'Merhem aramak yerine sorun oluşmasını engelleyelim'

15-16 Eylül’de 400’e yakın sivil toplum temsilcisini bir araya getirecek olan C20 (Civil 20) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ekonomik eşitsizliklere yönelik çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÖZLEM ERMİŞ BEYHAN

İSTANBUL - 15-16 Eylül'de 400'e yakın sivil toplum temsilcisini bir araya getirecek olan C20 (Civil 20) Başkanı Zeynep Bodur Okyay, ekonomik eşitsizliklere yönelik çözüm önerilerini masaya yatıracaklarını söyledi. Okyay, "Merhem aramak değil, sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilmek, dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek gerekiyor. Türkiye gibi bir ülkenin bu başarıyı gösterebilmesi çok önemli" dedi. Türkiye'nin ağır gündemiyle arka planda kalma tehlikesi yaşayan G20'nin sivil toplum örgütlerini bir araya getiren açılım grubu C20, "Biz daha iyi bir gelecek için kendi gündemimizi belirleyebiliriz" diyor. 

C20 Başkanı Zeynep Bodur Okyay, bir grup basın temsilcisini ağırlayarak 15-16 Eylül tarihlerinde Boğaziçi Üniversitesi'nin ev sahipliği yapacağı Civil20 (C20-Sivil Toplum 20) Zirvesi hakkında bilgi verdi. 52 ülkeden 400'e yakın sivil toplum temsilcisinin katılacağı zirve, ekonomik ve siyasi açıdan zor bu dönemde sivil toplumun sağduyusunu G20 gündemine entegre etmeye çalışacak. Zeynep Bodur umutlu, "Merhem aramak değil, sorunların ortaya çıkmasını engelleyebilmek gerek. Dünyayı daha yaşanabilir hale getirmek, bunu tartışmak, gündeme pozitif katkı demektir" ifadesini kullandı.

91 ülkeden 1.200 katılımcı ile anket yapıldı

"Biz Diyoruz ki"sloganı ile değişik toplumsal kesimleri bir araya getirecek olan zirve, sivil toplum kuruluşlarının öncelik verdiği ekonomik eşitsizliklere yönelik çözüm önerilerini masaya koyacak. C20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, sürecin rekor katılımla yürütüldüğünü anlattı. "Türkiye gibi bu alanda sürekli eleştirilen bir ülkenin bu başarıyı gösterebilmesi çok önemli" diyen Okyay şu bilgileri verdi: "Zirve öncesinde küresel çapta bir anket düzenledik. Anket, C20 Türkiye olarak bu platforma kattığımız yeni bir boyut oldu. 6 dilde hazırlanan ve dünyanın 91 ülkesinden 1.200'e yakın katılımcının görüşlerini alan bu anket neticesinde bu yılki önceliklerimizi 'Yönetişim, Kapsayıcı Büyüme, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği ve Sürdürülebilirlik' olarak dört tematik alan üzerinde yoğunlaştırmaya karar verdik. Bu önceliklerin belirlenmesi sürecinde çalışmalar, C20'nin geniş katılım ve kapsayıcılık ilkelerine uyumlu bir anlayışla sürdürüldü. Her bir çalışma grubumuz, bir ulusal bir de uluslararası eş başkan önderliğinde, tüm süreçleri açık ve şeffaf bir şekilde yürüttü." Bodur Okyay bu yıl zirveye 15 az gelişmiş ülkeden de katılım sağlanacağının altını çizdi. 50 oturumun düzenleneceği zirvede beyin fırtınası toplantıları, çalıştaylar, paneller ve konuşmalarla yine interaktif bir süreç yaşanacak.

Somut ana hedef kalkınma grubuna C20 üyesi verebilmek

Civil20 (C20) 2013 yılında Rusya'nın G20 Dönem Başkanlığı ile beraber resmi bir açılım grubu olarak tanındı. 2013 yılındaki ilk C20 Zirvesi'ni takiben, 2014 yılında Avustralya'nın G20 Dönem Başkanlığında ikinci C20 Zirvesi gerçekleştirildi. C20 çalışmalarına, Türkiye'nin G20 Dönem Başkanlığını yaptığı 2015 yılında da devam ediyor. Zeynep Bodur Okyay, Türkiye'deki zirvenin Avustralya'daki bir önceki zirveden yüzde 250 seviyesinde daha katılımcı olduğunu ifade etti. C20 Türkiye Başkanı, en önemli hedeflerini ise G20 Kalkınma Grubu'na C20'den bir üye alınmasını sağlamak olarak belirtti.

Küresel ekonomi gündemindeki konulara ve tartışmalara ilişkin sivil toplum kuruluşlarının görüş ve önerilerini G20 ülkelerinin liderlerine aktarılması amacıyla faaliyet gösteren bir sivil toplum platformu olan C20, G20'nin dış dünya ile işbirliğinin ve iletişiminin güçlendirilmesi kapsamında sivil toplum temsilcilerini bir araya getiriyor ve karar vericilerle sivil toplum arasında köprü görevi üstleniyor. C20 Platformu'nun en önemli özelliklerinden birinin küresel boyutta ortak bir amaç için bir araya gelmesi ve gerçek bir uluslararası insiyatifi temsil etmesi olduğunu vurgulayan C20 Türkiye Başkanı Zeynep Bodur Okyay, "Zirvemiz sadece katılımcı profili ile değil, programı ile de önceki C20 Zirvelerinin tecrübelerinin üstüne yenilikler katarak bir farklılık yaratacak" dedi.

Bu görev bazı fikirlerimi değiştirdi

C20 platformunun benzer yapılardan en önemli farkı küresel boyutta örgütlenmesi ve hiçbir resmi müdahale olmadan tam bir sivil insiyatifi temsil etmesi. G20'nin altı ana çalışma grubundan biri olan C20'nin Yürütme Kurulu Başkanlığı'nı İKV Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı sıfatıyla Zeynep Bodur Okyay yapıyor. Bodur Okyay, isminin Ali Babacan tarafından önerildiğini, atamanın ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldığını söyledi ve şöyle devam etti: "Önce nasıl zaman ayıracağım diyordum ama sonra benim için çok önemli bir öğrenme süreci olduğunu gördüm. Yarı master gibi... Etkin sivil toplum örgütleri ile birlikte olmak bazı fikirlerimi değiştirdi, farklı bakış açıları geliştirmemi sağladı."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir