'Sizi o koltuğa oturtanlara karşı görevinizi niye yapmıyorsunuz?'

İSTİB Başkanı Ali Kopuz, "İş ve ekonomi dünyasının temsilcileri, ülkenin ekonomik ve sosyal problemleriyle ilgili konularda sessiz kalıyor" eleştirisinde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bugün büyüme rakamları açıklandı. Buna göre Türkiye üçüncü çeyrekte yüzde 4.4 büyüdü. Bu konuda çeşitli değerlendirmeler geldi. Beklentilerin üzerinde gelen büyüme rakamları için genel kanı iyi olduğu yönündeydi. En çarpıcı açıklamalardan biri, İstanbul Ticaret Borsası (İSTİB) Başkanı Ali Kopuz'dan geldi. Üçüncü çeyrekte yakalanan yüzde 4.4'lük büyümenin ekonomiye güvenin en somut göstergesi olduğunu belirten Kopuz, iş dünyasına da eleştirilerde bulundu.

"Türk ekonomisi, türlü siyasi tuzaklarla ve Gezi benzeri provokasyonlarla durdurulmaya çalışılıyor. Ama gezi olayları ve onları tezgahlayanlar bütün oyunlarına rağmen Türkiye'nin ekonomik gelişmesini durduramadılar; durduramayacaklar. Ekonomimiz dedikodulara kulak asmadı. Geçtiğimiz yılbaşından beri 2013 yılı büyüme tahminleri ile ilgili olarak üretilen bütün olumsuz senaryolar boşa çıktı" diyen Kopuz'un iş ve ekonomi dünyasına yönelik eleştirileri ise şöyle oldu:

"Ekonomiyi değerlendirirken şahsi ekonomik beklentilerine hizmet eden pek çok meşhur isim 2013 yılına dair 'ekonomide kıyamet kopacak' şeklindeki açıklamalarına o günlerde de karşı çıktık. 'Ekonomiyi doğru okuyamıyorlar' dediğimde herkes üstümüze geldi. 'Ekonomi kötüye gidiyor' diye davul zurna çaldılar. Dedikleri fos çıktı. Bugünkü büyüme rakamları da açıklamalarımızı teyit etti. Ama, bakıyorsunuz o açıklamaların sahibi uzmanlar ortada yok. Göreve geldiğim gün alemine İstanbul'u ilgilendiren her konuya müdahil olma sözü verdim. Ben sözümü tutuyorum. Ama eksiğimiz varsa eleştirilere de açığım. İş ve ekonomi dünyasının temsilcileri, ülkenin ekonomik ve sosyal problemleriyle ilgili konularda sessiz kalıyor. İstanbullu tüccar üyelerimiz, ekonominin bel kemiğini oluşturan firmalarımız bize bu koltukları, onların sesi olalım diye emanet ettiler; makam odalarımızda oturup, sus pus oturalım diye değil. Şu anda pek çok devasa sivil toplum örgütü susuyor. Ben soruyorum niye susuyorsunuz beyler? O koltuğa size oturtanlara karşı görevlerinizi niye yapmıyorsunuz?"

Rakamları nasıl değerlendirdi?

 

[PAGE]

 

Büyümeyi Gezi de durduramadı

Kopuz, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan üçüncü çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin son 10 yılda yakaladığı ekonomik ve siyasal istikrarı korumaya kararlı olduğunu kaydederek, "Türkiye ekonomisinin büyümesini Gezi olayları da durduramadı" dedi.

Dünya Bankası, IMF ve Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından, Türkiye ekonomisinin son 10 yıldır gerçekleştirdiği büyüme başarısının alkışlandığını ileri süren Kopuz, "1980-2013 döneminde, Türkiye'nin de içinde yer aldığı önde gelen 18 kritik önemdeki gelişmekte olan ekonomi arasında, yüzde 4.4 ile, bu ülkelerin 33 yıllık ortalama büyümesi olan yüzde 3.8'in üzerinde kalmayı başaran Türkiye, en yüksek oranda büyüyen 8'inci ülke olmayı başardı. Üstelik Türkiye, 2008 yılının son çeyreğinde dünyayı sarsan küresel ekonomik krizin ardından, tüm dünya ekonomisinin daraldığı 2009 sonrası, en iyi büyüme trendi ve toparlanmayı da yakaladı. Türkiye, bu dönemde söz konusu 18 ülke arasında 5'inci en iyi büyüme performansını yakaladı" dedi.

Özel sektör güvenini kaybetmedi

Ali Kopuz, özel sektörün ekonomiye duyduğu güvenin, 2010 yılının ocak ayından itibaren, 2011 ve 2012 yılı aralık ayları hariç, 45 ay üst üste, reel kesim güven endeksiyle desteklendiğine işaret ederek, "Bana göre özel sektör ekonomiye güvenini hiçbir zaman kaybetmedi. Son 10 yıldaki başarının arkasında da bu güven var" şeklinde konuştu.

Geçen yıl, reel olarak ancak yüzde 0,3 artan hane halkı tüketim harcamalarının, 2013 yılının 9 ayında yüzde 5,1'e yükseldiğini anlatan Kopuz, şunları kaydetti:

"Özel sektör inşaat yatırımlarının, 6 çeyrektir reel olarak daraldıktan sonra, 2013 yılının 3. çeyreğinde yüzde 7.5'lik reel büyüme yakalamış olması fevkalade önemli. Özel sektörün tüm yatırım harcamalarının da 2012 başından bu yana, ilk kez yüzde 5.3 reel artışla, pozitif artışa geçmiş olması da ekonomiye güvenin arttığını gösteriyor. Küresel krizin en belirsiz döneminden geçilirken Türk ekonomisinin azimle, dünya büyüme ortalamasının en az 1 puan üzerinde bir büyüme ile yola devam etmesi her türlü takdiri hak ediyor."

Tarım sektöründe dikkati çeken yukarı hareketin son derece olumlu olduğunu dile getiren Kopuz, "Geçen yıl reel olarak yüzde 3.1 büyüyebilen tarım sektörünün, 2013 yılının 9 ayında yüzde 3.8; 2012 yılının tümünde ancak yüzde 1.8 büyüyebilen imalat sanayinin, 2013 yılının 9 ayında yüzde 3.5 büyümesi son derece sevindirici. 2012 yılında hiç büyüme kaydedememiş olan toptan ve perakende ticaretin 2013 yılının 9 ayında yüzde 4.5 büyüyebilmesi ise hakikaten cesaret verici" ifadelerini kullandı.

Kopuz, bu şartlar altında, Hükümet'in 2013 revize büyüme hedefinin çok rahat tutturulacağını, yüzde 3.6 ve hatta üzerinde bir büyümenin yakalanacağının ortaya çıktığını ileri sürdü.

Bu konularda ilginizi çekebilir