2019'un hikayesi: Yapılandırmadan satılık şirket!

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler yapılandırma sürecindeki bazı büyük grupların karlı işleri mecburiyetten satmak zorunda kalacağını ifade etti. (Hüsniye Güngör)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSNİYE GÜNGÖR

EY Türkiye Kurumsal Finansman Bölümü Başkanı Müşfik Cantekinler birleşme ve satın almalarda yeni bir sürece girildiğini söyledi.

Cantekinler yapılandırma sürecindeki bazı büyük grupların karlı işleri mecburiyetten satmak zorunda kalacağını, fırsat kovalayan yerli ve yabancı şirketlerin de bunları takip edeceğini belirtti. EY'nin, 17'ncisini yayımladığı Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2018 Raporu'nun açıkladığı toplantıda konuşan Cantekinler, 2019'da geçtiğimiz yıla paralel olarak yaklaşık 10 milyar dolar tutarında bir işlem hacmi öngördüklerini söyledi.

Türkiye'nin potansiyelinin yılda 30-35 milyar dolar seviyesinde olduğunu belirten Cantekinler, "Cari açığı finanse etmenin en iyi yolu yabancı yatırım. Yeteri kadar yabancı yatırım çekemememizin dış sebepleri kadar bizimle ilgili nedenleri de var. Dış ilişkiler ve AB ile fasılların açılması önemli ama her şeyi devletten beklememek lazım. Özel sektörün de ev ödevini iyi yapıyor olması gerekir" dedi.

2018'de kamu kaynaklı işlemlerin birleşme ve satın almaların yüzde 11'ini oluşturduğu bilgisini veren Cantekinler, "Şeker fabrikalarının özelleştirilmesiyle artış olmakla birlikte kamu tarafında yavaşlama var. Milli Piyango gibi özelleştirmelerde sabırlı olmak lazım. 2019'da bu konuda bir gelişme bekliyoruz. Eski usul özelleştirme yerine işletme hakkı devri gibi farklı uygulamalar olacak" dedi. Cantekinler, TMSF bünyesindeki şirketlerden de satışların başlayacağını söyledi.

Türk şirketlerinin değerinde kura bağlı olarak düşüş olduğunu ancak bunun ilgiyi artırmadığını söyleyen Cantekinler, "Yabancılar sadece ucuz diye şirket almıyor. İhracat yapmıyorsa, başka pazarlarda yoksa çok cazip gelmiyor. Yabancı ortaklığı olan şirketler daha kolay satılabilir" dedi. Türkiye'ye gelmeyen şirketlerin Tayland, Malezya, Kore, Şili, Uruguay ve Brezilya'ya gittiği bilgisini veren Cantekinler yerel seçimler öncesinde büyük bir birleşme ve satın alma beklemediklerini, önümüzdeki dönemde Katar kaynaklı işlem sayısının artacağını belirtti.

EY'nin Birleşme ve Satın Alma İşlemleri 2018 Raporu'nda öne çıkan başlıklar şöyle:

 -Türkiye'de işlem hacmi artarken işlem sayısı 2017'ye göre önemli bir düşüşle 191 olarak gerçekleşti. 2018'de değeri açıklanan 83 işlemle 9,3 milyar dolar tutarında işlem hacmi yaratıldı.

 -Yabancılar toplam işlem hacminin yüzde 69'unu (6.4 milyar dolar) gerçekleştirerek yerli yatırımcıların önündeki yerini korudu. İşlem adedi açısından yerli yatırımcılar 124 işlemle yabancı yatırımcıları geride bıraktı. Yabancıların işlem sayısı ise son 9 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 67 oldu.

 -Özel sermaye fonları 41 işleme imza atarak değeri açıklanan işlemlerle toplam 287 milyon dolar seviyesinde hacim gerçekleştirdi. Hem işlem adedinde hem de işlem hacminde geçen yıla göre düşüş görüldü.

 -EY'nin "Türk iş dünyasının birleşme ve satın alma faaliyetlerine bakışı" anketine katılan yöneticilerin yüzde 73'ü 2019'da 15 milyar doların altında bir işlem hacmi bekliyor, yüzde 41'i 2019 yılı yatırım ortamının durağan seyredeceğini öngörüyor.