”2009'da elektrik dağıtım ihalelerinde mesafe alacağız”

Özelleştirme İdaresi Başkanı Kilci, 10. Uluslararası Enerji Arenası Toplantısında konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci, sınırlı da olsa 2009 yılında elektrik dağıtım ihalelerinde mesafe alacaklarını düşündüğünü söyledi.

Kilci, 10. Uluslararası Enerji Arenası Toplantısında yaptığı konuşmada, dağıtım özelleştirmelerinin 2009'da aynı kararlılıkla devam etmesini öngördüklerini bildirdi. "Ancak dünyadaki gelişmelerden etkilenebilir" diyen Kilci, bu gelişmelerin etkilerinin henüz değerlendirmesini yapmadıklarını ifade etti.

Beklenilen devir işlemleri tamamlandığında bu değerlendirmeyi yapabileceklerini belirten Kilci, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda 2009'u yeniden gözden geçirme durumunda kalabiliriz. Ama sınırlı da olsa 2009 yılında elektrik dağıtım ihalelerinde mesafe alabileceğimizi düşünüyoruz. Elektrik üretim santrallerinin özelleştirmesinde ise ÖİB sadece ihale işlemlerini yürütmekle sorumlu olacak. Enerji Bakanlığı bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Bakanlığın yürüttüğü çalışmalarda 2009'da daha somut bir aşama katedilebileceğini düşünüyorum."

Kilci, 2007 yılı sonunda SEDAŞ ve Başkent Elektrik Dağıtım A.Ş'nin özelleştirme ihalelerinin gerçekleştirildiğini hatırlatarak, "Yakın bir zamanda devir işlemleri sonuçlanacak" dedi. Meram ve Aras bölgelerinde de ihalelerin yapıldığını kaydeden Kilci, ihale sonuçlarının Rekabet Kuruluna sunulduğunu, 2009 yılının ilk yarısında bu iki bölgenin devir işlemlerinin de sonuçlanacağını söyledi.

"Enerji stratejisi belgesi"

Özelleştirmelerin gerçekleştirilmesinin önemine dikkati çeken Kilci, rekabetin ancak piyasada özel sektörün varlığı ile mümkün olabileceğini belirtti.

Elektrik alanında mevzuat alt yapısının oldukça iyi olduğunu kaydeden Kilci, EPDK'nin her türlü müdahaleden ari ve bağımsız hareket etmesinin kritik öneme sahip olduğunu da ifade etti. Sadece mevzuat ve düzenleyici kurumun varlığının yatırımcı güveni için yeterli olmadığına işaret eden Kilci, kamunun uzun dönemli öngörülebilir politikalarının da önemli olduğunu vurguladı.

Kilci, 2004 yılında çıkarılan "Enerji Strateji Belgesi"nde değişikliğin gündeme geldiğini belirterek, bu değişikliğin devamlılık ve bütüncül bir yaklaşımla olması gerektiğini belirtti. Kilci, "Mevcut belgede ya revizyon yapılarak ya da devamı niteliğinde yeni bir belge çıkarılarak, yapılmalı. Bu dönemde güçlü ve rasyonel bir belgenin önemli olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.