'Kurumiçi Girişimcilik' şirketlerde fark yaratıyor!
Dünyada önemli yere sahip şirketlerin uzun yıllardır başarıyla uyguladığı “Kurumiçi Girişimcilik” kavramı ülkemizdeki şirketlerin de ilgisini çekmeye başladı
Türkiye’de “Kurumiçi Girişimcilik” konusunda öncü şirketlerde, bu konuda çalışmalar yürüten, önemli deneyimler yaşamış “İç Girişimciler” artık yıl boyunca düzenli aralıklarla buluşarak, birbirleriyle bilgi, görüş ve tecrübe alışverişinde bulunacak ve farklı kurumların vakalarını değerlendirecekler.
Bu fikirle yola çıkarak, “1. Kurumiçi Girişimcilik Buluşması” BKM’nin (Bankalararası Kart Merkezi) ev sahipliğinde, Özyeğin Üniversitesi-Girişim Fabrikası’nın katkılarıyla ve aynı zamanda Global Girişimcilik Haftası’nın bir etkinliği olarak 19 Kasım 2015 tarihinde yapıldı. Toplantıya aralarında Koç Finans, Türk Telekom, Digitürk, Aygaz, Akkök Holding, BKM, Doğuş Müşteri Sistemleri, Eczacıbaşı, Garanti Bankası, Loreal Türkiye ve Sabancı Holding gibi çok çeşitli markaların temsilcilerinin bulunduğu yoğun bir katılım gerçekleşti.
Dünyada önemli yere sahip şirketlerin uzun yıllardır başarıyla uyguladığı “Kurumiçi Girişimcilik” kavramı ülkemizdeki şirketlerin de ilgisini çekmeye başladı, gündemde de yerini almayı başardı. “Kurumiçi Girişimcilik” kavramını ülkemize kazandıran ve her yıl düzenli olarak bu yönde toplantı ve konferanslar düzenleyen Girişim Fabrikası Kurucu Direktörü İhsan Elgin, toplantıda yaptığı konuşmada, sürdürülebilir büyüme için mevcut şirketlerin yeni kuşak çalışanları elde tutacak özgün ve bağımsız ortamlar yaratmaya ve kısalan ömürlerini uzatmak için yeni iş ve ürünleri hayata geçirmeye ihtiyaçları olduğunun altını çizerek, “Bunun çözümüyse, kültüre dayalı kurumiçi girişimcilik yaklaşımıdır. Geleceğin liderleri de şirketlerinde bu kültürü yaratabilen ve tüm çalışanlarının girişimci gibi çalışabilmesine imkan sağlama cesareti gösterebilenler olacaktır” dedi.
Elgin, bugün dünyanın önde gelen şirketlerinden General Electric, Barclays, Intel, Nike gibi şirketlerin, kurum içi girişimcilik programları geliştirerek şirket kültüründe değişim yaratmaya çalıştıklarını ve bu değişimle çok sayıda kaliteli yeni iş fikirlerinin doğacağına inandıklarını söyledi.
Toplantının ev sahipliğini yapan BKM (Bankalararası Kart Merkezi) CEO’su Soner Canko ise böyle bir organizasyona ev sahipliği yapmalarından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek şunları söyledi: “Hızla değişen ve gelişen dünyanın dinamiklerine ayak uydurmak isteyen şirketler için inovasyon kültürü ve girişimcilik ruhu yaratmak şart. Kurumiçi girişimcilik, markamız BKM Express'in büyümesine ve gelişmesine önemli katkılar sağladı. Ben de üç nesildir girişimcilik yapan bir aileden geliyorum. Keyif, huzur, heyecan, başarı ve motivasyon için kurumlarda iç girişimciliğin yayılmasına büyük önem veriyor ve tüm ekosistemin bu yönde gelişmesi için elimden gelen katkıyı sağlamaya çalışıyorum.”
Kurumiçi Girişimcilik Buluşmaları” bundan böyle yılda dört kez yapılacak. Amacı ise farklı kurumlarda iç girişimciliği uygulayan orta düzey yöneticileri bir araya getirerek, bilgi, görüş, tecrübe alışverişinde bulunmak ve vaka analizleri yaparak iç girişimciliği paylaşımcı bir modelle geliştirmek. Söz konusu toplantılardan çıkacak sonuçlar 2016 yılı Ekim ayında 4.sü yapılacak olan Kurumiçi Girişimcilik Konferansı'nda değerlendirilecek. Ayrıca konu ile ilgilenen iç girişimciler, Linkedin’de kurulan “Kurumsal Değişim Ajanları” Grubu’na üye olabilirler.