1958'e döndük

ANGİAD'ın "Gündem 06" toplantılarında konuşan Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye IMF ilişkilerinde yeni bir fasılanın başladığını bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin Uluslararası Para Fonu'na (IMF) kredi borcunun yarın sıfırlanacağını belirterek, "Aslında bu yeni bir fasıl demek. Bir anlamda 1958 öncesine dönmüş oluyoruz" dedi.

     Bakan Şimşek, Ankara Genç İş Adamları Derneği'nin (ANGİAD), Rixos Otel'de düzenlenen "Gündem 06" toplantısında yaptığı konuşmada, Ankara'nın en önemli gündemini Reyhanlı'daki terör saldırılarının oluşturduğunu kaydetti.
     "Reyhanlı'daki terör saldırısı bir provokasyondur. Saldırıda hayatını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, ailelerine sabırlar diliyorum" ifadesini kullanan Şimşek, Türkiye'nin bütün bu zorlukları aşacak güçte olduğunu, bu konuda ne gerekiyorsa yapılacağını bildirdi.
    
"Türkiye ilk defa borçlu değil dünyadan alacaklı konuma geldi"
    
     Şimşek, Türkiye ekonomisinin bu yıl geçen yıla oranla daha hızlı büyümesini beklediklerini anlatarak, ilk çeyrek rakamlarına bunun hissedilir bir şekilde yansımamasına karşın, daha hızlı büyümeye işaret eden önemli öncü göstergelerin bulunduğunu söyledi.
     Enflasyondaki düşüşün devam etmesini öngördüklerini dile getiren Şimşek, bunun yanı sıra işsizlikteki düşüşün ve kamu borçlarının azalmasının sürmesini beklediklerini ifade etti. Bakan Şimşek, buna karşılık cari açıkta geçen seneye göre bir miktar artış olabileceğini kaydetti.
     Şimşek, öncü göstergelere bakıldığında nispi bir iyileşmenin görüldüğüne işaret ederek, hem reel hem tüketici güven endeksinde olumlu beklentilerin yer aldığını belirtti. Geçen yıl uygulanan sıkı para politikası sonucu cumhuriyet tarihinde ilk kez kriz yerine yumuşak iniş sağlandığını bildiren Şimşek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin rekor seviyelere ulaştığını ve elinin güçlendiğini aktardı.
     Faizlerde ciddi oranda düşüş yaşandığını vurgulayan Şimşek, bunun reel ekonomiye yansımasının zaman aldığını belirtti. Şimşek, Merkez Bankası politikalarına bağlı kredi faiz oranlarında düşüş, kredilerde ise genişlemenin söz konusu olduğuna işaret ederek, "İlk çeyrekte bunların yansımaları görünmese de yılın 2. çeyreğinde ekonomiye yansıyacağını düşünüyoruz" dedi.
     Devletin dış borcuna bakıldığında Hazine'nin yaklaşık 103, Merkez Bankası'nın da yaklaşık 7,7 milyar dolar olmak üzere toplam 110 milyar dolar civarında bir borcu gözüktüğünü anlatan Şimşek, buna karşılık 135 milyar dolarlık rezervlerinin bulunduğunu kaydetti. Bakan Şimşek, Türkiye'nin ilk defa borçlu değil dünyadan alacaklı konuma geldiğine dikkati çekti.
    
IMF'ye borç bitiyor
    
     Şimşek, ilk olarak 1961 yılında olmak üzere bugüne kadar IMF ile 19 program yapıldığını dile getirerek, bunların sadece 2'sinin başarıyla tamamlanabildiğini ve bunların da AK Parti döneminde gerçekleştiğini söyledi. Türkiye'nin IMF'ye borcunun yarın sıfırlanacağını bildiren Şimşek, "Aslında bu yeni bir fasıl demek. Bir anlamda 1958 öncesine dönmüş oluyoruz" diye konuştu.
     Eskiden devletin bütçesinin faiz bütçesi olduğunu, devletin her 100 liralık gelirinin 86 lirasının faiz ödemelerine gittiğini belirten Şimşek, artık bu rakamın yüzde 17'ye gerilediğini ve devlet bütçesinin hizmet bütçesi haline geldiğini söyledi. Bakan Şimşek, işlerinin henüz bitmediğini, hala yapılması gereken önemli yapısal reformlar bulunduğunu dile getirdi.
     Şimşek, Türkiye'nin bir diğer önemli gündem maddesini de çözüm sürecinin oluşturduğunu ifade ederek, Türkiye'nin şüpheye dayalı korkular nedeniyle çok zaman kaybettiğini kaydetti.
     Bakan Şimşek, "Türkiye güçlendikçe kardeşliği daha da artacak" değerlendirmesinde de bulundu.
     ANGİAD Başkanı Abdullah Değer de rekabet kurulunun soruşturmasında ceza alan bankalara dava açtıklarını belirterek, KOBİ'lerin önünü açmak adına böyle bir durumda tarafsız kalamayacaklarını söyledi.