141 milyon oyuncaktan 4 milyonu sınıfta kaldı

Temmuz 2017'den beri yapılan denetimlerde 141 milyon adet oyuncak teste tabi tutulurken 4 milyon adet oyuncak güvenlik testlerinden geçemedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİBEL SANCAKLI

İSTANBUL - Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu ile PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, gerçekleştirdikleri toplantıda oyuncak sektörüne yönelik önemli açıklamalarda bulundular.

2017’de başladıkları sıkı ithalat denetimi politikası sonucu bugüne kadar 141 milyon adet oyuncağı temsil eden numuneleri laboratuvara test için gönderdiklerini söyleyen Ekonomi Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Zafer Soylu, denetimlerin en önemli ayağını kimyasal denetimi oluşturduğunu kaydetti. Bu denetimler sayesinde 4 milyon çocuğun sorunlu oyuncaklardan kurtarıldığını belirten Soylu, sıkı ithalat denetimi yapmaya başladıkları ilk dönemde olumsuzluklarla çok sık karşılaştıklarının altını çizerek şu an gelinen noktada testler neticesinde karşılaşılan olumsuzlukların yüzde 1’lere kadar düştüğünü vurguladı.

‘Hedef yüzde 100’e ulaşmak’

Soylu, denetimlerle sağlıklı, kaliteli, güvenlik kurallarına uygun, istenilen kriterlere sahip ürünlerin ülkeye girmesini hedeflediklerini belirterek, tüketicilere sağlıklı ürünün ulaşmasını istediklerini anlattı. Aynı zamanda yerli üreticiyi de koruduklarını dile getiren Soylu, “Hem üreticilerimizi hem tüketicilerimizi haksız rekabetten koruyoruz. Bundan sonra da bu denetim mekanizması nihai hedefe ulaşıncaya kadar, yani tüketicilerimiz yüzde 100 güvenilir, korunan, sağlıklı ürünlere ulaşıncaya kadar devam edecek” ifadelerini kullandı.

Üretim yüzde 5 arttı

Son yıllarda Çin’in Türkiye pazarındaki hakimiyetine yenik düşen yerli oyuncak sektörünün yeniden canlandığına dikkati çeken PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu da, oyuncak üretiminin 2017’de önceki yıla kıyasla yüzde 5 artarak 173 milyon dolara yükseldiğini, üretimde yüzde 70 gibi yüksek oranda plastik oyuncakların başı çektiğini söyledi. Eroğlu, Türkiye’nin toplam oyuncak ihracatının 2017’de önceki yıla göre yüzde 5,1 artışla yaklaşık 35 milyon dolara yükseldiğini kaydederek, geçen yıl oyuncak ithalatının 392 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini ve Çin’in yüzde 82,5 ile ilk sırada yer almayı sürdürdüğünü belirtti.

Güvenli oyuncak için dikkat edilmesi gerekenler

Çocukların yaşam oyununun ilk provalarını oyuncaklarla yaptıklarını, bu nedenle güvenliklerinin ilk sırada gelmesi gerektiğini vurgulayan PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, “Oyuncaklarda fitalat denen kimyasalların kullanımı Türkiye'de yasak ve bakanlıkça da denetleniyor. Yerli ya da ithal olsun standartlara uygun olarak üretilmiş oyuncaklar güvenli” ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir