'Tüketiciler geri çağrılan ürünler hakkında bilgilendirilmeli'

Tüsoder Gıda Komisyonu Üyesi Sırma, Mars Gıda'nın piyasadan toplama kararı verdiği ürünlerle ilgili, 'Tüketiciler geri çağrılan ürünler hakkında bilgilendirilmeli' diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici Sorunları Derneği (Tüsoder) Gıda Komisyonu Üyesi Gıda Mühendisi Nurten Sırma, Mars Gıda'nın piyasadan toplama kararı verdiği ürünlerle ilgili olarak, firma ve bakanlığın, sorunun kaynağı olan madde hakkında tüketiciyi açıkça bilgilendirmeleri gerektiğini söyledi.

Mars Gıda Türkiye, Hollanda Veghel fabrikasında üretilen bazı ürünlerini geri toplayacağını açıkladı. Firma ürünlerin içinde tespit edilen plastik maddeyi açıklamamasına karşılık solunum yoluyla zarar verme bilgisinden yola çıkılarak ve çikolata ambalajında kullanılabilme olasılığı da hesaba katılarak bu kimyasalın ftalat olabileceği ihtimali gündeme geldi.

Gıdaya nüfuz ettikten sonra solunum, beslenme ya da cilt teması yolu tüketiciler için risk oluşturabileceğine işaret eden Sırma, "Ftalatlı ürünler üzerinde son yıllarda yapılan çalışmalarla artık daha çok bilgiye sahibiz" dedi ve şöyle açıkladı:

"Kanser, üreme sistemi bozuklukları, ilerleyen yaşlarda kısırlık, bebek ve çocuk gelişiminde bozukluklarla birlikte, nörolojik pek çok hastalığa yol açtığı tespit edildi. Bütün bu ihtimaller değerlendirildiğinde; Mars Gıda'nın bahsi geçen plastiğin kimyasal içeriğini açıklaması ve aynı şekilde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da analiz sonuçlarını kamuoyu ile paylaşıp tüketiciyi bilgilendirmesi gerekmektedir."

Sırma, gıdalar, uygun hammadde ile uygun fabrika koşullarda, gıda mevzuatına uygun imal edilmeli gerektiğine vurgu yaparak, "Olması gereken zaten budur ancak bu sağlanamamışsa piyasadaki ürünlerin acilen toplatılması, toplatılamayan ürünlerin yani tüketicinin çoktan tüketmiş olduğu ürünleri de hesaba katılarak, sıkıntı yaratan madde hakkında tüketiciyi açıkça bilgilendirmesi doğru olandır" diye ekledi.