'Yakın zamanda iki büyük halka arz duyurulacak'

SPK Başkanı Ertaş, "Yakın tarihlerde bir ya da iki büyük halka arz basın bültenleriyle duyurulacak" açıklamasını yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı (SPK) Dr. Vahdettin Ertaş, yakın tarihlerde bir ya da iki büyük halka arzın duyurulacağını söyledi

Ertaş, Deutsche Bank'ın Turbo Varant lansmanında sermaye piyasalarına ilişkin değerlendirmeler yaptı.

Türkiye sermaye piyasalarının teknik alt yapılardaki iyileştirmeler ve yeni yatırım araçlarıyla küresel ölçekte adından söz ettirdiğini belirten Ertaş, "Biz artık Edirne'de Kırkpınar Meydanı'na çıktık. Uluslararası arenadayız, en az biz de rakiplerimiz kadar iyi ürünler ortaya çıkaracağız. Aksi takdirde kapalı bir ekonomi, kapalı bir sermaye piyasasıyla bir yere varamayacağımızı biliyoruz. Küresel yarışta biz de çok rahatlıkla kendimize güveni ifade ediyoruz." diye konuştu.

Ertaş, borçlanma araçları piyasasında birkaç yol kazasına rağmen önemli mesafeler kat edildiğini kaydederek, "Dört yıl önce bu ülkede özel sektör tahvili yokken bugün 800 milyar lirayı aşan bir ihraçla karşı karşıyayız. İş kazalarımız olmasa daha iyi olurdu ama bunlardan çok şey öğrendik." ifadelerini kullandı.

Özel sektör tahvil ihraçlarındaki likidite probleminin dünyanın ortak sorunu olduğunu anlatan Ertaş, "Bizim de bu konuya daha yakından eğilmemiz, çözüm önerileri üretmemiz gerekiyor. Borsanın bu konuda daha katılımcı daha aktif bir rol oynamasını istiyoruz, önerileri bekliyoruz." dedi.

"Londra'da hiçbir gazeteci böyle bir soru sormaz"

Borsada önemli hacimlerle işlem yapan ve piyasa oyuncularının "herif" diye isimlendirdiği işlem sahibine yönelik soruya ise Ertaş şu yanıtı verdi: 

"Her gelenin peşine düşüp 'Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?' diye sorgulamak ayıp bir şey. Basını da bu konuda eleştiriyorum. Türkiye'deki kurumlar ve paranın nasıl geleceği belli. 32 sayılı bir karar var. Orada diyor ki; Türkiye'ye sermaye şu şu kanallarla gelir. Gelirken, borsada işlem yaparken manipülasyonla mı geliyor, insider'la mı geliyor… SPK bunu inceliyor. 

Dolayısıyla böyle bir tespit yokken her gelen para Körfez'den mi geldi, Malezya'dan mı geldi, Londra'dan mı geldi? diye beyinlerinizi sizin değiştirmeniz lazım. Türkiye bir finans merkezi. Londra'da hiçbir gazeteci böyle bir soruyu regülatöre sormaz. Biz nasıl değişiyorsak basının da buna uyum sağlaması lazım. 

Geldi mi 4 milyar dolar yıl başından bu yana? Geldi. Yarın gidebilir mi? Gider. Ertesi gün geri gelir ama her gelene her gidenin peşinden sorgularsanız o zaman kimse gelmez. Gelen şeyler Türkiye'nin regülasyonuna uygundur. Hepsi kamu otoritelerinin bilgisi dahilindedir. Kim alıyor, kim satıyor hepsini SPK online, real time biliyordur. Mevzuata aykırı bir şey görürse ensesinden tutar."

"Spor kulüpleri ayağını yorganına göre uzatsın"

Borsa İstanbul yönetimiyle "Kör havuz" uygulamasını tekrar gözden geçirmek üzere konuştuklarını dile getiren Ertaş, konunun yeniden masaya yatırılacağını kaydetti. Ertaş spor kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını yineleyerek, şöyle devam etti:

"Beş yıl kar edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Onlar halka açık şirketler. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor." 

'BES'in yapısal yönüne yoğunlaşacağız'

Bireysel Emeklilik Sistemi'ndeki (BES) katılımcı sayısının 6,3 milyona ulaştığını aktaran Ertaş, sistemdeki performans sorunuyla ilgili tereddütlerin devam ettiğini söyledi. Ertaş, BES'e ilişkin şu değerlendirmeleri yaptı:

"Özellikle geçen sene talihsiz bir yıldı BES için. Faizler yükseldi, endeks düştü ama bu sene de gerçekten herkes herhalde keşke BES'e yatırım yapsaydım diyor. Bunu tabi daha stabil bir hale getirmemiz gerekiyor. BES'i yapısal yönüne önümüzdeki günlerde yoğunlaşacağız.

BES örneği de hatırlatıyor ki, piyasalar etkileşim içerisinde. Muhtemelen BES ile ilgili regülasyonu yapmasaydık bugün tahvil piyasamız ya hiç olmayacaktı ya da bugünkü değerlerin çok daha gerisinde olacaktı. Dolayısıyla bir şeyleri yaptığınız zaman bu, diğerlerini de yukarı çekiyor."

İki büyük halka arz

Türkiye'deki tasarruf oranının istenilen seviyede olmadığını hatırlatan Ertaş, bireysel emeklilikte otomatik katılım sistemi anlamına gelen Auto Enrollment uygulaması konusunda çalışmaların hızlandığını ifade etti. 

Ertaş şöyle konuştu:

"Hükümetimiz tasarruf oranını yukarı çekmek için büyük bir çaba içinde. Uygulamaya konulan konut edindirme yardımı, çeyiz yardımı, çalışmaları hızla devam eden Auto Enrollment'ı önümüzdeki günlerde inşallah tasarruf oranlarını çok daha yukarı seviyelere çekecek. Auto Enrollment'ı önümüzdeki dönemde daha çok konuşacağız, çalışmalar sonlanma aşamasında. İnşallah bu yıl içerisinde hayata geçirilerek çok çok kısa bir süre içerisinde daha likit, daha derin sermaye piyasalarımız olacak."

Halka arzların Türkiye'de ve dünyada gerilediğini anlatan Ertaş, yakın tarihlerde bir ya da iki büyük halka arzın basın bültenleriyle duyurulacağını söyledi. Ertaş, "Halka arzlarda bu yıl arzu ettiğimiz noktada olmasak bile büyük halka arzların, daha kurumsal halka arzların, finansalları daha iyi olan halka arzlarla tanışırız, inşallah önümüzdeki sene de bu piyasada bugünkünden daha iyi günlere gelmiş oluruz." değerlendirmesini yaptı.

'5 Yeni başvuruyu değerlendiriyoruz'

Sukuk ve gayrimenkule dayalı finansal araçlar konusunda Türkiye'de büyük bir potansiyelin bulunduğunu ifade eden Ertaş, "Biz çok sayıda yeni kurumu düzenleyip sektörün önüne koyduk. Geçen hafta ilk defa 2 kuruluşumuza gayrimenkul yatırım fonu kuruluşu ile ilk alt yapı GYO’nun kuruluşuna izin verdik, 5 yeni başvuruyu da değerlendiriyoruz. Hayata geçirme konusunda öncü olan kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.