16 ilde hayali ihracat operasyonu

Devleti 900 milyon TL zarara uğrattıkları gerekçesiyle 16 ilde yapılan hayali ihracat operasyonunda aralarında ünlü iş adamlarının da olduğu 51 kişi gözaltına alındı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Çin'den Türkiye'de işlenerek tekrar ihraç etmek şartıyla sıfır gümrük ile ithal ettikleri tekstil ürünlerini iç piyasaya satıp, yerine başkalarına ait kargo ürünleri ya da piyasadan topladıkları çaputları ihraç ettikleri belirlenen işadamlarının yönettiği çeteye operasyon düzenlendi. 

İstanbul ve 16 ayrı ilde 98 ayrı adrese düzenlenen operasyonda 5'i gümrük muayene memuru toplam 51 şüpheli gözaltına alındı. Çetenin 14 ayrı şirket üzerinden yaptıkları vurgunun 900 milyon TL civarında olduğu açıklandı.

1 yıllık sıkı takip

İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Sahtecilik Bürosu ekipleri, 'hayali ihracat' yapan çetenin peşine düştü. Çoğunluğunu Ağrılı işadamlarının oluşturduğu çete tam 1 yıl boyunca teknik takibe alındı. 

Mali Polis, çete üyeleri tarafından yönetilen veya yönlendirilen İstanbul, Adana, Konya, Iğdır, Manisa, Bartın gibi farklı şehirlerdeki 14 tekstil firmasının, Çin'den "Dahilde İşlem Rejimi" kapsamında, "Türkiye'de işlenerek tekrar ihraç edilmek" şartıyla sıfır gümrük ile ithal ettikleri tekstil ürünlerini iç piyasada sattıklarını belirledi. 

Çetenin bu tekstil ürünlerinin yerine ise başkasına ait kargo ürünleri ya da piyasadan topladıkları çaputları ihraç ettiği tespit edildi. Elde edilen bu bilgiler doğrultusunda Mali Polis dün sabah operasyon için düğmeye bastı. İstanbul ile 16 ayrı ilde 22'si işyeri toplam 98 ayrı adrese eş zamanlı baskın düzenledi. Operasyonda çetenin liderliğini yaptıkları iddiasıyla tekstilci işadamları A.G., M.G., N.G., C.D., A.K. ve C.S.'nin de aralarında bulunduğu 46 kişi yakalandı. Operasyonda çete üyelerine rüşvet karşılığı yardımda bulunan Halkalı Gümrüğü'nde görevli 5 gümrük muayene memuru da gözaltına alındı.

900 milyon liralık vurgun

Çetenin tekstil şirketleri ile yaptığı vurgunda yüzde 120 oranında gümrük vergisini ödemeyerek, devleti en az 750 milyon TL dolandırdıkları belirlendi.

Gözaltına alınan 5'i gümrük muayene memuru toplam 51 şüpheli hakkında "sahtecilik, örgüt kurmak, hayali ihracat, vergi kaçakçılığı ve rüşvet" suçlamasıyla işlem yapıldı. Soruşturma kapsamında gözaltına alınacakların sayısının 60'a ulaşacağı öğrenildi.

Dahilde işlem rejimi 

Türkiye'deki üretimi teşvik etmek için, yurt dışından ithal edilen tekstil ürünleri, işlenip yeniden ihraç edilmek şartı ile sıfır vergi ile yurda getiriliyor. Firmalar ürünleri Türkiye'de işleyip, ihraç ediyor. Yasa, Türkiye'deki üretim sektörüne teşvik amacıyla çıkarılmıştı.