1,3 milyar $ hibe ettik

Başbakan Yardımcısı Babacan, geçen yıl Türkiye'nin yurt dışına yaptığı yardımların hibe olarak 1 milyar 300 milyon doları bulduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Kastamonu Kalkınma Vakfı tarafından düzenlenen iftara katıldı.

Burada konuşan Babacan, yaptıkları yurt dışı ziyaretlerinde ister Kuzey Afrika, ister Balkanlar, ister Orta Asya olsun, önlerine hep talep listesinin geldiğini belirterek, geçen yıl Türkiye Cumhuriyeti'nin devlet olarak yurt dışına yaptığı yardımların (krediler hariç) hibe olarak 1 milyar 300 milyon doları bulduğunu kaydetti.
Yunanistan'ın 240 milyar euroluk ilave destek almasına rağmen halen toparlanamadığını aktaran Babacan, konuşmasına şöyle devam etti:
''Topu topu nüfusu 10 milyona yakın bir ülkeden bahsediyoruz. İtalya, İspanya, Portekiz çok ciddi sıkıntılarla karşı karşıya. Aşırı özgüven, 'Ya biz Avrupa'yız, artık Avrupa Birliğiyiz. Hele bir de Avro Bölgesi'ne girdik, artık bize bir şey olmaz' demek, ülkeleri ciddi bir sıkıntı ile karşı karşıya bıraktı. Bu problemin boyutları artık küresel ekonomiyi etkiler durumda. Bugün Avusturalyalı, Japon meslektaşlarımızla konuştuğumuzda diyorlar ki, Avrupa'dan çok korkuyoruz. Avustralya'dan 24 saatte varılıyor Avrupa'ya. Soruyorum bu korkunun nedeni nedir? diye. Artık dünya o kadar küçüldü ki, ticaret ve finans ağı ile o kadar birbirimize bağlıyız ki, Avrupa'da olacak ciddi bir sıkıntı bizleri de etkiler, diyorlar. Dünyanın öbür ucundaki bakan meslektaşlarımız, merkez bankası başkanları Avrupa'dan kaygılı.''

Avrupa için en iyi senaryo...


Bazılarının 'herkes bir yöne giderken siz başka yöne gidiyorsunuz' dediklerini kaydeden Babacan, kendilerinin devlete olan güveni koruyacaklarını, devlete olan güvenin bir ülkenin finans sisteminin, ekonomisinin temeli olduğunu, güven sarsıldığında ne yapılırsa yapılsın fayda vermediğini, bütün finans sisteminin devlete olan güvenin üzerine oturmuş durumda olduğunu söyledi.
''Böyle bir dönemde kendimize çok dikkat etmeliyiz'' diyen Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:
''2010 yılında yüzde 9,2 büyüdük. 2011 yılında yüzde 8,5 büyüdük. Ama biz 2010 yılının sonundan itibaren tedbirler almaya başladık. Dedik ki bu büyüme güzel ama derinlemesine baktığımızda bu büyüme bankalardan aşırı miktarda kredi kullanıp bu paraların harcaması ile ilgili. Büyüyoruz ama bir yandan da vatandaşımızın bankalara olan borcu büyüyor. Eğer 2011'de bir tedbir almasaydık. Bankalarımızın kredi hacmi yüzde 35 büyüyecekti. Vatandaşımızın, şirketlerimizin 100 liralık borcu bir yılda 135 liraya çıkacaktı. Tedbirlerle biz bunu yüzde 25'te tuttuk. Bu yıl da yüzde 15 civarında gerçekleşecek.''
2012 yılı büyümesinin yüzde 4 olacağını ifade eden Babacan, ''Bu yüzde, Avrupa'nın en yüksek büyüme oranlarından bir tanesi olacak'' dedi.