'TSE standartları belirlemeli'

TSE Başkanı Hulusi Şentürk, "Küresel pazarda etkin rol oynamak istiyorsak standartları belirleyenler arasında yer almamız gerek" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, Türkiye'nin, küresel pazarda etkin rol oynaması için standartları belirleyen ülkeler arasında yer alması gerektiğini söyledi. Şentürk, Adana Sanayi Odası'nın düzenlediği "Standardizasyonun Milli Ekonomiye Faydaları" sempozyumunda, dünya ticaretinin yüzde 80'inden fazlasının doğrudan standartlar üzerine gerçekleştirildiğini vurguladı. 

Standartların olmadığı küresel pazarın düşünülemeyeceğini dile getiren Şentürk, "Türkiye'nin, bu küresel ekonomide böylesine öneme sahip standartlar konusunda yeterli bilgi ve bilinç düzeyinde olduğunu söyleyemeyiz. Küresel rekabette yer alabilmek için, standartlı ürün üretimi gerçekleştirmek zorundayız. Küresel pazarda etkin rol oynamak istiyorsak, standartları belirleyenler arasında yer almamız gerek" diye konuştu. 

 2023 vizyonu 

Stratejik öneme sahip sektörlerde dünya standartlarını belirleyen ülkelerle mücadele ettiklerine dikkati çeken Şentürk, şunları kaydetti: 

"Bunu başaramadığımız taktirde 2023 vizyonlarımızın ekonomik anlamda ulaşılabilir vizyonlar olduğunu söylememiz mümkün olmayacak. Vizyonları gerçekleştirebilmek için ona uygun politikaların belirlenmesi ve hassasiyetle uygulanması gerek. Vizyonu ortaya koymak yetmiyor, buna uygun standartları da belirlemek gerekiyor. Bunu yapmadığımız sürece elinde çantalarla ülke ülke dolaşan iş adamlarımız, bizi bir yere kadar götürür. Türkiye'nin şu an içinde bulunduğu konumu aşması gerek. Türkiye, gerçekten hızlı gelişme kaydetmek istiyorsa birçok alanda standardizasyonda mutlaka çarpıcı gelişmeyi gerçekleştirmek zorunda." 

Dünyada her yıl belge ve laboratuvarlara ödenen paranın 200 milyar doları aştığına işaret eden Şentürk, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın araştırmasına göre, Türkiye'de yılda 1.5 milyar doların belgelendirme için harcandığını, bunun sadece 300 milyon dolarının ülkede kaldığını, 1.2 milyar doların Avrupa'ya gittiğini söyledi. 

TSE gelişiyor 

Şentürk, TSE'nin kendini geliştirmeye gayret ettiğini belirterek, şunları kaydetti: "3 sene evvel sadece tamirat ve tadilat yapan TSE, bugün 70 milyon liranın üzerinde laboratuvar yatırımı yapan kurum haline geldi. Şu an yapımı devam eden laboratuvarlarımızın değeri 300 milyon lira. Hedefimiz, 3-4 yıl içinde Türkiye'deki bütün testleri TSE olarak yapabilmek ancak bunu kendi başıma yapamam. TSE, bir patron değil, bir çalışandır. Sanayicilerimize ait bir kurumdur. Lütfen bu kuruma iyi sahip çıkalım." 

Bu konularda ilginizi çekebilir