'Zam şampiyonunda' erken hasat

Üreticiler, yüksek fiyat nedeniyle mayer cinsi erkenci limonu zamanından önce kesmeye başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mersin Turunçgil Üreticileri Birliği (MERTUB) Başkanı Ahmet Dursen Şahin, bazı üreticilerin, geçen ay yüzde 40,5 ile fiyatı en çok artan ürün olan limonun hasadını zamanında önce yapmaya başladığını, ancak ürün kalitesinin düşük olduğunu bildirdi. 

Şahin yaptığı açıklamada, Mersin'de çiftçilerin yeni hasat sezonuna hazırlandığını söyledi.

Limonun yaz döneminde raflarda kilogram fiyatının 7-8 liraya kadar çıkmasının, bazı üreticileri erken hasada yönlendirdiğini aktaran Şahin, bu çiftçilerin mayer cinsi erkenci ürünü zamanından önce hasat ettiğini belirtti.

Mayer cinsinin ağustos ayının sonu ile eylülün ilk haftasına kadar kesilmemesi gerektiğini vurgulayan Şahin, şöyle konuştu:

"Olgunlaşmamış, suyunu tam tamamlamamış limonlar iyi para ettiği düşüncesiyle hasat edilmeye başlandı ancak vatandaş yeterince suyunu almadığı için bu limonları çok beğenmedi. Erken kesimin yarattığı durumdan kaynaklı piyasada sıkıntı oluştu. Şu anda yatak limonlar tüketilmeli ve eylül ayından itibaren yeni ürünler piyasaya sürülmeli. Eylülün ortasına doğu enterdonat cinsi limon daha ileriki dönemde de dikenli dediğimiz limon piyasaya arz edilmeli."

Bazı bölgelerde düşük rekolte beklentisi

Şahin, kış aylarının soğuk geçmesi nedeniyle bazı bölgelerde düşük rekolte beklediklerini ifade etti.

Rekolte düşüşünün Silifke'de yüzde 40'lara, Adana'da ise yüzde 25-30'lara yakın gerçekleşeceğini ifade eden Şahin, "Sadece limonda değil narenciyenin geneli için böyle bir beklenti var. Bu nedenle fiyatlar bu yıl biraz yüksek olabilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir