'Satış yetki belgesini biz verelim'

İkinci el araç satışlarında yapılan düzenlemeleri uzun zamandır beklediklerini ifade eden Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu Başkanı Aydın Erkoç, istenilen araç satış belgesini MASFED olarak kendilerinin verebileceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA- Sektörün görüşüne sunulan “İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” Taslağı’nda yer alan düzenlemeler için yıllardır yoğun bir mücadele verdiklerini belirten Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkanı Aydın Erkoç, düzenlemenin sektör için bir milat olacağını söyledi. Erkoç, yönetmelikte öngörülen satış yetki belgesini de MASFED olarak kendilerinin verebileceğini kaydetti. Başkent Otomobilcileri Derneği (BOD) ve otomotiv AVM’si Otonomi’nin de Yönetim Kurulu Başkanı olan Erkoç, çabalarının hükümet nezdinde kabul görerek yasal bir düzenleme halinde somutlaşmasının, kendileri için son derece sevindirici olduğunu ifade etti.

Taslağın kısa süre içinde yürürlüğe gireceğini belirten Erkoç, “Artık ikinci el araç ticaretine bir standart geliyor; her önüne gelen araç alıp satamayacak, bu iş kurumsallaşacak, mesleğin saygınlığı artacak. Sektörde kayıt dışılık ve tüketici mağduriyeti sona erecek” ifadelerini kullandı.

Merdivenaltı ve vergi kaybına son

Türkiye’de ikinci el satışı yapan 100 bin kişiden yaklaşık yüzde 70’inin kayıt dışı olduğunun altını çizen Erkoç, taslağın hazırlanması aşamasında hükümetle sürekli istişarelerde bulunduklarını belirterek, 2010 yılında sundukları kanun teklifinin kabul edilmesinin ardında, bunun uygulama yönetmeliğinin de çıkarılmasının sektör için sevindirici olduğunu kaydeti.

MASFED aktif rol almak istiyor

Erkoç, “Sektörümüzde vergi vermeden, sigorta yatırmadan, istihdam yaratmadan kaçak yollarla faaliyet gösterenlerin önüne geçiliyor. Güven problemi ortadan kalkacak. Ancak, düzenlemenin yapılması yetmez, bunun etkin biçimde uygulanabilmesi gerekir. Biz MASFED olarak, yönetmelikle getirilen düzenlemelerin uygulanma aşamasında da aktif rol almaya talibiz. İkinci el araç ticareti yapacakların sahip olmaları gereken yetki belgesi ve satış sertifikasının verilmesinde MASFED’in yetkilendirilmesi işi kolaylaştıracak, güvenceye alacaktır” diye konuştu.