32 projeye 433 milyon TL kaynak ayrıldı

DHMİ Genel Müdürü Birdal: "2012 yılında 32 proje için toplam 433 milyon 700 bin lira yatırım ödeneği tahsis edildi"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME





ANKARA - TBMM KİT Komisyonu'nda Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı hesapları ibra edildi. Komisyona bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, kurumun, Türkiye genelinde sivil hava trafiğine açık toplam 47 havalimanının 43'ünü fiilen işlettiğini söyledi. Birdal, DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılında 756 milyon 892 bin 706 lira, 2011 yılında ise 811 milyon 75 bin 365 lira kar elde ettiğini kaydetti. Geçen yıl 32 proje için 412 milyon 600 bin lira ödenek tahsis edilen kurumun, 408 milyon 517 bin 846 lira harcama yaptığını anlatan Birdal, bu yıl ise 32 proje için toplam 433 milyon 700 bin lira yatırım ödeneği tahsis edildiğini ifade etti.

Dünyada yaşanan ekonomik krizin en fazla havacılık sektörünü etkilediğini vurgulayan Birdal, "Dünyada uçak ve yolcu trafikleri negatife dönerken, ülkemizdeki artış trendi devam etmiş ve 2010 yılında toplam 103,5 milyon yolcu havalimanlarımızdan hizmet alırken, 2011 yılı sonunda bu sayı yüzde 14,3 artarak 118,2 milyon yolcuya ulaştı" diye konuştu. 2003-2012 yılları arasında havacılık sektörünün rekabete açıldığını ve uygulanan serbestleşme politikaları neticesinde sektörün pazar payları ve oyuncularının radikal bir değişikliğe uğradığına dikkati çeken Birdal, şöyle konuştu: "Havacılık sektöründe serbestleşmeye dönük politikaların uygulanması sonrasında yalnızca trafikler ve yatırımlar değil, rekabet düzeyi ve etkinliği de artmış, Türkiye havacılık sektöründe know-how sahibi olmuştur. Rekabet etkinliğinin artmasıyla yolculuk maliyetlerinin azalması ve toplumsal refahın artması söz konusudur." Kamu Özel Sektör İşbirliğiyle yapıma devam eden işlere de değinen Birdal, "Milas-Bodrum Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası 16 Mayıs'ta yolcu kabulüne başlanmış olup 3 Haziran'da resmi açılışı yapılacak. Zafer Bölgesel Havalimanı Projesi'nin 30 Ağustos 2013 tarihinde tamamlanması planlanmakta ise de 29 Ekim 2012'de havalimanının hizmete verilmesi için çalışmalar hızlandırıldı. İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na yine iç hatlar terminalinin temelinin atılması planlanmaktadır. Çukurova Havalimanı'nın 25 Ocak'ta sözleşmesi imzalanmış olup firmanın kredi teminine yönelik çalışmaları devam etmektedir. Aydın Çıldır Havalimanı'nın ihalesi tamamlandı, yakında bunun sözleşmesi imzalanacak" diye konuştu.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı

CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu da İstanbul'da faaliyette bulunan iki havalimanının özelleştirildiğini anımsatarak, kente yapılacak 3. havalimanının yapımı için yeni bir ihale yapılması halinde devletin, ihale şartnamesini bozacağını söyledi. Mevcut firmaların Tahkim'e gitme haklarının bulunduğunu dile getiren Erdoğdu, böyle bir ortamda 3. havalimanı ihalesinin nasıl yapılacağını sordu.

İstanbul'a yapılacak 3. havalimanı çalışmalarının devam ettiğini belirten Birdal, "Bununla ilgili fazla detay vermem mümkün değil. Bu konuyu biliyoruz, üzerinde hassasiyetle duruyoruz. Bununla ilgili çalışma yapılacak. Belli bir aşamaya geldikten sonra bilgi arz edeceğim" cevabını verdi. Görüşmelerden sonra yapılan oylamada, DHMİ Genel Müdürlüğü'nün 2010 yılı bilanço hesapları ibra edildi.