'Türkiye ve Belçika - İş ve Yatırım İmkanları Toplantısı' Brüksel'de başladı

Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, herkesin Çin ve Brezilya'dan bahsettiğini belirterek, "Türkiye'nin T'sini de unutmayalım" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BRÜKSEL - Belçika Ekonomi Bakanlığı ile Belçika'daki Türk Özel Sektör Derneği ve Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansının düzenlediği "Türkiye ve Belçika - İş ve Yatırım İmkanları Toplantısı" Brüksel'de başladı.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile Belçika Ekonomi Bakanı Van Quickenborne'nin de katıldığı toplantının açılışında konuşan Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Türkiye'nin son yıllarda çok başarılı işler yaptığını ve büyük mesafeler katettiğini söyledi.

Türkiye'nin dünyanın 15'inci, AB'nin ise 6'ıncı büyük ekonomisi olduğuna işaret eden Korkmaz, son günlerde yapılan bir araştırmanın da Türkiye'nin 2015'e kadar dünyanın en büyük 9'uncu ekonomisi olacağını ortaya koyduğunu belirtti. Türkiye'de 72 milyon kişinin kredi kartı kullandığını, 6 milyon kişinin internet bankacılığından yararlandığını anlatan Alpaslan Korkmaz, demir çelik üretiminde dünyada 11'inci, otomotivde de 15'inci sırada olduğumuza dikkat çekti.

1987'de 1 televizyon kanalının bulunduğu Türkiye'de bugün 400'den fazla televizyon kanalı, bin 100'den fazla da radyo kanalı bulunduğunu kaydeden Korkmaz, her alanda büyük gelişme gösteren Türkiye'nin yatırımcılara da çok büyük olanaklar sunduğunu ifade etti.

"Türkiye'nin de T'sini unutmayalım"

2003'e kadar 17 milyar dolar doğrudan yabancı yatırımın geldiği Türkiye'ye, son 5 yılda gelen yabancı yatırımların katlandığını ve 78 milyar dolara ulaştığını vurgulayan Korkmaz, şöyle devam etti:

"2010'a kadar dünyada yatırımların yapılacağı en cazip 15 ülke arasındayız. Herkes Çin ve Brezilya gibi ülkelerden bahsediyor. Sadece bunlardan bahsetmeyelim. Türkiye'nin de T'sini unutmayalım. Türkiye, küresel ekonomik krizden bu kadar çabuk kurtulan nadir ülkelerden birisidir.

Enflasyonda son 40 yıllık süreçte ilk defa tek hanelere düşüldü. Türk sanayisinin verimlilik endeksi yükseldi. Motivasyonumuz var. Türkiye'nin nüfusu genç. Kişi başına GSYH artıyor. Türkiye, kendi bölgesinde 4 saatte Rusya'dan Ukrayna'ya, Ortadoğu'ya, Kuzey Afrika'ya ulaşıbilecek bir ülke. 4 saatte 1,5 milyarlık nüfusa ulaşabiliyorsunuz. Büyük şirketler artık merkezlerini İstanbul'da kuruyor. Yapısal reformlarımızı tamamladık. Son krizden hiç bir Türk bankası etkilenmedi. Teşvik sistemiyle yatırımcılara büyük kolaylıklar sağlandı. Türkiye, yatırımcılar için ortak buluşma noktası. Türkiye, 1 yerde binlerce imkan bulabileceğiniz bir ülke."

Belçika Girişimciler Federasyonu Başkanı Rudi Thomaes de, Belçikalı işadamlarının Türkiye'de çok büyük bir gelişmeye şahit olduklarını, özellikle son neslin her alanda büyük başarı gösterdiğini söyledi.

Eskiden yüksek faiz oranları nedeniyle şirketlerin neredeyse her gün 1 milyon dolar kaybettiği Türkiye'de bugün tam tersi bir durum yaşandığını belirten Thamaes, şunları söyledi:

"Türkiye, geleceği olan bir ülke. Çok iyi okulları var, mühendisleri var. Belçikalı işadamları olarak son krizde şunu öğrendik. Dünya değişti. Herkes Çin'i konuşuyor, Çin'den bahsediyor. Ama aslında Türkiye'yi konuşmalıyız. Türkiye'den bahsetmemiz gerekiyor. Çünkü Türkiye, dünyada gelecek vadeden 11 ülkeden biri. Avrupa, kendi karmaşasına son verdiğinde daha organize olan bir Avrupa'ya karar vereceğiz. İçimizde yeni düzenlemeler gideceğiz. AB olarak Türkiye gibi ülkelerle kendi geleceğimizi düzenleyeceğiz.

Burada birçok Türk yaşıyor ve çalışıyor. Bazı bankacılar bana şunu söyledi. Bir Türkün kredi dosyasını işleme hızı, Belçikalılardan yaklaşık 5 daha fazla. Türkler, kredi borçlarını çok daha çabuk ödüyor, borçlarına daha sadık. Bankacılar bunu anlatıyor."

İşadamları görüşmeler yaptı

Bu arada toplantılar sırasında Türkiye'den gelen işadamları, Belçikalı meslektaşlarıyla da biraraya geldi. Toplantılarda otomotivden enerjiye, tekstilden turizme, ileri teknolojiye kadar birçok alandaki ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde duruldu. Türk ve Belçikalı yatırımcıların, 3. ülkelerde beraber iş yapması da ele alındı.