10 yıl içinde uydumuzu kendimiz fırlatacağız
Bakan Ergün, "Önümüzdeki 10 yıl içinde Türkiye, kendi uydularını sadece üreten değil, aynı zamanda fırlatan ülkelerden bir tanesi olacak" dedi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
ANKARA - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, "Bu topraklarda, bu toplumda, bu millette var olan gizli enerji açığa çıkmaya başlamıştır ve bizi çok daha iyi günler beklemektedir" dedi.
GÖKTÜRK-2 Uydusu'nun fırlatma öncesi uğurlama töreni, TUSAŞ Tesisleri'nde gerçekleştirildi. Bakan Ergün, törende yaptığı konuşmada, savunma sektöründe elde edilen başarıları diğer sektörlere de yaygınlaştırmayı amaçladıklarını, mesela bugüne kadar kamunun ilaçtaki büyük alım gücünü ilaç fiyatlarının aşağı çekilmesi için kullandıklarını ve vatandaşları ucuz ilaçla buluşturduklarını söyledi.
Şimdi bu büyük alım gücünü, ilaç yatırımlarını, ilaç Ar-Ge'sini ve ilaç üretiminin Türkiye'de gerçekleştirilmesi için kullanacaklarını belirten Ergün, aynı şekilde Fatih Projesi'nde kullanılan tablet bilgisayarlar için Türkiye'de üretim yapma şartı getirdiklerini anlattı.
Bakan Ergün, bakanlık olarak KOBİ'lerin Ar-Ge ve yenilikçilik kapasitelerini arttırmalarına da büyük önem verdiklerini ifade etti.
Türkiye'nin artık çok daha yüksek hedeflerle ilerleyen bir ülke olduğunu vurgulayan Ergün, "Ülkemizde günü kurtarmaya değil, geleceği kurmaya odaklanmış bir yönetim anlayışı mevcuttur. GÖKTÜRK-2 Projesi'nde olduğu gibi hemen her alanda ciddi gelişmelere tanık oluyoruz. Artık bu topraklarda, bu toplumda, bu millette var olan gizli enerji açığa çıkmaya başlamıştır ve bizi çok daha iyi günler beklemektedir" diye konuştu.
GÖKTÜRK-2 Projesi'nin ardından yer gözlem uydularında olduğu gibi haberleşme uydularında da önemli mesafeler alacakları önemli projelerin yakında hayata geçeceğini ifade eden Ergün, şöyle devam etti:
"Önümüzdeki 10 içinde belki de 10 yıla varmadan Türkiye, kendi uydularını sadece üreten değil, aynı zamanda fırlatan ülkelerden bir tanesi olacak. Kendimiz için uydu ürettiğimiz ve fırlattığımız gibi başka ülkeler için de uydu üretebilen, onlar için de uydu fırlatabilen bir ülke haline gelmiş olacağız."
TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı da Mayıs 2007'de başladıkları GÖKTÜRK-2 Projesi'nde tasarım, üretim, montaj ve test aşamalarının başarıyla tamamlandığını söyledi.
Başta Türk Silahlı Kuvvetleri'nin uydu görüntü ihtiyaçları olmak üzere diğer kamu kurum ve kuruluşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasını da öngören bu proje ile uzay alanında teknoloji, uzman insan gücü ve alt yapı geliştirilmesi imkanlarının kullanılmasının amaçlandığını belirten Dörtkaşlı, "Bu tecrübelerin ve bilgi birikiminin kaybolmaması ve geliştirilmesi için zaman kaybedilmeden yeni uydu projelerinin başlatılması önem arz etmektedir" dedi.
GÖKTÜRK-2 Uydusu, Çin'de Gobi Çölü'ndeki Jiuquan Uzay Üssü'nden fırlatılacak.