3G ihalesi tamam; A lisansı Turkcell'in
3G lisans ihalesinde; A lisansına en yüksek teklifi 358 milyon Euro ile Turkcell verdi; Vodafone kura çekimiyle 250 milyon €'ya B lisansını aldı; C lisansı 214 milyon euroyla Avea'ya kaldı
İSTANBUL - Üçüncü Nesil (3G) lisans ihalesinde A lisansını en yüksek teklifi 358 milyon Euro ile Turkcell kazandı. B tipi lisans ihalesini 250 milyon yazılı teklif veren Vodafone kurayla kazandı. C tipi lisansı ise 250 milyon yazılı teklifle Avea kazandı.
Cep telefonunda görüntülü konuşma, hızlı internet ve veri aktarımı başta olmak üzere birçok teknolojik kolaylığı beraberinde getirecek Üçüncü Nesil (3G) lisans ihalesi bugün yapıldı.
A lisansı 358 milyon Euroya Turkcell'in
A tipi lisans ihalesinde ilk teklifler (KDV hariç): Turkcell 287 milyon euro , Avea 285 milyon euro, Vodafone 298 milyon Euro oldu. Ardından açık artırmaya geçilirken Vodafone A lisansı ihaleden çekildi. Avea'ya teklifini 348 milyon euroya yükseltirken, Turkcell teklifini 358 milyon Euroya çıkardı. Avea'nın ihaleden çekilmesiyle ihaleyi 358 milyon Euro ile Turkcell kazandı.
B lisansını 250 milyo euroya Vodafone kazandı
B tipi lisans ihalesine ise Vodafone ve Avea 250 milyon euro (KDV hariç) teklif verdiler. Sözlü tekliflere katılmayan Avea ve Vodafone arasında kura çekimi yapıldı. Kurayı ilk çeken Vodafone, 250 milyon yazılı teklifle ihaleyi kazanmış oldu.
C lisansı 214 milyon euroyla Avea'ya kaldı
A lisansını kazanan Tukcell ve B lisansını kazanan Vodafone, C lisansı ihalesine giremezken, ihalede tek kalan Avea KDV hariç 214 milyon euro yazılı teklif verdi. Teklifini yükseltmeyen Avea C lisansını 214 milyon euroya kazanmış oldu.
D lisansı ihalesi iptal edildi
Üçüncü Nesil Mobil Haberleşme Sisteminin (3G) kurulmasına ilişkin, D tipi lisans için teklif veren firma olmadığından ihale iptal edildi.
İmtiyaz sözleşmesi Danıştay'dan geçecek
İhaleyle ilgili Komisyonunun kararının bugün BTK Kuruluna gönderilmesi planlanıyor. Kurul onayının ardından operatörlerle BTK arasında bir ay içinde imtiyaz sözleşmesi taslağı imzalanacak. Daha sonra bu taslaklar Danıştay'a gönderilecek. 2 ay sürecek inceleme sürecinin ardından Danıştay'ın taslakları onaylaması halinde BTK ile ihaleyi kazanan operatörler arasında imtiyaz sözleşmeleri imzalanacak. Operatörlerin 3 ay içinde tesislerini kurup işletmeye başlamaları gerekiyor.
Turkcell: En geniş bandı aldık, en iyi hizmeti sunacağız
İhalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Turkcell'in Üst Yöneticisi Süreyya Ciliv, ihaleyi kazanmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
İhaleye ve 3G teknolojisine verdikleri önemden dolayı Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na teşekkür eden Ciliv, şunları kaydetti:
"Kriz olmasına rağmen KDV'sini de eklerseniz bu teklif 858 milyon YTL'dir. En geniş bandı aldık. Bu banttan müşterilerimize en iyi hizmeti sunacağız. Bu frekansı kullanma hakkını alırken 1 milyar YTL'ye yakın bir kaynak yaratmak önemli. Üçüncü nesil bizi gerçekten mobil çağına götürecek. Kablosuz ve mobil ortamda internete hızlı ve kaliteli şekilde ulaşmak mümkün olacak. Mobil televizyon hizmeti ve mobil telefondan görüntülü görüşmek de mümkün olabilecek."
Ücreti peşin ödeyip ödemeyeceklerini sorması üzerine Ciliv, "İhale şartnamesine göre bu parayı peşin ödeyeceğiz. Gelecek yıllarda 3G alt yapısı için milyarlarca YTL yatırım gerekecek. Bu noktada müşterilerimizin bizi seçmesinin ana nedeni Turkcell'in teknolojiye verdiği önemdir" diye konuştu.
Vodafone: B lisansını almaktan son derece memnunuz
Hedefledikleri B lisansını almaktan son derece memnun olduklarını ifade eden Vodafone Grubu Orta ve Doğu Avrupa Bölgesi Direktörü ve Vodafone Türkiye CEO'su Ian Gray, şunları kaydetti:
"Mobil telekomünikasyon sektöründe dünya lideri olarak 3G ihalesinden, yatırımımız için en iyi değeri yaratmak ve faaliyet gösterdiğimiz diğer ülkelerle aynı paralelde ilerlemek üzere hedeflediğimiz bandı almış olmanın memnuniyetini yaşıyoruz. İhalede KDV hariç 250 milyon euro teklif vererek lisansı aldık. Bu, KDV dahil yaklaşık 600 milyon YTL'yi buluyor. Vodafone olarak sadece bugünün değil, yarının teknolojilerine de yatırım yapıyoruz. Biz 3G( ) olarak adlandırdığımız '3G ve ötesi' kavramını esas alıyoruz. Dünyanın en büyük 3G şebekesine sahibiz; 15 ülkede 33 milyon 3G cihazı kullanıcısına hizmet veriyoruz. Dünya deneyimimizi Türkiye'deki cep telefonu kullanıcılarına da sunacağımız için çok mutluyuz.
