2.5 milyar dolarlık dev proje 3 yılda tamamlandı
Yurtdışında Türk şirketlerinin tek kalemde üstlendiği en büyük proje olan 2 milyar 250 milyon dolar büyüklüğündeki Aşkabat Uluslararası Havalimanı hizmete girdi.
FİLİZ COŞKUN
AŞKABAT - Türk şirketlerinin yurtdışında tek kalemde üstlendiği en büyük proje olan 2 milyar 250 milyon dolar büyüklüğündeki Aşkabat Uluslararası Havalimanı, önceki gün Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’un da katıldığı törenle hizmete girdi. 17 milyon yolcu kapasitesi bulunan havalimanında, yıllık 200 bin ton da yük taşınabilecek. Projeyi gerçekleştiren Polimeks’in Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca, havalimanının bölgenin yeni bir prestij ve cazibe noktası olacağını söyledi.
ENR’nin dünyanın en büyük uluslar arası müteahhitleri listesinde Türkiye’den birinci sırada giren ve iş hacminin yaklaşık yüzde 95’ini Türkmenistan’da gerçekleştiren Polimeks tarafından yapılan Aşkabat Uluslararası Havalimanı açılışı için görkemli bir tören düzenlendi. Açılış töreni havalimanında kurdele kesimi ve konuşmalarla başlarken, daha sonra 20 bin kişilik Aşkabat Stadyumu'nda 5 saat süren törenle de kutlamalar gerçekleştirildi.
Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow, ülkenin ulaşım ağının geliştirilmesine büyük önem verdiklerini belirterek bu kapsamda, karayolu ve demiryolu köprüleri ve modern kavşaklar yaptıklarını bildirdi. Aynı zamanda sivil havacılığa da önem verdiklerini dile getiren Berdimuhammedow, Aşkabat Havalimanı’nın uluslararası transit yolların güzergahında hizmet vereceğini aktardı. Burayı aynı zamanda bir lojistik merkezi haline getirmeyi öngördüklerini ifade eden Gurbanguly Berdimuhammedow, modern cihazlarla kurulan yönetim sistemi yanı sıra, simülasyon, yangın, kaza ve kurtarmaya yönelik servislerin de bulunduğunu anlattı. Yeni havalimanını turizm yönünden de çok önemli olduğuna vurgu yapan Berdimuhammedow, uluslararası ilişkileri daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.
Berdimuhammedow, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun 2015 yılı kararı çerçevesinde, uluslararası ulaştırma konularında ve tüm modlardaki taşımaların liberasyonunun gerçekleştirilmesi amacıyla, Türkmenistan’ın teklifi doğrultusunda, 26-27 Kasımda Aşkabat’ta “1. Küresel Sürdürülebilir Ulaştırma Konferansı” düzenleneceği bilgisini verdi.
Polimeks Yönetim Kurulu Başkanı Erol Tabanca ise konuşmasında, pek çok ihtiyaca cevap verebilen yeni havalimanının, bölgenin yeni prestij noktası olacağını söyledi.
2015'te en fazla ihracat yapan 29'uncu ülke oldu
Şirket portföyünün yüzde 95’ini Türkmenistan’da üstlendikleri projelerin oluşturduğu bilgisini veren Tabanca, son gerçekleştirdikleri Aşkabat Uluslararası Havaalanı kompleksinin kendileri için bir gurur projesi olduğunu aktardı. Tabanca, Polimeks’in geçen yıl 362 milyon 870 bin dolarlık ihracatla, en çok ihracat yapan 29’uncu firma olduğunu, Türkmenistan’a ise son 5 yılda 1 milyar 324 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini bildirdi.
“Üç yıl önce Türk müteahhit şirketlerinin yurtdışında tek kalemde aldığı en büyük ihaleyi bu projeyle kazandık” diyen Erol Tabanca, kendilerine olan inanç ve güvenden dolayı Cumhurbaşkanı Gurbanguly Berdimuhamedow’a ve iki ülke yetkililerine teşekkür etti.
Dünyanın en büyük havalimanı komplekslerinden birisi oldu
Türkmen kültüründe önemli bir motif olan şahin kuşundan esinlenerek oluşturulan projenin konsept tasarımını da kendilerinin yaptığını söyleyen Erol Tabanca, ülkede gerçekleştirdikleri bu ikinci havalimanının aynı zamanda dünyanın en önemli havalimanları arasındaki yerini alacağını kaydetti. 1995 yılından bu yana Türkmenistan’da 134 projeye imza attıkları bilgisini de veren Tabanca, projeyi ülkenin bağımsızlığının 25’inci yılında tamamlamanın gururunu yaşadıklarını sözlerine ekledi. Türkmenistan’ın milli sembollerinden olan şahin kuşundan ve Oğuz Han’dan esinlenerek tasarlanan ve toplam 12 milyon m2 alana sahip havalimanı kompleksi, yılda 200 bin ton yük kapasiteli kargo terminali, 3.000 araç kapasiteli açık ve kapalı yolcu otoparkları, 3 uçak kapasiteli uçak bakım hangarı yer alıyor. Toplam 408 bin 46 metrekare kapalı alan bulunan proje kapsamında, büyük yolcu kapasiteli Airbus A380 ve Boeing B747-8 uçaklarının iniş kalkış yapabileceği, 7 bin 840 m uzunluğunda Code F kapasiteli ve CAT III yeni bir pist, paralel taksi yolu ve apronlar inşa edildi.Aşkabat Uluslararası Havalimanı toplam 266 yapısı ile dünyanın en büyük havalimanı komplekslerinden biri oldu.
Tören için 7.5 dönüm büyüklüğünde dev ekran
Havalimanı açılışının kutlamaları kapsamında Aşkabat Stadyumunda düzenlenen tören için, zemin 7 bin 500 metrekarelik dev bir ekrana dönüştü.Yine törenler için bin 750 metrekarelik bir sahne üzerine 625 metrekarelik ikinci bir sahne inşa edildi.Havaalanındaki 114 futbol sahası büyüklüğünde 463 bin 520 metrekare çim alan bulunuyor. Havaalanı inşaatında, 7 bin 580 tır ile dünyanın çevresinde 756 tur büyüklüğüne karşılık gelen 30 milyon 320 bin kilometre yol kat edildi.