'Sanayici, yenilikçi rekabete yönelmeli'

EBSO Başkanı Yorgancılar, 2016'ın sanayici için kolay geçmeyeceği tahmininde bulunarak, yenilikçilik temelli rekabete yönelmenin önemli olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 2016 yılında tüm sanayicilerin fiyat rekabetçi alanlar yerine yenilikçilik temelli rekabete yönelmesi konusunda dikkatli davranması gerektiğini belirtti. 

Yorgancılar, yazılı açıklamasında, 2016'nın ekonomi politikaları ve küresel ekonomik konjonktür kadar komşu ülkelerde ve bu ülkelerle ilişkilerde yaşanacak gelişmeler tarafından şekilleneceğini kaydetti. 

Yeni yılın 2015'ten aldığı mirasla çok da kolay geçmeyeceğini savunan Ender Yorgancılar, "2016'da tüm sanayicilerin dikkatli davranması, döviz pozisyonunda açığa düşmemeye özen göstermesi, fiyat rekabetçi alanlar yerine yenilikçilik temelli rekabete yönelmesi önem taşımaktadır" ifadesini kullandı. 

EBSO olarak Türkiye'nin hak ettiği istikrarı, kalkınmayı ve toplumsal gelişimi yakalayabilmesi için her sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarına işaret eden Yorgancılar, terörün ve belirsizliklerin son bulduğu, toplumsal huzur ve barışın sağlandığı, bol kazançlı, bereketli, sağlıklı, barışın hakim olduğu bir yıl temennisinde bulundu.  

'Sanayici zor bir yıl yaşadı'

Türkiye gibi gelirleri daha çok euro, ödemeleri ise dolarla olan bir ülke açısından hem küresel hem de ulusal gelişmelere bağlı olarak döviz kurlarındaki artışın olumsuz sonuçlar yarattığına dikkati çeken Yorgancılar, şunları kaydetti: 

"Türkiye'nin küresel boyutta rekabet gücünü olumsuz etkileyen faktörlerin başında yüksek enflasyon ve buna bağlı olarak oluşan yüksek faiz ortamı gelmektedir. 2015 yılında kurlarda ve tarım ürünleri fiyatlarındaki yüksek oranlı artışlar enflasyonun yüzde 10'lara dayanmasına neden olmuştur. Böylece 2015 enflasyonla mücadeleden sonuç alınamayan, finansman maliyetlerinin düşürülemediği bir yıl olmuştur. Sanayici açısından baktığımızda içerideki politik gelişmeler, sürekli dalgalanan döviz kurları, geleneksel ihracat pazarlarındaki kaotik ortam ve yükselen kredi faizleri sanayicileri zorlu bir yıl yaşamak durumunda bırakmıştır."