”2003'ten sonra göreve başlayan memurlar yolluk alabilecek”
Kamu-Sen, Anayasa Mahkemesinin, verdiği kararla birlikte 22 Temmuz 2003'ten sonra göreve başlayan memurların yolluk alabilmesinin önünün açıldığını bildirdi
ANKARA - Türkiye Kamu-Sen, Anayasa Mahkemesinin, 4969 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un bazı hükümlerini iptal etmesiyle 22 Temmuz 2003'ten sonra göreve başlayan memurların yolluk alabilmesinin önünün açıldığını bildirdi.
Danıştay 5. Dairesi, baktığı bir davada, 4969 sayılı Kanun'un bazı hükümlerinin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesine başvurmuştu.
Anayasa Mahkemesi de Kanun'un, Harcırah Kanunu kapsamı dışında yer alan kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilen personelden, kendilerinin yazılı talebi üzerine bu kurum ve kuruluşlar arasında veya bunların başka yerlerdeki birimleri arasında naklen ataması yapılanlara, mevzuatlarında bu atama için öngörülen harcırahın ödenmeyeceği, bu amaçla başka bir adla ödeme yapılamayacağı hükmünü iptal etmişti.
Heyet ayrıca, belirlenen bazı memur ve hizmetlilere, yol masrafı, yevmiye, aile masrafı ve yer değiştirme masrafından oluşan harcırahın verilmemesine ilişkin kuralların 22 Temmuz 2003'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe konulacağını öngören hükmün de iptaline karar vermişti.
"22 Temmuz 2003'ten sonra göreve başlayan memurların yolluk alabilecek"
Türkiye Kamu Çalışanları Sendikaları Konfederasyonundan karara ilişkin yapılan açıklamada, Anayasa Mahkemesinin iptal kararının sonucu olarak, 22 Temmuz 2003'ten sonra göreve başlayan memurların yolluk alabileceği belirtildi.
Bütün kadrolu ve sözleşmeli memurlarla öğretmenler, araştırma görevlileri dahil olmak üzere bütün üniversite öğretim elemanlarının kurumlarına başvurdukları takdirde bu imkandan faydalanabilecekleri ifade edilen açıklamada, şöyle denildi:
"Anayasa Mahkemesinin bu iptal kararından önce bir yerden başka bir yere atanıp da yolluk alamayan memurlar, atamadan sonra görev yaptıkları, örneğin öğretmeler okullarına ya da bağlı oldukları kurumlara bir dilekçe ile başvuracaklar. Yapılan başvuruya olumsuz cevap verilmesi durumunda ise yolluğun ödenmesi için yargı kararlarına atıf yapılarak, dava açılabilecek. Birden fazla atama ile yer değiştiren memurlar, her bir atama için ayrı dilekçe verecek. Her bir atama için ayrı dava açabilecek."