'Ukrayna'daki olaylar Türkiye turizmini etkilemeyecek'

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Arıcı, Ukrayna ve Kırım'da yaşanan siyasi olayların Türkiye turizmini etkilemeyeceğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MOSKOVA  - Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurahman Arıcı, Ukrayna'da ve Kırım'da yaşanan olayların turizm açısından Türkiye'yi çok fazla etkilemeyeceğini söyledi. Uluslararası Turizm Fuarı MITT'nin açılışına katılmak üzere Rusya'nın başkenti Moskova'ya gelen Arıcı, yaptığı açıklamada, tur operatörleri, seyahat acentaları ve turizmcilerle yaptığı görüşmelerde, 2014 rakamlarının, 2013 yılındakinin altına inmeyeceği konusunda ortak bir beklenti olduğunu ifade etti. 

Arıcı, "Ukrayna ve Kırım'da yaşanan olayların Türk turizmini etkilemeyeceğini ifade ederek, "Bizim dışımızda gelişen bazı olaylar var, ancak biz, Rusya ve Türkiye olarak, turizmin bu olaylardan en az şekilde etkilenmesi için gayret gösteriyoruz. Ukrayna'da ve Kırım'da yaşanan hadiselerin bizi çok fazla etkileyeceğini tahmin etmiyorum" değerlendirmesinde bulundu. 

Ocak ayında Rusya pazarında çok iyi bir yükseliş yakalandığını anlatan Arıcı, "Ancak şubat ayında ekonomik nedenlerle bir duraklama dönemine girildi. Mart ayının başında taleplerde artış olduğu söyleniyor, bu ayın sonunda yeniden yükselişe geçerek, geçen seneki rakamları yakalayıp, üstüne çıkarız diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı. 

Arıcı, Rusya'da devlet desteğiyle düzenlenen İntourmarket fuarının geçen gün sona erdiğini hatırlatarak, bu fuarda daha çok yer alabilmek adına Türkiye'deki turzimcilerle bir görüşme yaptığını ve gelecekte daha aktif katkı ve katılımda bulunulacağını söyledi. 

Rusya'nın, Türkiye'ye Almanya'dan sonra ikinci en çok turist yollayan ülke konumunda olduğunun altını çizen Arıcı, "Komşumuz Rusya'dan 4 milyon 200 bine yakın misafirimiz oluyor, bunun hemen hemen 2 milyon 800 bine yakını da Antalya'ya geliyor.  Bu yüzden, bu fuara hem Antalya hem de Türkiye'nin diğer bölgeleri çok önem veriyor" dedi. 

Turizmin çeşitlendirilmesi için çalışmalar devam ediyor 

Arıcı, Türkiye'de turizmin çeşitlendirilmesi konusunda hem sivil toplum örgütlerinin hem de bakanlığın çalışmalarının devam ettiğini bildirdi. 

Kültür, spor, doğa, inanç turizmi konularında bazı projelerin yürütüldüğünü anlatan Arıcı, "Antalya'ya bin 200'ün üzerinde futbol takımı geliyor. Bunu ülkenin diğer bölümlerine de yaymaya çalışıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse önümüzdeki yıllarda Alanya'ya bisiklet sporu için gelenlerin kamp yapmasını sağlamak amacıyla bir kapalı veledrom yapmayı düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. 

Arıcı, kongre merkezlerini devreye sokarak hem turizmin çeşitlendirilmesi hem de 12 aya yayılmasının hedeflendiğine vurgu yaparak, "En son Kuşadası'nda bunu yaptık, yine Antalya için büyük projeler var. Bursa ve Yalova bölgelerinde doğa turizmiyle alakalı çalışmalar devam ediyor" diye konuştu. 

Termal ve sağlık turizminde çalışmaların devam ettiğini kaydeden Arıcı, yılda 480 bine yakın turistin hastalıklarının tedavisi için Türkiye'ye geldiği bilgisini verdi. 

Bu amaçla Ankara, İstanbul, Antalya ve Bursa'da kamu hastanelerinin yenilenerek turizme katkı sağlanması projeleri olduğunu anımsatan Arıcı, altyapı çalışmalarının ve misafirlerin bulundukları yerlere rahatlıkla ulaşmaları için havalimanı sayısının artırıldığına dikkati çekti. 

Arıcı konuşmasına şöyle devam etti:  

"Bugün sabah buraya gelirken ayaz vardı, öğleden sonra kar yağmaya başladı. Rusya'daki mevsimsel şartlarını gördüğümüzde, Türk turizmini güneş, kum, deniz üçgeninden çıkartıp diğer potansiyelleri de devreye sokmak zorundayız, ama bizim en büyük sermayemiz de bu üçlü. Çünkü Rusya coğrafyasında olmayan şeyler. Bu yüzden Türkiye'yi tercih ediyorlar, hizmet sektörümüz çok iyi ve otellerimiz yeni ve kaliteli hizmet veriyor. Biz daha fazla Rus vatandaşının Türkiye'de misafir edilmesini istiyoruz."  

Ukrayna'dan ortalama 600 bin turist geliyor

Ukrayna'da yaşanan siyasi olaylar ve Kırım referandumunun ardından ABD-Rusya-Ukrayna arasındaki gerilim devam ediyor. TÜRSAB verilerine göre, Türkiye'ye her yıl ortalama 600 bin Ukrayna'lı turist geliyor. Yaşanan gerilimin Türkiye turizmini de etkileyeceği tahmin ediliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir