”1,5 ayda 18 firma Ar-Ge için başvurdu”
Bakan Çağlayan, firmaların 1 milyar 540 milyon YTL'lik Ar-Ge bütçesi kullanmayı hedeflediklerini taahhüt ettiklerini belirtti
ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Ar-Ge Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkındaki Kanunun yürürlüğe girmesinin ardından 1,5 ayda 18 firmanın Ar-Ge merkezi kurmak için başvurduğunu bildirerek, "Bu firmalar toplam 2 bin 755 Ar-Ge personeli çalıştırmayı ve 2008-2009 yıllarında 1 milyar 540 milyon YTL'lik Ar-Ge bütçesi kullanmayı hedeflediklerini taahhüt etti" açıklamasında bulundu.
Çağlayan, yaptığı açıklamada, 12 Mart 2008'de Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren ve 31 Temmuz 2008'de yayınlanan uygulama yönetmeliği ile resmen çalışmaya başlayan kanunun yatırımcılar için Türkiye'yi dünyanın en cazip ülkelerinden biri haline getirdiğini söyledi.
Yönetmelikle, prosedürün hızlı işlemesi ve firmaların sıkıntıya uğramaması için, izin sürecinin 2 ayla sınırlandığını anımsatan Çağlayan, bu çerçevede ilk başvuruyu 11 Ağustos 2008'de Sabancı Holding'e bağlı Temsa Global Sanayi Anonim Şirketinin, nakil vasıtalarının üretim, satış ve satış sonrası hizmetleriyle ilgili Ar-Ge merkezi kurmak için yaptığını bildirdi. Çağlayan, Ar-Ge merkezi kurmak için başvuruda bulunan diğer firmaları da şöyle sıraladı:
"Bunun ardından Koç Holding şirketlerinden Arçelik kurutma makinesi, elektrik motorları için Ar-Ge Direktörlüğü, çamaşır makinesi, buzdolabı ve kompresör, pişirici cihazlar ve bulaşık makinesi için ayrı ayrı 6 adet Ar-Ge merkezi kurmak üzere başvurdu. Yine Koç Holding, İtalyan Fiat ile ortak olduğu Tofaş firması için otomobil ve hafif ticari araç geliştirmek ve üretmek üzere bir merkez, Grundig Elektronik için de iki ayrı merkez kurmak üzere başvuru yaptı. Zorlu Holding Vestel Elektronik'te renkli ve LCD TV, Vestel Dijital'de elektrikli ve elektronik ürünler, Vestel Beyaz Eşya'da da buzdolabı, çamaşır makinesi, klima, bulaşık makinesi, pişirici cihazlar için 3 ayrı Ar-Ge Merkezi başvurusunda bulundu.
Bu başvuruların yanında, BSH Ev Aletleri (Bosch-Siemens) beyaz eşya üretimine ilişkin, Banksoft Bilişim Bilgisayar Hizmetleri kartlı ödeme sistemleri yazılımı, sistem entegrasyonu, Türk Silahlı Kuvvetleri Güçlendirme Vakfı işletmelerinden Havelsan Hava Elektronik Sanayi ve Ticaret A.Ş. hava ve savunma sistemleri, simulatör ve komuta kontrol sistemleri, Safkar Grup Ege Soğutmacılık Sanayi ve Ticaret A.Ş. ile ticari araç klima ve soğutucu imalatı, BiS Çözüm ve Entegrasyon Hizmetleri de finans ve enerji sektörlerinde iş ve teknoloji çözümleri geliştirmek için birer Ar-Ge merkezi kurmak üzere başvuru yaptı."
Girişimcilere davet
Çağlayan, bu başvuruların Türkiye'nin uluslararası çapta bir Ar-Ge merkezi olma yolunda ilerleme göstergesi olduğunu ifade ederek, devrim niteliğinde bir düzenleme olan bu destek uygulamasının yatırımlarla yüksek katma değerli ve high-tech özellikli ürünlerin üretimine olanak sağlanacağını belirtti. Çağlayan, bu durumun da Türkiye'nin rekabet gücünü artırarak, üretim ve ihracatına ivme kazandıracağına dikkati çekti.
Bu yasanın, Türkiye'yi küresel rekabette ön sıralara taşıyacağını, ileri teknolojili ürünlerin üretilmesinin önünü açacağını belirten Çağlayan, "Hükümet olarak gündeme getirdiğimiz Ar-Ge Destek Yasası ile Türkiye, dünyanın çok az ülkesinin yatırımcılar için taşıdığı, fırsat, ortam ve imkanlara sahip olmuştur. Türkiye bu haliyle dünyanın cazibe merkezi haline gelmiştir. Bunun meyvelerini göreceksiniz kısa zamanda toplamaya başlayacağız. Dünyanın uluslararası kuruluşları Türkiye'de faaliyet göstermeye başlayacaklar" görüşünü bildirdi.
Çağlayan, bütün girişimcileri ve şirketleri bu destekten yararlanmaya davet etti.