2017, gelişmekte olan piyasalar için zor bir yıl oldu

2017 yılı gelişmekte olan piyasalar açısından Kuzey Kore'yle füze krizi, ABD Başkanı Trump'ın korumacı ekonomi politikaları ve Venezuela'daki borç krizi etkisinde geçti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan piyasaların 2017'de iyi bir dönem geçirdiği, siyasi ve ekonomik krizlere rağmen gelişmekte olan piyasalarda önemli kazanımlar elde edildiği belirtildi.

Bloomberg News'in haberine göre, Kuzey Kore'yle füze krizi, ABD Başkanı Donald Trump'ın korumacı ekonomi politikaları ve Venezuela'daki borç krizi, gelişmekte olan piyasaların yükselmesini engellemedi. Bu bölgelerde para birimleri ve borsaların yükselişi dikkat çekerken, en riskli piyasalar bile yatırımcılara önemli kazanımlar sağladı. 

Asya'da Çin etkisi ve Kore krizi

Gelişmekte olan piyasalar içinde en büyük paya sahip olan Asya, bu yıl önemli gelişmlere sahne oldu: 

Çin: Şi'nin yılı

Çin'de son yılların en güçlü lideri olarak dikkat çeken Devlet Başkanı Şi Cinping'in finansal riskleri ve borç seviyesini azaltmaya yönelik politikası, bu yıl olduğu gibi gelecek yıl da Çin ekonomisi üzerinde etkili olmaya devam edecek. 

Kore Yarımadası

Kuzey Kore'nin nükleer füze denemeleri ve ABD ile bir savaş olasılığının gündemden düşmemesi, piyasaları etkileyen gündemler arasında yer aldı. 

MSCI Kararı

MSCI'nın, A grubu yuan cinsi Çin hisselerini endekslere ekleme kararı alması, piyasada ve yatırımcılar arasında Çin ekonomisine yönelik güven duygusunu artırdı. 

MSCI'nın Pakistan'ı 'Gelişmekte Olan Piyasa' statüsüne yükseltmesi ise, ülkedeki siyasi yolsuzluk skandalı nedeniyle sınırlı etki gösterdi. Ancak Pakistan Başbakanı Narendra Modi’nin reform programı ve vergi sistemindeki düzenlemeleri, ekonomi üzerinde de önemli etki yarattı. Moody’s 14 yıl sonra ülkenin kredi notunu yükseltti. 

Siyasi krizler yatırımları azalttı

Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika ekonomisi ise, 2017'de siyasi krizlerin etkisi altındaydı. 

Güney Afrika: Yabancılar kaçtı

Güney Afrika Devlet Başkanı Jacob Zuma'nın Maliye Bakanı Pravin Gordhan'ı mart ayında görevden alması, yabancı yatırımcıları ürküttü. Çok sayıda yatırımcı ülkedeki yatırımlarını geri çekerken, kredi derecelendirme kuruluşu S&P, ülkenin yerel para cinsinden kredi notunu 'BB+'dan 'BB'ye çekti. 

Suudi Arabistan: Yolsuzluk soruşturması şok etkisi yarattı

Büyük bir ekonomik dönüşüm başlatarak petrole olan bağımlılığını azaltmaya çalışan Suudi Arabistan'da, onlarca prens ve iş adamının gözaltına alındığı yolsuzluk soruşturması bölgede şok etkisi yarattı. Ayrıca Suudi Arabistan ve Körfez'deki müttefiklerinin Katar'a abluka uygulamaya başlaması da piyasalarda etkisini hissettirdi. Bölgede artan siyasi riskler yabancı yatırımda düşüşe yol açtı ve bu durumun 2018'de de sürmesi bekleniyor. 

Türkiye: TL'de değer kaybı

Hükümetin Merkez Bankası'na yönelik eleştirilerinin yanı sıra AB ve ABD ilişkilerde artan tansiyon, TL'de değer kaybına yol açtı. Bloomberg News'in haberine göre TL, gelişmekte olan piyasalarda bu yıl en kötü performansı gösteren para birimi oldu. 

Rusya: Yaptırımların etkisi

ABD'nin Rusya'ya yaptırımları sıkılaştırması ve yeni yaptırım uygulayabileceği haberleri, Rus ekonomisi üzerinde baskı yarattı. 

Latin Amerika'da Venezuela depremi

Latin Amerika 2017'yi, ABD Başkanı Trump'ın ticarete yönelik sert açıklamaları ve Venezuela'daki borç krizinin etkisi altında geçirdi. 

Brezilya

Devlet Başkanı Michel Temer’in bütçe açığını azaltma çabaları ve yeni çalışma yasalarını yürürlüğe koyması, Brezilya hisselerini olumu etkiledi. Öte yandan Temer'e yönelik yolsuzluk suçlamaları yatırımcılar açısından belirsizliği artırmaya devam ediyor. 

Meksika: Pezonun yükselişi

ABD Başkanı Trump'ın Meksika ile ticaret konusunda yaptığı sert açıklamaları, yılın sonuna doğru giderek azaldı. Sonuçta pezo, bu yıl gelişmekte olan piyasalarda en çok yükselen para birimlerinden biri oldu.

Venezuela: Borç krizi

Aylar süren protestolar ve istikrarsızlığın ardından, Venezuela 60 milyar doları bulan dev dış borcunu yeniden yapılandıracağını açıkladı. Ancak ABD'nin yaptırımları nedeniyle ülkedeki yatırımların yükselmesi beklenmiyor.