'Üniversitede okurken, parasız da olsa bir iş bulup çalışmanız lazım'

DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Parlak öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Atılım Üniversitesi tarafından düzenlenen 'Liderlik Teorileri ve Uygulamaları' konferaslarının bu ayki konuğu DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Parlak oldu. Teorik eğitimin yanında pratik yapmanın da önemine dikkat çeken Parlak, "Üniversite okurken bir iş bulup çalışmaya başlayan arkadaşlarımın çoğunluğu şu anda çok iyi noktadalar. Ki, o arkadaşlarımın büyük bölümü, üniversiteyi 7 yılda, 8 yılda bitirmelerine rağmen çok iyi noktadalar" dedi.

Atılım Üniversitesi İşletme Fakültesi Seyhan Cengiz Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansta, çeşitli boyutlarıyla liderliği sorgulayan Parlak, medyada liderlik kavramı üzerinde öğrencilere deneyim, tecrübe ve bilgilerini aktardı. Hacettepe Üniversitesi İİBF İktisat Bölümü'nde okurken, DÜNYA gazetesinde çalışmaya başladığını ifade eden Parlak, "Üniversite okurken bir iş bulup çalışmaya başlayan arkadaşlarımın büyük çoğunluğu şu anda çok iyi noktadalar. Ki, o arkadaşlarımın büyük bölümü, üniversiteyi 7 yılda, 8 yılda bitirmelerine rağmen çok iyi noktadalar" dedi. Buna karşılık üniversiteyi derece ile bitiren ama o dönemde teorinin yanında pratik yapmayı akıl edemeyenlerin ise büyük çoğunluğunun ortada olmadığını kaydeden Parlak, "Size tavsiyem, okurken, bir yerlerde çalışmayı da deneyin. 'Para pul istemiyorum, dosyaları düzeltirim, yöneticiye su taşırım, ofis işlerine yardım ederim, şoförlük yaparım…' diyen birini kimse geri çevirmez. Bu yolla çevre edinin. Çalışmaya başladığınız ofisteki herkesten fazla çalışarak, şirketin, rakiplerinin, müşterilerinin işleyişini öğrenin; vazgeçilmez olun. Bir süre sonra sizi kaybetmek istemeyeceklerdir. Ve istediğiniz ücretler siz söylemeden, kendiliğinden gelecektir" diye konuştu.

'Çekmeceler CV dolu'

Yöneticilerin çekmecelerinin CV'lerle dolu olduğuna dikkat çeken Parlak, "Daha fazla çalışmam gerektiğini hatırlamak için CV'lere bakıyorum bazen. Diplomaları ve teorik bilgileriyle beni üçe, dörde katlayan CV'ler var. Yüksek lisans, çift master yapmış, birkaç dil bilen yüzlerce arkadaşımız var. Konuşmaları da düzgün. Buraya kadar her şey doğru. Ama hayatı sadece bu bilgilerden ibaret sanmaları, onları yarıştan uzaklaştırıyor. Hayat böyle değil. Gerekirse lise mezununun karşısında ezileceksin, Ona saygı duyacaksın, Ondan bir şeyler öğreneceksin. Gerekirse 45 derecelik sıcakta güneşin altında, onlarca kez iki kilometre yürüyeceksin. Gerekirse onlarca kez 5'er gün uykusuz kalacaksın. Gerekirse 5 yıl tatile gitmeyeceksin. Ama hayat 5 yıl değil, hayat belki de 70 yıl ve o 5 yıl tatile gitmemenin getirisini sonraki 65 yılda yiyeceksin. Ya da 65 yılı feda edip, 5 yıl doyasıya eğlendiğini sanacaksın" dedi.

'Lider Öyle Olmaz Böyle Olur'

Öğretim Görevlisi Sevinç Engin’in, Lider Öyle Olmaz Böyle Olur kitabında, 'lider olunur mu doğulur mu?' 'iyi bir lider her zaman iyi bir yönetici midir?' gibi sorulara cevaplar aranıyor. Kitapta, 'Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, DÜNYA Gazetesi Ankara Temsilcisi Ferit Parlak, Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Yıldırım Koç, Demsa Başkanvekili Demet Sabancı, Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu, Sahir Erozan gibi isimlerin röportajları yer alıyor.