Avea: Amacımız C lisansı almaktı çok mutluyuz
İhalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Avea'nın üst düzel yöneticisi (CEO) Cüneyt Türktan, A tipi lisans için "zorladıklarını ve belirli rakamlara kadar yükseldiklerini" söyledi. Türktan şöyle devam etti:
"Amacımız C lisansını almaktı. Çok mutluyuz. Lisans anlaşmaları onaylandıktan sonra en kısa sürüde hizmete gireceğiz. Zaten altyapı yatırımlarımızı yapmaya başlamıştık. Amacımız bilişim toplumu olan Türkiye'de her eve interneti oluşturmak. Burada bizim de katkımızın olması çok önemli. 67 milyon kullanıcı var. Neden 67 milyon kullanıcı mobil interneti evlerde kullanmasın."
Telekom: Yatırımların artmasını bekliyoruz
Türk Telekom 3G ihalesiyle ilgili olarak, yapılan açıklamada şunlar kaydedildi:
"Türk Telekom olarak, 3G ihalesinin gerçekleştirilmiş olmasını sektörümüz adına olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. 3G lisanslarının dağıtılmasıyla, telekom alanındaki yatırımların artmasını bekliyoruz.
Yerli teknolojinin geliştirilmesi ve Türk teknolojisinin yurtdışına ihracı vizyonuyla sürekli bir şekilde teknolojiye yatırım yapan Türk Telekom ailesi olarak, 3G;nin yarattığı imkânları en hızlı şekilde Türk Telekom Grup şirketlerinin müşterilerine yansıtmayı amaçlıyoruz.
Acarer: Yaz başında haberleşme başlar
Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu Başkanı Tayfun Acarer, 3G lisanslarına ilişkin ihalenin tamamlanmasının ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.
Acarer, bir gazetecinin "İhale sonucunda KDV dahil ne kadar ödenecek?" sorusu üzerine, "Benim yaptığım basit hesapla diğer masraflar hariç KDV dahil 922 milyon euro ödenecek, toplam olarak" dedi.
Operatörlerin 3G hizmetini ne zaman verecekleri yönündeki bir soruya, "Asgari 4 ya da 5 ay. Ama bu arada operatörler teknik altyapının tesisi için hazırlıklarını yapacaklar. Bana göre yaz başında Türkiye'de 3. nesil haberleşme başlar, diye düşünüyorum" yanıtını verdi.
Acarer, D lisansı için tekrar ihaleye çıkılıp çıkılmayacağı sorusunu yanıtlarken, "Sayın Bakanımız ile görüşeceğiz. Politikayı belirlemek bildiğiniz gibi siyasi otoritenin sorumluluğunda. Şu anda elimizde 40 MHz'lik bir bant var. Bunun 25 MHz'i D lisansından, 15 MHz'i de opsiyon olarak bırakılmıştır. 40 MHz'i nasıl değerlendireceğimiz Sayın Bakanla yapacağımız görüşme sonucunda ortaya çıkacak. Paylaştırma da söz konusu olabilir" dedi.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, "Bugünkü 3. nesil lisansları bir kez daha göstermiştir ki küresel sermayenin Türkiye bakımından herhangi bir endişesi yoktur" dedi.
Denizcilik Sektörü Arama Toplantısı'na katılmak üzere Antalya'ya gelen Ulaştırma Bakanı Yıldırım, cuma namazını kılmak için gittiği Muratpaşa Camisi'nin önünde gazetecilerin 3G ihalesiyle ilgili sorularını yanıtladı.
Bakan Yıldırım, ekonomik krizin küresel olarak her yeri kasıp kavurduğunu belirterek, "Bugünkü 3. nesil lisansları bir kez daha göstermiştir ki küresel sermayenin Türkiye bakımından herhangi bir endişesi yoktur" diye konuştu.
Lisansın süresinin 20 yıl olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Küresel sermaye geleceğe yatırım yapmaya karar vermiştir. Ülkemiz için hayırlı uğurlu olsun" dedi.
Yıldırım, bir gazetecinin "İhalede ulaşılan rakamı beklenen seviyede buldunuz mu?" sorusuna "Sonuçtan memnunuz" yanıtını verdi.
MOBİSAD Genel Başkanı Murat Dursun
3G ihalesine ilişkin yazılı bir açıklama yapan (MOBİSAD) Genel Başkanı Murat Dursun, Bu teknolojinin e-kurum, e-devlet, e-vergi, e-sağlık gibi bilgi toplumunun oluşmasında önem taşıyan hizmetlerle vatandaşların hayat kalitesini artıracağına işaret eden Dursun, şunları kaydetti:
"Öte yandan, halen ülkemizde önemli sayıda irili ufaklı birçok şirketimiz etrafından gerçekleştirilen mobil telekomünikasyon hizmetlerinde yazılım ve donanım geliştirme çalışmaları şimdi 3G sistemlerinde de sürdürülecek ve mobil telekomünikasyon ekosisteminde yer alan firmalarımızda önemli bir bilgi birikimi oluşacak ve sektörümüzde yeni bir dinamizm sağlayarak, firmalarımızın dünya ile entegre olmasına, dünyadaki diğer operatörler için de yeni katma değerli ürünler gerçekleştirmelerine kısacası şirketlerimizin bu alanlarda rekabetten kopmamasına yardımcı olacaktır."