'Türk girişimciler Afrika'nın "beyaz zencisi" oldu'

Türk işadamlarının Afrika pazarını keşfettiğini söyleyen TİM Başkanvekili Çıkrıkçıoğlu, "Türk işadamları Afrika'nın en ücra köşesine bile yatırım yapıyor, Afrika halkı 'siz beyaz zencisiniz' diyerek bizi kucaklıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Afrika halkının Türk yatırımcılara çok güvendiğini belirterek, "Türk işadamları Afrika'nın en ücra köşesine bile yatırım yapıyor, kazandığını da oradaki insanlarla paylaşıyor. Afrika halkı 'siz beyaz zencisiniz' diyerek bizi kucaklıyor" dedi. 

Çıkrıkçıoğlu, yaptığı açıklamada, Türk işadamlarının Afrika pazarını keşfettiğini ve ciddi manada yatırım yaptığını söyledi. 

Türkiye'nin Avrupa'ya ihracatının yüzde 48'den yüzde 38'e düştüğü dönemde aradaki kaybın Afrika pazarıyla tolere edildiğine dikkati çeken Çıkrıkçıoğlu, Afrika'nın Türkiye için çok önemli bir pazar haline geldiğini vurguladı. 

Afrika'nın çok büyük bir pazar olduğunu Türk işadamlarının yaptığı yatırımlarla bölgedeki insanların güvenini kazandığını ifade eden Çıkrıkçıoğlu, şunları kaydetti: 

"Türk işadamları Afrika'nın en ücra köşesine bile yatırım yapıyor, kazandığını da oradaki insanlarla paylaşıyor. Afrika halkı 'siz beyaz zencisiniz' diyerek bizi kucaklıyor. Batılılardan zaman içinde çok zulüm görmüşler, batılılar hep götürmeye gelmiş, biz paylaşmaya gidiyoruz, ondan dolayı da itibarımız yüksek, bizi gerçekten çok seviyorlar ve her konuda yardımcı olmaya çalışıyorlar. Afrika'da ekmekten otomobile her şeye ihtiyaç var. Ne üretilse, o ülkelere ne götürülse her şey satılabilir. Oralarda yatırımcıya da ihtiyaç var. Türk işadamları da cengaver. Afrika'nın en ücra köşesine nalbur dükkanı açıp elinde çantayla dolaşan yatırımcılarımız var. İşadamlarımız Afrika pazarında çok büyük itibar görüyor. Bu da bize Türkiye'nin ilerleyen yıllarda Afrika pazarında daha etkin rol oynayacağını gösteriyor" 

 "Türkiye'de kriz olmaz" 

Türkiye'de yaşanan Gezi olayları ve 17 Aralık operasyonu gibi gelişmeler sonrasında dövizde hareketli günlerin yaşandığını anımsatan Çıkrıkçıoğlu, dövizdeki ani iniş ve çıkışın ne ithalatçının ne de ihracatçının işine yaramadığını söyledi. 

Yaşanan sosyal olayların ülke ekonomisini etkilediğini ancak önümüzdeki günlerde ekonominin normale döneceğine inandıklarını belirten Çıkrıkçıoğlu, "Bu şekilde devam etmez telaşa kapılmamak lazım. Hoş şeyler olmadı. Türkiye'de dalgalı kur sistemi uygulandığı için ani iniş çıkışlar oldu. Ama hiç kimse endişe etmesin ve kriz beklemesin Türkiye'de ekonomik kriz olmaz. Ekonomide geldiğimiz nokta belli, güçlü bir ekonomimiz var. Kimse moralini bozmasın bunlar düzelir. Önemli olan olayların demokratik ortamlarda tartışılması. Bunlar geçer karamsarlığa kapılmamak gerekir" şeklinde konuştu. 

2014 ihracat hedefi 170 milyar dolar 

2013'de 153.5 milyar dolar ihracat yapıldığını, 2014 hedefinin ise 170 milyar dolar olduğunu ifade eden Çıkrıkçıoğlu, ihracatta ilk sırayı otomotivin aldığını daha sonra tekstil, kimya ve demir çelik sektörünün geldiğini vurguladı. 

Gençlerin "icat çıkarmasını" istiyoruz 

Türkiye'de yıllarca yetişkinlerin çocuklara, "icat çıkarma" diyerek kızdığını veya yapmaya çalıştığı bir çalışmayı engellediğini dile getiren Çıkrıkçıoğlu, şimdilerde özellikle gençlerin icat çıkarmasını, inovasyon ve Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verilmesini istediklerini söyledi. 

Çıkrıkçıoğlu, ihraç ürünlerinin ve ihracat yapılan ülkelerin çeşitlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, şöyle devam etti: 

"İhraç yapılan ülke sayısını artırmak için TİM olarak ticaret heyetleri düzenliyoruz. Bununla birlikte Ar-Ge, inovasyon, ihracatın artması için çok önemli. Miktardan çok Ar-Ge ve inovasyonu önemsiyoruz. Uluslararası inavasyon konferansı düzenliyoruz. İnovasyon ve Ar-Ge faaliyetleri ilerledikçe mal kalitesi yükselecek ve birim fiyatımız da artacak. Almanya'nın ihraç ettiği bir kilogram ürün 4,5 dolarken, bizim ürettiğimiz aynı ürünün birim fiyatı 1,40 dolarlar seviyesinde. İnşallah ihracat birim fiyatımızın seneye 1.50 doları geçeceğini ümit ediyoruz. 500 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Almanya'nın inovatif kaliteli katma değeri yüksek ürünün birim fiyatına gelebilirsek 2023 yılında hedeflediğimiz 500 milyar dolarlık ihracatı bugünden yapabiliriz. Şu anki durumumuza göre ancak 2023'te tamamlayabileceğimizi hesap ediyoruz" 

Bu konularda ilginizi çekebilir