'Ya bu da olur mu' dediğimiz gelişmeleri yaşıyoruz

7. İstanbul Deri Fuarı açıldı. Fuarın açılışında konuşan TİM Başkanı Büyükekşi, "Türkiye'de son yıllarda önemli gelişmeler oluyor. Son 10 yıla baktığımızda inanamadığımız şeyler oluyor" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
İSTANBUL  - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye son yıllarda önemli gelişmeler oluyor. Son 10 yıla baktığımızda inanamadığımız şeyler oluyor. 'Ya bu da olur mu' dediğimiz gelişmeleri yaşıyoruz" dedi.
Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD)ve Türkiye Deri Vakfı (TÜRDEV) iş birliğiyle düzenlenen 7. İstanbul Deri Moda Fuarı (İDF) açıldı. 7. İDF, TÜRDEV ve TDKD iş birliğiyle sektörün önemli deri derneklerinin ve Deri Tanıtım Grubu'nun (DTG) desteğiyle TÜYAP Beylikdüzü Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirildi. Bu yılki İDF'ye, deri konfeksiyoncuları, üreticileri, kimyasal ve makine tedarikçilerinin yanı sıra üniversitelerin deri mühendisliği bölümleri ve moda tasarım okulları katıldı.
 
"2012'de 152 milyar doları geçtik"
Fuarın açılış töreninde konuşan Büyükekşi, deri sektörünün, Türkiye'ye ihracat açısından çok büyük destek verdiğini belirterek şöyle konuştu:
"Türkiye'de son yıllarda önemli gelişmeler oluyor. Son 10 yıla baktığımızda inanamadığımız şeyler oluyor. 'Ya bu da olur mu' dediğimiz gelişmeleri yaşıyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan seçildiğinin ilk yıllarında bizi ziyaret etti. İhracat o zaman 35 milyar dolardı. Hedefi 50 milyar dolar olan bir afiş hazırlamıştık. Başbakan Erdoğan, '50 olmaz kaldırın' dedi. Biz de 'ne yazalım' dedik. '100 milyar yazın' dedi ve onu yazdık. Bunun hayal olmadığını gördük ve 2012 yılında 152 milyar doları geçtik."
Türkiye'nin sadece ihracatta değil birçok sektörde rekor kırdığının altını çizen Büyükekşi, dünya ve Avrupa'nın ekonomik sıkıntı çektiği bir dönemde Türkiye'nin buna karşı birçok alanda rekor kırdığını ve önemli ilerlemeler kaydettiğini vurguladı.
 
"2023 ihracat hedefimiz 500 milyar dolar"
Büyükekşi, 2023 ihracat hedeflerinin 500 milyar dolar olduğunu kaydederek, "Robert Kaplan'a bu çalışmayı yaptırdık. Biz hazırladığımızda kimsenin gündeminde yoktu. 2011 yılında Başbakanımız'a sunduk ve hükümet programına konuldu. Kılıçdaroğlu'na ve Bahçeli'ye sunduk. Geçen sene haziran ayında da Resmi Gazete'de yayımlanarak resmi devlet belgesi haline geldi. Robert Kaplan Türkiye geldi. Ankara'daki toplantıya Başbakan da katıldı. Kaplan şunu söyledi: '500 milyon dolar hedef koydunuz, 18 tane stratejik hedef var, devlet de üzerine düşen görevi yaparak devlet projesi haline getirdi. Şimdi sıra firmalarda'. Benim de sizden ricam; herkes görevini yaptı. Bu hedeflere ulaşmayı kimler gerçekleştirecek? Sizler yapacaksınız. 2023 yılına dair hedeflerinizi belirlemenizi rica ediyorum" diye konuştu
 
"Sektörü buluşturuyoruz"
TÜRDEV Başkanı Volkan Çandar yaptığı konuşmada İDF'nin artık dünyada bir marka haline geldiğini söyledi. Türkiye'nin deride merkez ülke konumuna yükseldiğine dikkati çeken Çandar, fuara 343 deri firmasının katıldığını ve stantların birkaç ay öncesinden tükendiğini kaydetti açıkladı. Çandar, "Bu büyük ilgi, Türkiye'nin deri sektöründe uluslararası liderliğini de ortaya seriyor" dedi.
Çandar, derinin bütün alt sektörlerini, konunun akademisyenlerini, tedarikçileri, tasarım ve moda dünyasından isimleri tek bir platformda buluşturmayı başardıklarını belirtti.
Konuşmaların ardından aralarında Mehmet Büyükekşi'nin de bulunduğu deri sektörüne 40 yıldır emek verenlere teşekkür plaketi verildi. Plaket töreninin ardından İDF'nin açılış kurdelesı kesildi, standlar gezildi.
Kapsamınhda çeşitli panel ve konferasların düzenleneceği fuar, 19 Ocak'a kadar gezilebilecek.