'Sürdürülebilirlik Türkiye’nin DNA’sında'

Culhane, “Türkiye, gitgide sağlıklı bir çevre yaratma konusundaki adanmışlığı ile her ziyaretimde beni etkiliyor. Türkiye’nin merkezi konumu, dünyaya yeni bir model sunmak için eşsiz bir fırsat sağlıyor” diyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Bosch Ev Aletleri ve National Geographic Channel işbirliği ile bu ay Türkiye’ye gelecek olan National Geographic kâşifi, şehir planlamacı Thomas Culhane, 6 üniversitede düzenlenecek seminerler aracılığıyla gençleri iklim değişikliği, çevre koruma ve sürdürülebilirlik konularında bilgilendirecek. Culhane, sürdürülebilirlik adına DÜNYA’ya şu yorumları yaptı:

Türkiye’nin sağlıklı çevre adanmışlığı etkileyici

“Türkiye, gitgide sağlıklı bir çevre yaratma konusundaki adanmışlığı ile her ziyaretimde beni etkiliyor; ülkeyi gezdikçe, güneş enerjisi panelleri, güneş enerjisiyle çalışan sıcak su sistemleri ve rüzgâr santrallerinin sayısının her seferinde daha da arttığını görmekten mutluluk duyuyorum. Türkiye, uzun bir sahil şeridi, bol güneş ışığı ve rüzgâr, çok sayıda dağ, yüksek debili dere ve ırmak, toprak ve 21. yüzyılda bizi başarıya ulaştıracak çok sayıdaki çözümü denememizi sağlayacak tabii ve kültürel çeşitliliğe sahip olduğu için çok şanslı bir ülke. Ademi merkeziyetçi çözümlere son derece büyük bir ihtiyacı olan bir dünyada, Türkiye’nin merkezi coğrafi konumu, ülkeye tüm bağlantıları kurmak ve dünyaya yeni bir sistem entegrasyonu modeli sunmak için eşsiz bir fırsat sağlıyor. Benim için en etkileyici olanı ise, merkezinde çeşitli ölçeklerdeki biogaz sistemlerinin bulunduğu faaliyetlerin miktarı. Bu yöndeki inovasyonlar, bu kadim ama bir o kadar da post-modern toprakların kültürel DNA’sına işlemiş. Türkiye’nin bu alanlarda bir lider olarak yükselebileceği ve hem Avrupa’ya hem de Asya’ya çevresel sürdürülebilirliğin tüm organik atıkların yakıt ve gübreye, hatta plastiğe dönüştürülebilmesi ile ne kadar etkin olabileceğini gözler önüne seren bir köprü işlevi görebileceği gayet açık.”

Zorluk siyaset, eğitim ve sosyal kaynaklı

“Elimizde her türlü teknoloji ve teknik bilgi var ve yeni hiçbir şeyin icat edilmesine gerek yok. Bu ise bana büyük bir umut veriyor, zira sosyal varlıklar olarak gerek Türkiye’de gerekse dünyanın her yerinde karşı karşıya olduğumuz tüm sorunlara rağmen, insanların ezici bir çoğunluğu aslında iyi insanlar ve sorunları çözmek için can atıyorlar. ” “Mutfak ve tuvalet atıklarının temiz yakıt ve besleyici gübre ile inşaat malzemelerine dönüştürülmesi, çevremizi geliştirmenin ve ekonomimizi istikrara kavuşturmanın ilk adımı olarak görülüyor. Çevrenin “teçhizat” düzeyinde iyileştirilmesinden, yani tüketicilerin artık dünyanın daha iyi bir yer haline getirilmesinde büyük bir rol oynayabileceği fikrinden, bahsediyorum. Herkes tıpkı Bosch tarafından üretilen güneş panelleri, yer kaynaklı ısı pompaları, ısı eşanjörleri, şofb enler, gelişmiş enerji tasarruflu buzdolapları ve su tasarrufl u bulaşık makineleri, LED lambaları, sensörler ve otomasyon gibi, akıllı ve verimli aletler kullanarak gezegenimizi çocuklar için daha güvenli ve sağlıklı hale getirebilir. Her zaman söylediğim gibi “Dünyayı kurtarmak evde başlar ve hemen şimdi yapabileceğimiz çok şey var!”

Bosch Çevre Semineri verilecek üniversiteler ve tarihleri

• Özyeğin Üniversitesi, 15 Nisan Salı

• Bahçeşehir Üniversitesi, 16 Nisan Çarşamba 10:30

• İstanbul Teknik Üniversitesi - Ayazağa Kampüsü, 16 Nisan Çarşamba 14:00

• Kadir Has Üniversitesi, 17 Nisan Perşembe 12:00

• Koç Üniversitesi, 17 Nisan Perşembe 18:30

• Bilgi Üniversitesi – Santral İstanbul Kampüsü, 18 Nisan Cuma 13:00