'Nükleer'de kararın bir ay içinde çıkması bekleniyor
Nükleer santral ihalesine dönük sürecin devam ettiğini belirten Yıldız, "Ağustos ayında önemli bir kısmını bitirmiş olmamız lazım, son bir ay içinde karara bağlanmalı" dedi.
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nda (TPAO) düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Nükleer santral ihalesine ilişkin sürecin sorulması üzerine Yıldız, ihale sürecinin devam ettiğini, ülkenin menfaat ve çıkarları doğrultusunda değerlendirmeler yapıldığını ifade ederek, en son Rusya ile yapılan görüşmelerde de Türkiye'nin fiyat beklentisi olduğunun belirtildiğini söyledi.
"Bu konuda makul bir noktada birleşirse bu iş olur" diyen Yıldız, fiyatta makul bir noktada birleşilmesi ve bunun sıhhatli bir yapıda olması durumunda yüzde 15, yüzde 20 ya da yüzde 25 gibi bir oranda kamu hissesi konusunun da gündeme gelebileceğini kaydetti.
Burada önemli olanın nükleer santralle ilgili teknolojiyi ve santrali makul fiyatlarla ülkeye kazandırmak olduğunu vurgulayan Yıldız, TEDAŞ'ın 15 yıllık alım garantisinin söz konusu olmakla birlikte bunun 60 yıllık bir yapı olduğunu söyledi.
Yıldız, nükleer santralin Türkiye'ye 60 yıl faaliyet gösterecek bir yapı olması noktasından bakıldığında bu konunun sık elenip sık dokunması ve enine boyuna tartışılmasının anlayışla karşılanması gerektiğini ifade etti.
İhalenin ne zaman sonuçlanacağına ilişkin bir soru üzerine de Yıldız, ağustos ayında bunun önemli bir kısmını bitirmiş olmak gerektiğini belirterek, "Son bir ay içinde de bunu karara bağlamak lazım" diye konuştu.
Rusya'dan Batı hattından alınan gaz için kontratın ne zamana kadar uzatılacağının sorulması üzerine, bu konuda henüz bir netleşme olmadığını ancak, Türkiye'nin kendi kaynaklarıyla ya da diğer ülkelerle yapacağı anlaşmalar dikkate alınarak, bunun 15 yıldan başlayıp 25 yıla kadar sürebileceğini söyledi.
Batı hattından alınan gazın bir başka ülkede değerlendirilmesini teminen re-export talepleri de olduğunu bildiren Yıldız, "bu olumlu da cevap bulabilir ya da bulmayabilir" dedi. Söz konusu hatta miktarın yine 6 milyar metreküp civarında devam edeceğini ifade eden Yıldız, görüşmelerde fiyatın ucuzlatılması konusunda taleplerini de yinelediklerini kaydetti.
"Güney Akım ve Nabucco birbirini teyit ediyor"
Yıldız, "Türkiye'nin son bir ayda yaptığı anlaşmalardan kesinlikle güçlü çıktığı tartışılmazdır" dedi. Son dönemde Güney Akım ve Nabucco projelerinin birbirlerine alternatif projeler olarak tartışıldığını hatırlatan Yıldız, gerek Güney Akım gerekse Nabucco'ya Avrupa'nın artan doğal gaz ihtiyacı ve ithalata bağımlılık artışı dikkate alındığında orta ve uzun vadeli projeler olarak bakmak gerektiğini söyledi.
Her iki projenin de birbirini teyit ettiğini ve Türkiye'nin jeopolitik ve stratejik konumunu güçlendirdiğini vurgulayan Yıldız, arz güvenliği noktasında AB ülkeleri ile Türkiye'nin çıkarlarının örtüştüğünü kaydetti.
Yıldız, "Bu doğrultuda AB ülkelerinin mutlaka Türkiye ile alakalı kritikleri, yorumları tekrardan gözden geçireceği kanaatindeyim. AB ister enerji başlığını açmış olsun ister açmamış olsun, Türkiye son bir aydaki gelişmelerle beraber enerjide özellikle Avrupa Birliğinin tam merkezindedir. Enerji sektörümüz, ulusal siyasetimiz açısından bir katalizör görevi yapacaktır" diye konuştu.
Azerbaycan'la ilgili değişiklik yok
Azerbaycan'dan 8 milyar metreküp doğal gaz alımı konusunda miktarda bir değişiklik olup olmadığının sorulması üzerine Yıldız, 4 milyar metreküp kamu yoluyla, 4 milyar metrüküp de kendilerinin pazarlaması yoluyla 8 milyar mektreküp üzerinde şimdiye kadar görüşmelerinin bulunduğunu, bu miktarda henüz bir değişiklik olmadığını söyledi.
Bu anlaşmaya bir bütün, bir paket olarak bakmak gerektiğini ifade eden Yıldız, paketin içinde miktar, fiyat ve transit geçiş ücretleri konularının bulunduğunu kaydetti.
Azerbaycan ile Şahdeniz 1 ve Şahdeniz 2 projelerine ilişkin de görüşmelerde de belli bir noktaya gelindiğini, her iki tarafın da görüşmelere pozitif yaklaştığını anlatan Yıldız, şöyle devam etti:
"Şahdeniz 1 projesiyle alakalı fiyat regülasyonu ve kontratın devamı ile alakalı çok büyük bir problem çıkmayacağını düşünüyorum. Şahdeniz 2'de de fiyat ve miktarla alakalı anlaşılmayacak bir durum yok, piyasa belli, fiyat konusunda bir sıkıntı doğmayacağını düşünüyorum, görüşmeler devam ediyor."