'Yaptığı işi bilirsek hem biz hem komşumuz kârlı çıkar'

Toplumda yaşanan gelişime ve değişime paralel olarak yaşamın her alanı da değişiyor, bu değişim beraberinde yabancılaşmayı da getiriyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 

 
 
 
 
İSTANBUL - Hatırlarsanız çok eski değil bundan 30 yıl önce bir mahallede herkes birbirini tanırdı adeta büyük bir aileydik, oysa şimdi...
 
Üst kat komşumuzu bile tanımıyoruz; Sanayide de aslında böyle... Global ekonominin bir sonucu ve gereği olarak tüm dünyaya ya açıldık. Eskiden hayalini kuramayacağımız ithalat ve ihracat rakamlarına ulaştık. İhracat rakamlarımızdaki artışla adeta gurur duyar hale geldik, ithalatımızı aşağılara çekmek içinse tüm dünyada en kaliteliyi en ucuza nasıl alırız arayışına girdik. Belki de eski alışkanlıkların etkisi ile zaman içerisinde her şeyin en iyisinin dışarıda üretildiği kanısı oluştu bizlerde, çoğumuz bilmiyoruz ki, dışarıdan ithal ettiğimiz pek çok ürün ülkemizde üretilip yurt dışına gidiyor. Halbuki biz ülkemizde hangi sanayilerin olduğunu, ürettikleri ürünleri bilsek, üretim sürecinde kullandığımız bu hammadde ve makine teçhizatı daha uygun fiyata temin edebileceğiz. Kısacası "komşumuzun ne iş yaptığını bilsek, hem biz kârlı çıkacağız hem de komşumuz"...
 
Bölge Yönetimi olarak bizimde bunda bir parça payımız olması adına düzenli olarak gerçekleştirdiğimiz öğle yemeklerinde, zaman zaman düzenlediğimiz toplantı, eğitim ve seminerlerde farklı sektörlerden sanayici dostlarımızı bir araya getirdik, sonrasında da yeni iş ilişkilerinin olduğu haberlerini aldık. Hatta bir grup sanayici dostumuzla gittiğimiz yurt dışı sanayi fuarında hem grup içerisinde hem de fuarda stant açan firmalarımız arasında uzun süreli iş ortaklıklarının başladığına şahit olduk. Gönül isterdi ki sanayicimiz yan komşusunu yurtdışında bir fuarda değil de ülkemizde bu çapta düzenlenen bir fuarda bulsun. İki tarafında birbirinin varlığından haberdar olması kadar komşumuzun ihtiyaç duyulan ve dışarıdan ithal edilen ürünlerin kalitesinde üretim yapılabilmesi de gerekmektedir. Bunu sağlamak içinde taklit mallar üretmek yerine bilhassa Ar-Ge projelerine önem vermeleri artık bir gereklilik halini almıştır.
 
Özellikle devlet politikaları ve kurumları (KOSGEB, TSE, ABİGEM gibi) Ar-Ge projelerine ciddi destekler vermekte. Firmalarımız bunlardan  faydalanarak yeni teknolojilerin eşliğinde yurtdışı rakipleriyle  yarışabilecek ürünler üretmektedir. Bu sayede sanayimizde her geçen gün dışa bağımlı olmaktan biraz daha kurtularak zaman içerisinde dış ticaret açığını kapatacak hatta ihracat fazlası verecektir. Bunun olabilmesi için yurtdışındaki rakiplerle yarışacak kalitede üretim yapılması ve yapılan bu üretimden ülke sanayimizin haberdar olması gerekmektedir. Komşum ne yapıyor projesi çerçevesinde bizlerinde bu konuda bir katkısının olması en büyük temennimizdir.