300 milyon dolar cepte

Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'nın daveti üzerine Gana'ya giden ASO heyeti Gana'da iki organize sanayi bölgesi yapımı için sözlü mutabakata vardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, Gana Cumhurbaşkanı John Dramani Mahama'yı ziyaret ettiklerini, Gana'da iki organize sanayi bölgesi yapmak üzere sözlü mutabakata vardıklarını belirterek, "300 milyon dolar şu anda cebimizde" dedi.
 
Konuya ilişkin sorularını yanıtlayan Özdebir, ASO olarak Gana ile ilişkilerinin bir yılı aşkın süredir devam ettiğini ifade ederek, Gana Cumhurbaşkanı Mahama'nın Ocak ayında Türkiye'ye resmi ziyaret düzenlediğini ve ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'ni ziyaret ettiğini hatırlattı.
 
Cumhurbaşkanı Mahama'ya, Gana'da organize sanayi bölgesi yapımı işine talip olduklarını ifade ettiklerini belirten Özdebir, doğalgaz ve petrol yataklarında gerçekleştirilebilecek projelerle de ilgilenebileceklerini söylediklerini anlattı.
 
Özdebir, Mahama'nın ASO 1. Organize Sanayi Bölgesi'ne ziyaretinin ardından ASO heyetini Gana'ya davet ettiğini vurgulayarak, şöyle konuştu:
"6 Şubat Çarşamba günü Gana'ya gittik. 7 Şubat Perşembe günü Cumhurbaşkanı Mahama'nın resmi makam devir teslimi ile ilgili bir tören vardı. Törenden sonra ASO heyeti ilk kabul ettiği heyet ve ilk kabul ettiği yabancı heyet oldu. Bu hem bizim için hem ülkemiz adına onur verici bir şeydi. Gana Büyükelçisi Aydın Nurhan da Cumhurbaşkanı Mahama ile görüşen ilk yabancı büyükelçi oldu. Görüşme son derece olumlu geçti. Gana'da 2 tane organize sanayi bölgesi yapılmasına karar verildi. Biri için Akra'da 10 milyon metrekarelik alan ayrıldı. Önümüzdeki günlerde bunları realize etmek ile ilgili çalışmalara devam edeceğiz. ASO olarak bilgi birikimimizle organize sanayi bölgelerinin projelendirilmesini biz gerçekleştireceğiz. Onun altyapısını da, üst yapısını da türk inşaat firmaları yapacak. Organize sanayi bölgesinin yapımı için ayırmış oldukları bütçe 300 milyon dolar."
 
Havaalanı yapımı için de mutabakata varıldı
Nurettin Özdebir, organize sanayi bölgelerinin bir an önce yapılması için Mahama'nın bakanlarına gerekli talimatı verdiğini belirterek, anlaşma için hazırlıkların yapıldığını, bir iki hafta içerisinde sözleşmelerin imzalanacak aşamaya geleceğini söyledi.
Türk firmalarının Gana'da yol yapımı, elektrik dağıtımı ve üretimi sektörlerinde yatırımları olabileceğini ifade eden Özdebir, "300 milyon dolar şu anda cebimizde, Türk işadamlarının Gana'da alabilecekleri işler için birkaç milyar dolarlık işe talibiz" dedi.
Özdebir, Gana'nın Akra kentinde yapılacak bir havaalanı için de görüşmelerde bulunduklarını ve sözlü mutabakata vardıklarını kaydetti.