'Türkiye ani sermaye çıkışına dikkat etmeli'

IMF, Türkiye Raporunu açıkladı. 2012'nin Türkiye ekonomisi açısından başarılı geçtiğini vurgulayan IMF, 'ani sermaye çıkışına dikkat edin uyarısı' yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA / DÜNYA - IMF Türkiye 4. Madde değerlendirme notunu yayınladı. Türkiye ekonomisinde dengelenme sürecinin 2012 için iyi konumda olduğu vurgulanan rapor özetinde, ani sermaye çıkışına karşı uyarı yapıldı.
IMF rapor özeti şöyle:
"Ekonominin büyüme hızındaki düşüş, iç talepteki düşüş ile sağlandı. Büyümenin bu yıl (2012) olumlu olarak dengeli gerçekleşmesi bekleniyor. Cari işlemler açığı kontrol edilebilir seviyede bulunuyor ve  Merkez Bankası hedefinin üzerinde olsa da enflasyonda da düşüş sağlandı"
"Türkiye ekonomisinde dengesizliklerdeki azalma ve bilançolardaki iyi duruma rağmen, tersine sermaye akımları durumda, Türkiye yüksek dış finansman ihtiyacı nedeniyle kırılganlığı nedeniyle sert düşüşe maruz kalabilir"
"Zorluklar, Kısa vadede dış sermaye akımları ve faiz oynaklığı risk yaratıyor. Orta vadede zorluklar ise ekonominin potansiyel büyümesini sağlamak için büyüme-daralma döngüsünün kırılması, rekabet gücü ve daha yüksek tasarruf oranına ulaşma şartları"
"IMF, Türkiye’ye 2013 bütçesinin olumlu olduğu şartı altında, OVP’de öngörülen faiz dışı fazla hedefinin artırılması, iç tasarrufu yükseltmesi, Merkez Bankası politika uygulamasının normalleştirilmesini önerdi"