3 milyar dolarlık Arnavutluk fırsat

Eurostat, 2009’da Türkiye dahil olmak üzere Avrupa ekonomilerinin tümünde ekonomik daralma ve işsizlikte artışa işaret ediyor, bu karamsar tabloya ters bir seyir izleyen tek ülke ise Arnavutluk

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Evrim KÜÇÜK-Fatma KAYTEZ

İSTANBUL - Kriz, bütün dünya ülkelerini vurdu. Bu yıl birçok ülkenin küçülmesi bekleniyor. Avrupa İstatistik Kurumu Eurostat ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası tahminleri, 2009’da Türkiye dahil olmak üzere Avrupa ekonomilerinin tümünde ekonomik daralma ve işsizlikte artışa işaret ediyor. Bu tahminler doğrultusunda ülkelerin ekonomik görünümü hiç iç açıcı değil. Bu karamsar tabloya ters bir seyir izleyen tek ülke ise Arnavutluk. Ekonomisi göçmenlerden gelen havalelerle beslenen Arnavutluk, Avrupa’da büyüme beklentisi en güçlü ülke.

Geçen yıl yüzde 6.9 büyüyen Arnavutluk’un bu yıl yüzde 1.2 büyüyeceği belirtiliyor. DEİK Türk-Arnavut İş Konseyi Başkanı Haşmet Bedii Kürüm de Arnavutluk’taki potansiyele dikkat çekerek, Türk yatırımcılara bu ülkeye yönelmelerini tavsiye ediyor. Kürüm, Arnavutluk’ta enerji için 2 milyar dolar, altyapı yatırımları için ise 1 milyar dolarlık potansiyel olduğuna dikkat çekiyor. Kürüm, yatırımcıların Arnavutluk pazarına girişi sırasında herhangi bir hukuki engelle karşılaşmayacaklarına da vurgu yapıyor.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde