'Vergi tahsilatında son 4 yılda bir sapma yok'

Maliye Bakanı Şimşek, vergi tahakkukunda da tahsilatında da son 4 yılda bir sapmanın olmadığını, yıl sonu beklentilerinin de yüksek olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi tahakkukunda da tahsilatında da son 4 yılda bir sapmanın olmadığını, yıl sonu beklentilerinin de yüksek olduğunu bildirdi. Bakan Şimşek, vergide tahsilat tahakkuk oranının yılın ilk aylarında belirli sebeplerden dolayı her zaman düşük olduğunu, gerçek tablonun ise yıl sonunda ortaya çıktığını söyledi. 

Konuya ilişkin soruları yanıtlayan Şimşek, yılın ilk 4 ayına ilişkin vergi tahsilat tahakkuk oranlarının nasıl değerlendirilmesi gerektiğini açıkladı. 

Vergi tahsilatının, Bakanlığın en önem verdiği konulardan biri olduğunu vurgulayan Şimşek, bu konuda asla taviz vermediklerini, çünkü burada 77 milyonun hakkının söz konusu olduğunu ifade etti.

"Tahsilat tahakkuk oranı yüzde 61.4"

Tahsilat tahakkuk oranının yılın ilk aylarında her zaman düşük olduğunu, asıl tablonun ise yıl sonunda ortaya çıktığını belirten Şimşek, "2014 yılının ilk 4 aylık dönemine göre vergi tahakkuku 180,6 milyar lira, aynı dönem vergi tahsilatı ise 110,9 milyar liradır. Buna göre tahsilat tahakkuk oranı yüzde 61,4'tür" dedi. 

Maliye Bakanı Şimşek, bu konuda geçmiş yıllara da bakılacak olursa aynı tablonun görülebileceğine işaret ederek, şunları kaydetti: 

"Yıl sonu beklentimiz de yüksek"

"Son 4 yılın aynı dönemine bakıldığında bu oranın 2010'da yüzde 63.89, 2011 yılında yüzde 59.05, 2012 yılında yüzde 59.69, geçtiğimiz yıl ise yüzde 62.73 olduğu görülecektir. Bu sonuçlar da göstermektedir ki yılın ilk 4 aylık tahsilat tahakkuk oranının ortalaması yüzde 61.34'tür. Dolayısıyla 2014 yılının ilk 4 aylık dönemine ilişkin tahsilat tahakkuk oranı da ortalama orana uygun seyretmiştir. Görüleceği gibi vergi tahakkukunda da tahsilatında da son 4 yılda bir sapma yok. Bu yıl da şu ana kadar bir sapma söz konusu değil. Bu kapsamda yıl sonu beklentimiz de yüksek." 

Öte yandan, 2010 yılında vergilerin tahsilat tahakkuk oranı ilk 4 aylık dönemde yüzde 63,89 iken yıl sonundaki oranın yüzde 84,79 olduğunu anımsatan Şimşek, söz konusu yıl sonu oranının 2011'de yüzde 84,10, 2012'de yüzde 84,86, geçen yıl da yüzde 85,36 düzeyinde gerçekleştiğini bildirdi. 

"Yıl sonu rakamları önemli"

Bakan Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu sonuçlar da göstermektedir ki son 4 yılın ilk 4 aylık döneme ilişkin vergi tahsilat tahakkuk oranının ortalaması yüzde 61,34 olduğu halde, bu yılların ortalama yıl sonu vergi gelirleri tahsilat tahakkuk oranı yüzde 84,78 olmuştur. Bu veriler göre, her yılın ilk dönemlerinde tahakkuk eden vergilerin tahsilat oranları düşük gerçekleşmekle birlikte yıl sonlarında bu oranlar yüzde 85'ler nispetinde gerçekleşmektedir."

Yılın başı ve sonu neden farklıdır?

Vergi gelirlerinin yıl sonu tahsilat tahakkuk oranına göre ilk 4 aylık dönemdeki orandan daha düşük olmasının nedenlerini de anlatan Şimşek, bunların bazılarını şöyle sıraladı: 

"Örneğin, Motorlu Taşıtlar Vergisi 2 eşit taksit halinde ocak ve temmuz aylarında ödenmesi gerektiği halde bir bütün olarak 1 Ocak'ta tahakkuk ettirilir. Yıllık beyanname ile beyan edilen Gelir Vergisi de 2 eşit taksit halinde, mükellef gruplarına göre şubat-haziran veya mart-temmuz şeklinde ödenmekte olduğu halde, tahakkuklarının ilgisine göre şubat veya mart aylarında bütün olarak gerçekleşir. Öte yandan, mükelleflerin kendi beyanları üzerine veya adlarına re'sen tahakkuk ettirilen vergileri yıl içine yaymak suretiyle ödemeyi istemeleri de bu tablonun ortaya çıkmasındaki etkenler arasındadır."  

"Vatandaşlarımız müsterih olsun, gereken her şey yapılıyor"

Maliye Bakanlığı olarak tahakkuk eden vergilerin süresinde ve tam olarak ödenmesinin sağlanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü ifade eden Şimşek, "Bu kapsamda mükelleflerin gönüllü uyumlarının arttırılması için internet sitemizde hakları ve ödevleri hatırlatır yayınlar yapıyoruz, broşürler, afişler bastırıyoruz ve bilgilendirici, hatırlatıcı mektuplar gönderiyoruz. Tekrar etmek istiyorum. Vergi tahsilatı çok önemli bir konudur ve burada 77 milyonun hakkı vardır. Vatandaşlarımız müsterih olsun, gereken her şey yapılıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir