2023 vizyonu için geleceği iyi planlamak lazım

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, EPDK 12. Kuruluş Yıl Dönümünde, konuşmasında, geleceğin iyi planlanması halinde 2023 vizyonuna ulaşılabileceğine vurgu yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -  Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) 12. Kuruluş Yıl Dönümü dolayısıyla EPDK ve Enerji Uzmanları Derneği tarafından düzenlenen Türkiye Enerji Piyasalarına Yönelik Stratejik Açılım ve Yeni Düzenleyici Perspektifler konulu konferansta konuşan Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, gelecek iyi planlanırsa, Türkiye'nin hem finans hem de enerji sektöründe yükselen ülkeler tarafında yer almaya en güçlü adaylardan biri olduğunu belirtti.

Ertaş, 2023 vizyonunu gerçekleştirmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak, cari açığı makul düzeylere çekebilmek için enerji politikaları ve yatırımlarının her geçen gün daha fazla önem arz ettiğini söyledi.

Üst kurulların zaman zaman eleştirildiğini, zaman zamanda övgü aldığını dile getiren Ertaş, kurulların sahip oldukları yetkilerin ağır bir sorumluluk da getirdiğini ifade etti. Ertaş, bu nedenle üst kurulların şeffaf ve hesap verebilir biçimde çalışmasının, kararlarının yargı denetimine açık olmasının performansları açısından önemli olduğunu belirtti.

Global ekonomik güç dağılımının zamanla büyük bir değişim gösterdiğini anlatan Ertaş, Türkiye'nin yaşanan dönüşümlerin tam da merkezinde yer aldığına işaret etti. Ertaş, "Geleceğimizi iyi planlarsak hem finans hem de enerji sektöründe yükselen tarafta olmaya en güçlü adaylardan bir tanesi bizim ülkemiz" diye konuştu.

Finans merkezi olmanın ön şartlarının sadece ekonomik büyüme olmadığını, aynı zamanda teknik alt yapı, istikrarlı bir ekonomi, yatırım yapmaya elverişli bir ortam, güven veren bir hukuk sistemi ve nitelikli iş gücüne de ihtiyaç bulunduğunu belirten Ertaş, Türkiye'nin son 11 yılda bu alanlarda önemli reformları hayata geçirdiğini söyledi.

IMF verilerine göre son 10 yılda dünya ekonomisi yüzde 3,7, gelişmiş ekonomilerin 1,6 büyüdüğüne işaret eden Ertaş, Türkiye'nin ise yüzde 5'in üzerinde bir büyümeyi gerçekleştirdiğini kaydetti. Ertaş, bugün pek çok ülkede büyümenin olup olmayacağı tartışılırken, Türkiye'nin büyümenin kalitesini tartışan ender ülkelerden birisi olduğuna dikkati çekti.

SPK olarak hedeflerinin tasarrufları artırmak, gerekli alt yapı yatırımları geliştirmek ve 2023 yılına kadar İstanbul ve Türkiye'yi dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri yapmak olduğunu vurgulayan Ertaş, bu hedeflerin toplumun tümünün katkılarıyla gerçekleştirilebileceğini dile getirdi.

Enerji piyasalarının gelişimi, serbestleşmesi, tam rekabetçi bir yapıya kavuşması, enerji ve sermaye piyasalarının entegrasyonu açısından SPK ve EPDK'ya önemli görevler düştüğünü belirten Ertaş, geçen yıl bu yönde önemli yasal düzenlemelerin hayata geçirildiğine işaret etti.

Ertaş, Borsa İstanbul ve TEİAŞ ile birlikte enerji piyasası katılımcılarının da ortak olacağı enerji borsasının faaliyete geçmesiyle birlikte sermaye piyasaları arasında önemli bir adım atılacağını ve enerji yatırımları için uzun vadeli öngörü mekanizması kurulacağını kaydetti. Ertaş, "Doğudaki petrol ve doğal gaz kaynaklarıyla batıdaki tüketim noktaları arasında stratejik bir konumda olan Türkiye'nin, bölgesel bir enerji merkezi olma, enerji borsasının da bölgesel enerji fiyatlarının oluştuğu bir merkez olma potansiyeli mevcuttur" dedi. 

Uluslararası alanda finans ve enerji piyasalarının mercek altına alındığı bir dönemde alternatif çözümler arandığına dikkati çeken Ertaş, "Burada sermaye ve enerji piyasası kurumları olarak bize düşen görev alternatif çözümlerde yer almak ve güven duyulan, referans alınan ana aktörlerden birisi olmaktır" diye konuştu.

Ertaş, SPK olarak bu hedefe yönelik olarak çalışmalarını sürdüreceklerini ve 2023'e kadar İstanbul'u dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri yapacaklarını, enerji borsasının kurulmasını bu sürece katkı sağlayacak önemli bir adım olarak değerlendirdiklerini kaydetti.