2023 ihracat hedefi 3,5 milyar dolar
Türk seramik sektörü olarak 2023'te 3,5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini belirten ÇCSİB Yönetim Kurulu Başkanı Kayan, Seramik Kaplama Malzemeleri ve Seramik Sağlık Gereçleri ihracatında ilk 5’te yer aldıklarını söyledi.
Çimento, Cam, Seramik ve Toprak Ürünleri İhracatçıları Birliği (ÇCSİB) Yönetim Kurulu Başkanı Bahadır Kayan, "Türk seramik sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 3,5 milyar dolar olarak belirledik." dedi.
ÇCSİB tarafından düzenlenen XONE-Seramik Tasarım Yarışması ve XONE Seramik Tasarım Ödülleri töreninde konuşan Kayan, dünya 'Seramik Kaplama Malzemeleri' ve 'Seramik Sağlık Gereçleri' ihracatında Türkiye olarak ilk 5'te yer aldıklarını söyledi.
Kayan, hedefe ulaşmak için, ihracat yapılan ülkelerdeki pazar payını artırmaya ve yeni pazarlarda kalıcı ilişkiler kurmaya odaklanarak, dünyanın önde gelen seramik ihracatçı ülkesi olmaya devam edeceklerinin altını çizdi.
"Türk seramik sektörü olarak 2023 yılı ihracat hedefimizi 3,5 milyar dolar olarak belirledik" yorumunu yapan Kayan, Seramik Kaplama Malzemeleri ve Seramik Sağlık Gereçleri ihracatında ilk 5’te yer aldıklarını anımsattı.
8 bin yıllık bir geçmişe sahip seramiğin, her şeyden önce Anadolu'nun kültürel bir mirası olduğunu belirten Kayan,"Bu eşsiz birikimden aldığımız güçle, bugün ülke olarak, dünyanın en büyük seramik üreticisi ve ihracatçılarından biri konumuna geldik." ifadelerini kullandı.
Günümüzde hem seramik kaplama malzemelerinin, hem de seramik sağlık gereçlerinin, yaşam alanlarında çok önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Kayan, şunları kaydetti:
"Bu yarışma ve ödül organizasyonuyla, yeni malzemelerin getirdiği imkanlar, değişen mekanlar ve ihtiyaçlar ile sektörün yapısının dikkate alınmasını sağlıyoruz. Böylece, yeni yaşam mekanlarına uygulanabilen, çevreye duyarlı, sürdürülebilir, üretilebilir, uygulama kolaylığı sunan yenilikçi tasarımların ortaya çıkarılmasını destekliyoruz. Genç tasarımcılarımızın özgün tasarımlarıyla global pazardaki gücümüzü artırmaya ve ülke ekonomisine ciddi katkıda bulunmayı amaçlıyoruz."
Genç tasarımcılara 16 ödül ve 90 bin lira para ödülü verildi
Yenilikçi, çevre dostu ve özgün tasarımlar sunmaya teşvik edilen genç tasarımcılara toplam 16 ödül ve 90 bin lira para ödülü verildi.
Bu yıl 287 başvurunun gerçekleştiği XONE-Seramik Tasarım Yarışmasının, 'Seramik Kaplama Malzemeleri Kategorisi'nde, 'Chamaleon' adlı tasarımıyla Deniz Demirkanlı, Seramik Sağlık Gereçleri Kategorisi'nde 'Luna' adlı çalışmalarıyla Songül Yener ve Yusuf Sedat Uzuner birinciliğe layık görüldü.
XONE-Seramik Tasarım Ödüllerinde ise Seramik Kaplama Malzemeleri Fikir Kategorisinde 'Petek' adlı tasarımıyla Gold XONE ödülünü kazanan Orhan Can Uysal, Seramik Kaplama Malzemeleri Kurumsal Kategoride ise Gold XONE ödülünü, 'Aquanit' adlı projeleriyle Seranit Grup kazandı.
Seramik Tasarım Grubunun 2013 yılından bu yana düzenlediği Seramik Tasarım Yarışmasının kapsamı, global bir marka olma hedefi doğrultusunda, 2016 yılı itibarıyla kimliği yenilenerek genişletildi.
XONE-Seramik Tasarım Yarışması ve XONE-Seramik Tasarım Ödülleri adıyla ve yeni logo altında, geleceğin tasarımcıları sektörle buluşturuluyor.
Yeni marka adı XONE, yarışmanın özgünlüğüne, seçilen işlerin ‘tek ve tam aranan’ olduğuna vurgu yapmak için İngilizce 'Exactly One' teriminden yola çıkıldı.