1 milyar euroluk Güney Koreli fonun ilk yatırım adresi Gaziantep

Küresel projelere özel 1 milyar euroluk fon ayıran Güney Kore Kalkınma Bankası’nın ilk durağı Türkiye oldu. Seul merkezli kuruluş, Samsung’un üstlendiği Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü projesine 100 milyon euroluk fon ayırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kerim ÜLKER

İSTANBUL - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'ye yönelik notlarındaki negatif izleme, yabancı yatırımcıyı etkilemedi. Özellikle Avrupa ülkelerinin satın alma ve yatırım iştahı devam ederken, Asya’dan özel projelere özel fonlar ayrılıyor. Asya'dan en dikkat çeken yatırım kararı ise Güney Kore Kalkınma Bankası'ndan (Korea Development Bank-KDB) geldi.

Mayıs ayındaki yönetim kurulu toplantısında Güney Koreli şirketlerin küresel yatırımlarına yönelik 1 milyar euro değerinde özel fon ayıran KDB’nin ilk adresi Türkiye oldu. Güney Kore Kalkınma Bankası dün resmi internet sitesinden, Gaziantep’teki Entegre Sağlık Kampüsü projesine 100 milyon euroluk fon ayırdığını duyurdu. Seul merkezli Samsung C&T’nin öncülük ettiği projedeki konsorsiyumda Türk şirketi Kayı İnşaat ve İtalyan Salini SpA firmaları da yer alıyor.

Güney Kore Kalkınma Bankası, böylece oluşturduğu fonun yüzde 10’unu tek bir proje için Türkiye’ye ayırmış oldu. 600 milyon euroluk yatırımla hayata geçecek Gaziantep Entegre Sağlık Kampüsü, alanında bölgedeki en önemli projelerden biri olarak öne çıkıyor. İnşaatına Mart 2016’da başlanan proje 551 bin 644 metrekarelik inşaat alanına sahip. Projede 628 yataklı genel, 205 yataklı kardiyovasküler cerrahi, 154 yataklı onkoloji, 518 yataklı kadın doğum ve çocuk, 35 yataklı KVC yoğun bakım ve yanık, 100 yataklı yüksek güvenlikli adli psikiyatri ve 150 yataklı fizik tedavi ve rehabilitasyon hastaneleri yer alıyor. Kampüsteki toplam yatak kapasitesi ise 1.887 olarak belirlendi. Temmuz 2018’de sona erecek projede ayrıca teknik hizmetler binası, 3.082 araç kapasiteli açık ve kapalı otopark bulunacak. Proje Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü Binası’nı da kapsayacak.

Dünyanın en yüksek kulesinde imzası var

Güney Kore’nin en önemli gruplarından Samsung’un ticaret ve inşaat birimlerini yöneten şirket 1938’de kuruldu. Moda ve turizm alanında da yatırımları bulunan Samsung C&T, 13 bin çalışana sahip. 828 metrelik yüksekliğiyle dünyanın en uzun gökdeleni olan Dubai’deki Burj Khalifa ve 452 metre ile dünyanın en yüksek yapıları Petronas projelerinde imzası bulunan Samsung C&T, Güney Kore’nin dünyaya açılan kapısı Incheon Uluslararası Havalimanı, Suudi Arabistan’daki Riyad Metrosu gibi işlerde de projeler üretti.

Bu konularda ilginizi çekebilir