'Modernize üretim' dönemi başlıyor

Kayseri'deki pastırma ve sucuk üreticileri kooperatif çatısı altında birleşerek, teknoloji donanımlı Et ve Et Ürünleri Küçük Sanayi Sitesi'ni kurmaya hazırlanıyor. 25 ortaklı site, 1.5 milyon metrekarelik alan üzerinde inşa edilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mahmut SABAH

KAYSERİ - Pastırmanın vatanı olarak bilinen Kayseri, gerek pastırma gerekse sucukta geleneksel üretim yöntemlerini bir kenara atıp, teknoloji donanımlı modern tesislerde günün koşullarına uygun üretim dönemine hazırlanıyor.

 Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Ünlü, yaklaşık 60 yıldan beri şehrin Karpuzatan kesimindeki işyerlerinde üretim yapan pastırma ve sucuk firmalarının, kooperatif çatısı altında bir araya gelerek, istenilen standartlarda ve daha hijyenik ortamlarda üretim için teknoloji donanımlı site kurmaya hazırlandıklarını duyurdu. Kendisi de pastırma ve sucuk üreticisi olan ve " Sektörün gelişmesi gerek. Büyümemiz için kabuk değiştirmemiz kaçınılmaz oldu." diyen Şaban Ünlü, üreticileri entegre çatı altında bir araya getirecek sitenin 1.5 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacağını belirterek şöyle dedi:
"Bizler pastırma ve sucuk üreticileri olarak gelişip büyümemiz gerektiğine inanıyor, ancak, üretimde modern yöntemleri uygulama konusunda görüş birliğine varamıyorduk. Açıklıkla belirtmek gerekirse, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayımladığı yönetmelik bizim için bir çıkış noktası oldu. Yönetmelikte, olması gerekenler açık açık belirtilmiş. Örneğin; kesimhane ile üretim bölümlerinin, işlevlerini ayrı ayrı mekanlarda yerine getirmeleri temel isteklerin başında geliyor.

Sektörde faaliyet gösteren firmaların katılımıyla bir toplantı yapıldı. Toplantıya Vali, Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey yöneticileri, Tarım Gıda ve Hayvancılık, Çevre ve Şehircilik İl Müdürleri de katıldı. Toplantıda,  'Modernizasyon Planı" masaya yatırılarak enine boyuna tartışıldı. Sonuçta, sektörde faaliyet gösteren işletmelerin dayanışma içine girerek, günün standartlarına uygun ortamlarda üretimin yapılacağı bir site çatısı altında bir araya gelmeleri kararlaştırıldı."

Sitedeki işyerleri yeni teknoloji ile donatılacak

Ünlü, Kayseri Et ve Et Ürünleri Küçük Sanayi Sitesi adı altında kurulan kooperatifin, 1.5 milyon metrekarelik alan üzerinde kurulacak site için arsa arayışı içine girdiğini belirtti," Kooperatifin başına Ticaret Borsası Meclis Başkanı Recep Bağlamış getirildi. Sitenin şehir dışında ve uygun görülecek bir alanda hayata geçirilmesi öngörülüyor. Belediyenin elinde arsa yok. Arkadaşlar Milli Emlak Müdürlüğü ile temas halindeler. Sanırım arsa sorununa kısa zamanda çözüm gelecek ve pastırma üreticilerinin ufkunu açacak sitenin temelleri atılmış olacak." diye konuştu. Verilen bilgiye göre, kurulacak sitede 20 pastırmacı ile kooperatife üye 5 deri firması yer alacak. Yeni sitede işletmelerin kesimhaneleri ile üretim bölümleri ayrı ayrı dizayn edilecek ve söz konusu bölümler modern araç-gereç ve ekipmanlarla donatılacak. Tesisler bittiğinde, faaliyetlerini bugüne kadar Karpuzatan’daki atadan kalma"işliklerde" sürdüren firmalar yeni işyerlerine taşınacaklar.

