'Kırılgan Beşli' 'Kırılgan Sekizli' oldu

Financial Times'ın haberine göre aralarında Türkiye'nin de bulunduğu Kırılgan Beşli; Şili, Macaristan ve Polonya'nın da eklenmesiyle Kırılgan Sekizli oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - ABD Merkez Bankası'nın (Fed) tahvil alımlarını azaltmaya başlamasının ardından gelişmekte olan ekonomilerin 'Kırılgan Beşli'si; Şili, Macaristan ve Polonya'nın da eklenmesiyle 'Kırılgan Sekizli' oldu. Merkez bankalarının sıkılaşmaya gitmesiyle yatırımcıların bu ülkeleri riskli görüyor. Financial Times'da yer alan habere göre likiditenin daraldığı bir dünyada sermayenin artık bu ülkelere gitmekten vazgeçmesi ve mevcut yabancı sermayenin çıkışları bu ekonomileri daha da kırılgan yapıyor.

Kırılgan Beşli; Brezilya, Hindistan, Endonezya, Güney Afrika ve Türkiye'den oluşuyordu.

Kırılgan Sekizli'nin en kırılganı Türkiye

Bahsi geçen ülkelerin kısa vadeli yabancı borçlarını ödeme kabiliyetleri üzerine Schroders firmasının yaptığı araştırmaya göre sekiz ülke de ciddi risk taşıyor. Schorders gelişmekte olan ülkeler ekonomisti Craig Botham Kırılgan Sekizli'ye akan sermayenin durması veya çıkmaya başlaması durumunda dış borcu olan şirketlerin durumunun yıkıcı olabileceğini söyledi. Dış borçlarını mevcut rezervleri ile karşılayabilme güçlerine bakıldığında Türkiye Kırılgan Sekizli'nin en kırılganı olarak belirtiliyor. Schorders'e göre Kırılgan Sekizli içinde rezervi borcunu karşılayamayan tek ülke Türkiye. Türkiye'nin rezervi borcunun 0.9 katı (yani yüzde 90'ı) iken, bu rakam Şili'de 1.0, Endonezya'da 1.1, Hindistan'da 1.2, Güney Afrika'da 1.2, Macaristan'da 1.7, Brezilya'da 2.0 ve Polonya'da 2.1 olarak ifade ediliyor.