3. havalimanının yüzde 68'i tamam

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Arslan, 3. havalimanında yüzde 68'lik bir gerçekleşme sağlandığını, ilk uçağın Şubat 2018'den önce havalimanına ineceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Bakanlığın çalışmalarına dair açıklamalarda bulundu.

3. havalimanı inşaatında yüzde 68'lik gerçekleşme sağlandığı bilgisini veren Arslan, Şubat 2018'den önce ilk uçağın havalimanına ineceğini söyledi. Arslan, ilk etabın resmi açılışının ise 29 Ekim 2018'de olacağını kaydetti.

'Hava polisi' dönemi başlıyor

Uçaklarda 'hava polisi' görevlendirileceğini belirten Arslan, "Uçaktaki hava polisi 'emniyet mensubu' olacak. İçişleri Bakanlığımız da özellikle Sivil Havacılık Güvenlik Programı kapsamında gerekli çalışmayı yapıp, ona göre eğitimini almış, uçağı, uçaktaki işlemleri ve havacılık prosedürlerini bilenleri hava polisi olarak görevlendirecek." şeklinde konuştu.

FSM'deki çalışmalar daha erken bitecek

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'ndeki Serbest Geçiş Sistemi çalışmasına da değinen Bakan Arslan, çalışmaların 7 Kasım'da bitirilmesinin öngörüldüğünü, ancak bu ayın sonunda tamamlamak istediklerini söyledi.

Farklı finansman modelleri kullanılacak

Arslan, Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak ise şunları kaydetti: "Kanalın etrafının düzenlenmesi, etrafındaki çarpık yapılaşmanın ortadan kaldırılması, güzergahtaki kentsel dönüşüm, yapay adaların yapılması, her birinin özellikle finansman modeli biraz birbirinden farklı olacak. Dolayısıyla birçok finansman modelini aynı anda bu projede kullanır olacağız, onun çalışmasını yapıyoruz."

TCDD 773 kişiyi işe alacak

TCDD'nin 773 kişiyi işe alacağını da söyleyen Arslan, "Bunun 150'si işçi statüsünde olacak. Alınacaklar İŞKUR üzerinden KPSS puanıyla mülakata çağrılacak. Ayrıca 623 demiryolu sektöründe bize destek verebilecek çalışma arkadaşımızı da Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM üzerinden KPSS puanına göre direkt almış olacağız, onunla ilgili süreç yürüyor. TCDD Taşımacılık da 345 çalışma arkadaşını bünyemize katacak; bunun 167'si memur, 178'i işçi statüsünde olacak." dedi.

"En uygun teklifi Airbus verdi"

Türksat 5A ve 5B uydu projelerinde Airbus'un mali ve yerli katkı anlamında en uygun teklifi veren firma olduğunu kaydeden Arslan, şu bilgileri verdi: "Bundan sonra 6A'ya giden süreçte ülkemizin yerli ve milli uydusunu fırlatabilmesi yolunda da bizimle en iyi iş birliği yapmak adına Airbus teklifi verdi. Airbus'ı fiyatlarını müzakere etmek üzere görüşmeye davet ettik. Hedefimiz, bu ay fiyat müzakerelerini bitirmek, sözleşmeyi imzalamak ve hemen uyduların üretimine başlamak. 2020 yılında Türksat 5A'yı, 2021 yılında da Türksat 5B'yi uzaya göndermeyi hedefliyoruz."