Bir  ihtiyaç da süt fabrikası

Türkiye’nin önde gelen et ürünleri merkezlerinden biri olan Kayseri'de sadece pastırma ve sucuk yapımı için yılda ortalama 30 bin büyükbaş hayvan kesildiğini belirten Ünlü, " Sektörde, yarıdan fazlası büyük ölçekli olmak üzere 20 dolayında firma var. Bu işletmelerde, yılda 2 milyon kilo pastırma, 3 milyon kilo sucuk üretiliyor. Üretimde sosis ve salamın payı ortalama 600, kavurmanın ise 300 ton. Bu ürünlerin hemen hepsi, genelde İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlere sevk ediliyor. Kayseri’nin süt, pastırma ve sucuk sektörüyle entegre olacak, yeni teknolojilerle donatılmış et ürünleri tesisine ihtiyacı vardı. Hayata geçirilecek yeni proje ile ihtiyaç önemli ölçüde giderilmiş oluyor. Şimdi ise çevre illeri de içine alacak büyüklükte, yeni teknolojilerle donatılmış bir de süt fabrikasına ihtiyacı var" diye konuştu.

Karar, kentin marka değeri açısından çok önemli

*Kayseri Valisi Orhan Düzgün: Pastırma ve sucuk ürecilerinin modern teknolojiyle donatılmış site çatısı altında bir araya gelme kararı sektör adına isabetli bir gelişme. Pastırma ve sucuk Kayseri ile özdeşleşen, marka haline gelen ve asla ayrı düşünülemeyecek değerlerimizdir. Bazı tesislerimiz kendi imkanları ölçüsünde, belli standartları yerine getirerek üretim yapıyorlar. Ama bölgenin mevcut durumu, çevre ile olan ilişkileri, mekanların bitişik nizam olması, yer darlığı gibi konular bazı firmaların istenilen standartlarda ve hijyenik koşullarda üretim yapmasını zorlaştırıyor. Birlik veya dernek çatısı altında bir araya gelmek çok önemliydi. Hem pastırmacıların geleceğe yönelik menfaatlerinin korunması hem de kentin marka değeri açısından bu durum büyük fayda sağlayacaktı. Kararların ortak alınması, iç disiplini ve otokontrolü sağlayacak bir yapı oluşturulması noktasında önemli bir işlev görecekti. Bu nedenle taşınma kararı büyük önem taşıyor. Modernizasyon çalışmalarıyla beraber Kayseri’nin pazardaki payının artacağına inanıyorum. Daha geniş ve modern mekanlarda bugün üretilenin çok daha fazlası üretilecek. Yeni alana geçişte pastırma-sucuk üreticilerine düşen sorumluluklar, devlet kurumlarına düşen sorumluluklar, belediyeden beklentiler olacak. Bu talepleri kamu kurum ve kuruluşlarımız ile belediyelerimiz imkanlar dahilinde karşılayarak yardımcı olmaya çalışacağız.

'Entegre tesiste karlılık % 60'a çıkar

Hazine Müsteşarlığı tarafından geçmiş yıllarda hazırlanan entegre et tesisleri projesi fizibilite raporunda, Kayseri’nin et mamulleri kapasitesini iyi değerlendiremediği belirtilerek, sucukta bazı illerin üretimlerini hayli artırsalar da, Kayseri’nin orijinal pastırmada yüzde 90’lık talep karşılama oranıyla hala tekel konumunda olduğuna işaret edilerek,"Türkiye’nin artan et talebinin karşılanabilmesi için altyapısı güçlü olan Kayseri’de yeni bir entegre tesise ihtiyaç var. Bu tesiste yılda 50 bin büyükbaş hayvandan 11 bin 375 ton sığır eti ile 200 bin ton küçükbaş hayvandan 4 bin ton koyun eti üretilebilir" görüşüne yer verilmişti. Raporda koyun gövdelerinden karkas, sığır etinden ise pastırma, salam, sosis ve sucuk imal edileceği, sakatat olarak yararlanılacağı, derilerinin konfeksiyon sanayine verileceği belirtiliyor, böylece entegre tesiste iç karlılık oranının yüzde 60'a çıkacağı savunuluyordu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir