'Türkiye ekonomisinin 3 kat büyümesi tebrik edilecek başarıdır'

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA (DÜNYA) - ABD Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi John Fay, Türkiye ekonomisinin son yıllarda dramatik bir dönüşüm gösterdiğini belirterek, ekonominin 10 yılda üçe katlanmasının tebrik edilecek bir başarı olduğunu söyledi.

ABD Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarlığı ve ABD’li online eğitim şirketi Blackboard tarafından organize edilen “İnovatif Teknolojilerle Eğitim Reformunu Yönlendirmek” başlıklı sempozyum, Ankara Sheraton Otel’de gerçekleştirildi.

Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Amerika Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi John Fay, Türk ekonomisinin son yıllarda dramatik bir dönüşüm gerçekleştirdiğini bildirdi. Ekonominin 10 yılda üçe katlanmasının tebrik edilecek bir başarı olduğunun altını çizen Fay, “Sonuç olarak Türkiye’nin ekonomisi, dünya çapında 17inci sıradadır.  2023 de ilk 10 ekonomiler arasına girme hedefine doğru büyük adımlar atıyor” dedi.

Türkiye’nin bir çok özelliği olduğuna dikkat çeken Fay Amerikan Birleşik Devletleri’nin Türkiye’nin ilerlemesi hakkında çok mutlu olduğunu ifade ederek, “Arkadaşların ve müttefiklerin umutlarına ve yeni zirvelere ulaşmalarını görmek her zaman iyidir” dedi.

2011 yılında 20 milyar dolarla rekor seviyeye ulaşan ticaret hacminin 2012 yılında da benzer seviyede gerçekleştiğini dile getiren Fay,  “2011 sonunda ABD’nin Türkiye’ye resmi doğrudan yatırımı 5 milyar dolardı. Binin üzerinde küçük, orta, ve büyük çaplı Amerikan firmalarının Türkiye de ofisleri mevcut. Bunların arasında AES, DOW ve General Electric gibi büyük firmalarda dahil olmakla beraber, son 18 ay içinde Türkiye de ciddi yatırımlar yapmışlardır” dedi. John Fay, yükseliş trendinin gelecek yıllarda da devam edeceğini vurguladı.

Rakamlardaki yükselişin ABD ve özel sektörünün Türkiye ekonomisine ve insanlarına en önemlisi geleceğine olan tam inancı gösterdiğini vurgulayan John Fay, şunları söyledi:
“Elbette, ABD Ticaret Bakanlığı temsilcisi olarak, ortaklığımızın büyümesinin devamını görmek istiyorum, iki ülkemizin insanlarına yeni imkanlar ve refah getirerek.  Bu, ofisimin misyonudur”

ABD’nin ürünlerinin ve hizmetlerinin Türkiye’nin önemli ihtiyaçlarını karşılamakta yardımcı olmalarının sevindirici bir gelişme olduğunu kaydeden Fay; taşımacılık, havacılık ve uzay sanayii, sağlık ve eğitim teknolojilerinin önemli sektörler arasında yer aldığını aktardı.
Sempozyumun ana organizatörlerinden olan Blackboard’un Türk eğitim sektörünün belli bir talebini tamamlayan ABD’li çözümün örneği olduğuna dikkat çeken Fay, “ABD Ticari Hizmetler ofisi olarak, ABD’nin en üstün teknolojilerini Türkiye’ye getirmeyi hedefliyoruz. Blackboard’un dünyada benzersiz teknolojisi ‘ABD’nin en iyisi’nin mükemmel bir örneğidir” dedi.