20 milyar $ tahsil etti, 2 milyar $ daha gelecek

Başbakan Yardımcısı Babacan: "TMSF'nin toplam tahsilat miktarı 20 milyar 123 milyon dolar. 2012-2018 döneminde beklenen tahsilat miktarı 2 milyar 86 milyon dolar"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yapılan toplam tahsilat miktarının geçen yılın sonu itibariyle 20 milyar 123 milyon dolar; 2012-2018 döneminde beklenen tahsilat miktarının ise 2 milyar 86 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Babacan, BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'ın soru önergesine verdiği yanıtta, TMSF'nin, banka hakim ortaklarıyla borç tutarı ve geri ödeme şartları üzerinde anlaşmalar yaptığını ve kamu alacağının azami düzeyde tahsilini temin etmek için önemli gelişmeler kaydettiğini ifade etti.

Bu çerçevede TMSF'nin alacak ilişkisi içerisinde bulunduğu banka hakim ortaklarıyla imzalanan protokollerin bir kısmının ödenmek suretiyle kapandığını belirten Babacan, "Hakim ortakların yükümlülüklerini yerine getirmemesi halinde ise temerrüte ilişkin yasal yetkiler kullanılmaktadır" dedi. Babacan, şunları kaydetti: "Protokol gereği yükümlülüklerini yerine getirmemesi sebebiyle temerrüte düşen borçlular ile protokol yapılmamış borçlu hakim ortak grupları hakkında alacakları sebebiyle takipler yapılmakta, her türlü menkul ve gayrimenkul varlıklan cebri icra yoluyla satılmakta, neticede bankacılık mevzuatının Fon'a vermiş olduğu yetkiler kullanılarak Fon alacağı tahsil edilmeye çalışılmaktadır.

Gayrimenkul ve menkul (kara, hava, deniz taşıtları, tablo ve antikalar) satışlarının tutarı geçen yılın sonu itibarıyla 804 milyon dolardır. Batık bankalardan Fon'a devredilen iştiraklerin çözümlenmesinden ise 691 milyon dolar tahsilat yapılmıştır.

Gayrimenkullerin satışları, başlangıçtan itibaren, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından uygun görülen gayrimenkul değerleme firmalarına değer tespiti yaptırılarak muhammen bedellerin belirlenmesi suretiyle ve ihale yöntemiyle yapılmıştır. Mevcut gayrimenkullerin satış faaliyetleri de aynı yöntemle sürdürülmektedir.

Bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılmasının finansmanı çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı TMSF'ye ikrazen ihraç ettiği özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) aracılığı ile borç vermiştir. Bu kapsamda 31 Aralık 2011 tarihine kadar ihraç edilen DİBS'lerin toplam karşılığı 25 milyar 877 milyon dolardır."

Babacan, TMSF tarafından yapılan toplam tahsilat miktarının geçen yılın sonu itibariyle 20 milyar 123 milyon dolar; 2012-2018 döneminde beklenen tahsilat miktarının ise 2 milyar 86 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir