'Kalifiye eleman bulmada bu günleri mumla arayacağız'

EBSO Başkanvekili Gökçüoğlu: Mesleki eğitim böyle giderse kalifiye eleman bulmada bu günleri mumla arayacağız

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ahmet USMAN - İZMİR 

Türkiye’de mesleki eğitimin 1970’li yıllarda bugünkünden çok daha ileri seviyede olduğunu dile getiren Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanvekili İbrahim Gökçüoğlu, bir çok iş adamının eleman bulamadığı için yatırımını ertelediğini, mesleki eğitimin bu haliyle sürmesi durumunda gelecekte nitelikli eleman bulma konusunda bugünlerin mum ile aranacağını ifade etti.

EBSO’nun Temmuz ayı olağan meclis toplantısında 1970’li yıllarda mesleki eğitim alanında yeni anlayışların doğduğunu ve çok başarılı bir sistem hayata geçirildiğini hatırlatan Gökçüoğlu, “Meslek liselerinde geçmişteki başarının ve kalitenin bugün olamayışının en büyük sebeplerinden biri teknolojiye ve ihtiyaçlara göre revize edilmemesi, eğitim politikası içerisinde mesleki eğitimin başarısız öğrencilerin sığındığı bir liman olarak görülmesi. Politika bunu söyleyince, eğitim kalitesi ve öğretmenlerin niteliği de buna göre zayıf bırakıldı. Oysa ilerici bir bakış açısıyla, bugün başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin mesleki eğitimde yakaladığı başarıyı ülkemiz de yakalayabilirdi” diye konuştu.

Avrupa Topluluğu içinde en gelişmiş meslekî eğitim sistemlerinden birine sahip olan Alman dualist sistemini güçlü kılan unsurun, eğitim ile istihdam arasında geliştirilmiş olan sıkı uyum olduğuna dikkat çeken Gökçüoğlu, “İşletme içi eğitimle, bir meslek okulunda haftada 1-2 gün süreli teorik eğitimin birlikte yürütüldüğü Dualist Sistem daha sonra sürdürülecek olan mesleğe yönelik deneyim sağlıyor ve bu tür eğitimden geçen gençler açısından istihdam imkânları artıyor”. Meslekî eğitimin çok yaygın olduğu Almanya’da genel diplomaların ve meslek diplomalarının birinin diğerinden daha üstün olduğunun söylenmesi söz konusu bile değil” dedi.

Eğitim sisteminin Türkiye’yi Yunanistan’ın şu an yaşadığı durama düşüreceğini vurgulayan Gökçüoğlu, “Bir çok sanayici arkadaşım kalifiye eleman bulamadığı için yeni fabrika yatırımı yapamıyor. Sanat okullarının şimdiki hali ise felaket durumda. Eski makineleri hurdaya attılar, onların yerine yeni teknoloji CNC makineler aldılar. Fakat makinenin karşısına oturma yerleri koydular ve öğrencilere şu düğmeye basarsan şu olur, bu düğmeye basarsan şu olur diye eğitim vermeye başladılar. Tatbikatsız eğitim olmaz. CNC’nin düğmesine basmadan meslek okulundan mezun olan öğrenci var. 2023 için 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kondu. Türk sanayicisi 1 trilyon dolarlık da ihracat yapar ama bu eğitim sistemi ile mümkün değil. 1970’li yıllardaki teknik eğitim kalitesini getirin, bakın bu ülke neler yapıyor. Ama böyle giderse nitelikle elemen bulmakta daha da zorlanacağımız günler yakın, bugünleri mumla arayacağız” diye konuştu.