'Volkswagen ve MAN'dan yatırım bekliyoruz'

Nihat Ergün, yeni yatırım teşvikleriyle birlikte Volkswagen'den bir otomobil yatırımı kararı beklediklerini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA  - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Yeni Teşvik Sistemi'nin, Türkiye'de MAN'ın özellikle kamyon yatırımları, motor yatırımları konusunda önemli adımlar atmasını mümkün kılacağını belirterek, bu adımları da beklediklerini bildirdi. Ergün, Volkswagen'den de otomobil konusunda yatırım beklediklerini kaydetti.

Bakan Ergün, geçen yıl temel atma törenine de katıldığı MAN'ın 15 milyon avroluk yatırımla Ankara'nın Akyurt ilçesinde kurduğu, tank hacimleri bakımından Avrupa'nın en büyük boyahane/kataforez tesisinin açılışını yaptı.

Açılışa Ergün'ün yanı sıra, MAN Truck&Bus AG Üretim ve Lojistikten Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Carsten Intra, MAN Türkiye AŞ Yürütme Kurulu Başkanı Münür Yavuz, Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir ve çok sayıda davetli katıldı. Türkiye'de önemli kanunlar çıkardıklarını ve bu kapsamda Ar-Ge faaliyetlerinin desteklendiğini belirten Ergün, bu süreç içerisinde MAN'ın da bir Ar-Ge merkezi kurduğunu söyledi.

MAN'ın Türkiye'de daha büyük adımlar atması gerektiğini vurgulayan Ergün, şunları kaydetti: "Bu sektörün, bu alanın tasarımdaki, Ar-Ge'deki merkezi MAN için Türkiye olmalı. Şimdi yeni teşvik kararnamemiz çıkmak üzere. O teşvik kararnamesi çıktığında otomotiv sektöründeki büyük yatırımlar, stratejik yatırımlar ayrıca teşvik edilecek. Bu da MAN'ı yeni üretimle ilgili yatırımlar yapmaya, otobüs üretiminin yanında burada kamyon üretimini de gerçekleştirmesi icap edecektir. Çünkü MAN, Scania ve Volkswagen işbirliği, bu firmalar adına çok önemli bir senerji meydana getirmiştir.

Yeni Teşvik Sistemi, Türkiye'de MAN'ın özellikle kamyon yatırımları, motor yatırımları konusunda önemli adımlar atmasını bence mümkün kılacaktır ve bu adımları da bekliyoruz. Bir başka adım daha bekliyoruz. Otomotiv sektörünü ağır ticari, hafif ticari araçlar ve otomobiller olarak ayırırsak, bu gurubun Türkiye'de henüz bir otomobil yatırımı yok. Volkswagen'den de bu yatırım teşvikleriyle beraber bir otomobil yatırımı kararı beklediğimizi ifade etmem lazım." Türkiye'nin otomotiv sektörü konusunda da önemli atılımlar yapacağını anlatan Ergün, günümüzde Türkiye'de 1 milyon 200 bin araç üretildiğini, 2023 yılında ise 4 milyon aracın üretilmesini hedeflediklerini söyledi.

Bakan Ergün, bu 4 milyon aracın üretilmesinde MAN'ın ve Volkswagen'in önemli bir yerinin olması gerektiğini düşündüğünü ifade etti. Volkswagen'in Türkiye'de en çok satan ithal araçların başlarında geldiğini belirten Ergün, "Bu kadar çok satan, pazar bu kadar büyürken, mutlaka otomobil yatırımının da otobüs ve kamyonun yanında ilave edilmesi, karar verilmesi gereken bir konu olduğunu görmemiz lazım. MAN'dan ve Volkswagen'den bunları bekliyoruz" diye konuştu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir