17.3 milyar $'lık 191 yatırım kapıda

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, dünya doğrudan yatırım pastasından Türkiye’nin aldığı yüzde 0.99’luk payı yüzde 1.5’lar civarına çıkarmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YAKUP SAYAR / MİLANO

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, kurum olarak portföylerinde Türkiye’ye yatırım yapma kararı olan toplam 191 proje olduğunu ve bu projelerin finansal büyüklüğünün 17.3 milyar dolar olduğunu söyledi. Ermut, yılın ilk çeyreğinde tüm dünya genelinde doğrudan yatırım pastasında bir gerileme görüldüğünü belirterek, “Türkiye’de ilk çeyrekte yaşanan düşüşte bölge ülkelerde yaşanan olumsuz tablo en büyük etken olarak karşımıza çıkıyor. Öte yandan ülke olarak genel seçim ve sonrasına yönelik belirsizliklerde mevcut. Fakat iç siyasi tablo konusunda yabancı yatırımcılardan sorularla karşılaşmadık. Bu nedenle de son çeyrekte yıl sonu için koyduğumuz 12 milyar dolar civarındaki rakamı tutturacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

Başbakanlık Yatırım Ajansı Başkanı Arda Ermut, başkanlığına seçildiği Dünya Yatırım Ajansları Birliği’nin (WAIPA) İtalya’nın Milano kentinde gerçekleştirilen konferansında Türkiye’den gelen basın mensuplarına özel açıklamalarda bulundu. 

Uyuyan ajanslar canlandı 

WAIPA Başkanlığı seçimine tek aday olarak girerek seçilmelerinin kendilerini gururlandırdığını söyleyen Arda Ermut, söz konusu birliğin dünya genelinde daha etkin bir kurum haline gelmesi için yoğun şekilde çalıştıklarını söyledi. Birlik merkezinin İstanbul’a taşınmasının WAIPA’ya tekrar önemli bir bilinirlik kazandırmaya başladığını ifade eden Ermut, “Başkanlığa başladığımız 2014 yılından bu yana birlik üyeleri arasında iletişim ciddi oranda arttı. Hatta birliğin üyesi olup ta uzun yıllardır aktif görevde bulunmayan ülke ajanları harekete geçmeye başladı. Bunlara en iyi örnek, gelişmiş ekonomiler arasında yer alan İngiltere ve Güney Kore’den yatırım ajansları artık aktif göreve başladılar. Bu önemli bir gösterge ve birliğin referans alınırlığının önü açıldı. Bu nedenle uyuyanları canlandırmayı başladık diye biliriz” diye konuştu.

İstikrar sürerse yatırım gelir 

Sohbette Türkiye’nin doğrudan yatırımlardaki durumunu değerlendirmesini ve son yapılan genel seçimler sonrasında oluşan tablonun yabancı yatırımcılara etkisini değerlendirmesini istediğimiz Arda Ermut, 12 yıllık tek parti dönemi sonrasında oluşan tablo ile ilgili yabancı yatırımcılardan ve başkanlığını yaptığı WAIPA’ya üye ülke ajanslarından bu yönde sorular gelmediğini ifade ederek şunları söyledi: “Ülke ekonomisinde istikrar devam ediyorsa yabancı yatırımcı gelmeye devam eder. Bize düşen görev ise Türkiye’ye yapılacak yatırımları artırmak.” 

Yıl sonuna kadar 3-4 yatırım açıklanabilir 

Türkiye’nin çevresinde yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen yatırım çekmeye devam ettiğinin altını çizen Arda Ermut, yılın ilk çeyreğinde dünya genelinde satın alma ve birleşmelerde artış olmasına rağmen sıfırdan yatırımlarda gerileme olduğunu belirterek, “Ülkemize gelen doğrudan yatırımlar yılın ilk çeyreğinde gerileme yaşandı ki dünya genelinde de bir gerileme var. Fakat biz bu durumun geçici olduğunu ve yılın son çeyreğinde en azından 3-4 yatırımı anons edebileceğimizi ve bu yılı 12 milyar dolar civarında bir yatırımla kapatacağımızı düşünüyoruz” dedi. 

Türkiye’ye gelen doğrudan yatırımların 2006 yılından bu yana önemli bir trend izlediğini ifade eden Ermut, Türkiye’nin 2006 yılında dünya pastasında aldığı ve bugüne kadarki en büyük pay olan yüzde 1.36’lık oranın bugün itibariyle yüzde 0.99 gibi bir oranda olduğunu ve bu oranı yüzde 1.5’a çıkarmak için yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Doğrudan yatırımlara cari açığın kapatılmasındaki katkısı tarafından bakılmasının da önemli bir yaklaşım olduğuna dikkat çeken Ermut, “2014 yılında doğrudan yatırımların cari açığı kapatmadaki oranının yüzde 27’ye ulaştığını, bu yıl sonunda da yüzde 25’ler civarında bir oranı tutturmak istiyoruz” şeklinde konuştu. 

191 yatırım projesi portföyümüzde 

Ajans olarak 191 adet doğrudan yatırım projesini takip ettiklerini söyleyen Arda Ermut, bu projelerin ortalama vadesinin 2 yıl olduğunu ifade ederek şunları söyledi; “En büyüğü 1.5 milyar dolar civarında olan ve toplam 17.3 milyar dolarlık yatırım kararı mevcut. Bunların gerçekleşmesi için çalışıyoruz. Ülke ve şirket ismi vermemiz mümkün değil ama bölge olarak yüzde 36 Avrupa, yüzde 35 Asya, yüzde 23 Amerika ve yüzde 6’da Ortadoğu ve Kuzey Afrika bölgesin şeklinde bir portfömüz var. Yatırımın büyüklüğü bakımından ise Asya yüzde 43 ile öne çıkarken, Avrupa yüzde 19, Amerika yüzde 26’da. Sektörel olarak ise enerji ilk sırada, sonra sırasıyla kimya, motorlu taşıt elemanları şeklinde sıralanıyor.” Yatırımların büyüklüğünden çok ülke ekonomisine katacağı katma değere büyük önem verdiklerini anlatan Arda Ermut, “Gayrimenkul projelerine gelen 1.5 milyar dolar gibi önemli bir rakam kısa vadede büyük sevinç yaratsa da üretime dayalı ve cari açığın düşürülmesine uzun vadeli destek olacak yatırımların ki bunun içinde bilişim, kimya, enerji gibi yatırımlar bizim için çok değerli ve odak noktamız. Aynı zamanda son yıllarda yatırımlarda sektörel portföyümüzü de yüzde 51 imalat ve enerji, yüzde 49 hizmetler oranına getirme başarısını gösterdik” şeklinde konuştu. 

Finans sektörü yatırımda cazibesini koruyor 

Finansal sektöre olan yatırımların devam edeceğini ifade eden Ermut, özelleştirme kapsamında finansal şirketler olduğunu hatırlattı. “Finans sektörüne güvenmek çok önemli” diyen Ermut sözlerini şöyle sürdürdü: “Bankacılık sektörümüzdünya tarafından takdir görüyor. Öte yandan katılım bankacılığında atılan son adımlar ve bu alanın hızla gelişeceğini olan inanç birçok yabancının ilgini çekiyor.”

WAİPA’nın başkanlık koltuğu iki yıl daha 

Türkiye'de Dünyanın 130 ülkesinde faal toplam 170 yatırım ajansının üyesi olduğu WAIPA’da başkanlık koltuğu iki yıl daha Türkiye’de. WAIPA tarafından 14-16 Haziran 2015 tarihlerinde İtalya’nın Milano şehrinde “Dünya Yatırım Konferansı” düzenlendi. Konferansta temel olarak, sınır ötesi yatırımların önemi ve gerekliği; UDY'lerin üretim ve insan sermayesine katkısı; UDY’nin temiz ve yenilenebilir enerji sektörünün gelişimine katkısı konu başlıkları ele alındı. Etkinlikte aynı zamanda yeni dönem WAIPA Başkanlığı ve yönetim kurulunun oluşturulması için adaylar üyelerin oylamasına sunuldu. Türkiye’yi temsilen Başbakanlık Yatırım Ajansı ikinci dönem de başkan seçildi. Dönem yardımcıları ise Azerbaycan ve İtalya Yatırım Ajansları oldu.

Çin’in Türkiye ilgisi artıyor

Sohbette Çin’e özel bir yer açan Arda Ermut, uzun yıllardır söz konusu ülkeye birçok ziyaretlerinin olduğunu fakat son bir iki yılda çok önemli gelişmeler yaşanmaya başladığını söyledi. “İlk yıllardaki ziyaretlerimizden çok umutsuz dönüyorduk” diyen Ermut şunları söyledi, “Son bir iki yılda tablo değişti. Çin çok büyük bir ekonomi. Yatırımda en küçük rakamları milyar dolar. En büyük bankaları artık Türkiye’de. Bu bize önemli bir açılım sağlayacak ve kapılar açacaktır. Bunun örneğini Japonya’dan gelen yatırımlardan biliyoruz. Son gidişimizde Çinli yatırımcıların çok net olduklarını gördük. Çin’in madenciliğimizde mevcut yatırımları var ama artık farklı sektörlere yatırımlarının gelmesini bekliyoruz. Bu nedenle Çin’deki temsilci sayımızı 2’ye çıkaracağız.”

Bu konularda ilginizi çekebilir