3G, tüm yurtta aynı anda başlayacak

Terzioğlu, 3G şebekesini Ericsson ve Huawei ile birlikte kuracaklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Turkcell Şebeke Operasyonlarından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlter Terzioğlu, 3G şebekesini Ericsson ve Huawei ile birlikte kuracaklarını belirterek, "3G"yi ilk günden 81 ilde aynı anda başlatacaklarını bildirdi.

15. yılını kutlayan Turkcell'in bu süreçteki faaliyetlerine ilişkin olarak düzenlenen basın toplantısında konuşan Terzioğlu, 2009'da 3G konusunda yapacakları çalışmalara ilişkin bilgi verdi.

Lisans sözleşmesinin imzalanmasından önce devlete yaklaşık 1 milyar TL kaynak aktaracaklarını dile getiren Terzioğlu, usul ve esaslarla ilgili çalışmaların Bilişim Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) nezdinde devam ettiğini söyledi.

Terzioğlu, Turkcell'in 5 yılı aşkın süredir bu konuda yatırım yaptığını, baz istasyonlarının hemen hepsinde Edge desteği bulunduğunu aktardı.

3G şebekesini Ericsson ve Huawei ile kuracaklarını kaydeden Terzioğlu, "3G'yi ilk günden 81 ilde aynı anda başlatacağız" dedi.

Bu arada, Ericsson'dan da konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Ericsson'un, Turkcell'in WCDMA/HSPA şebekesi ile ilgili servisleri kurma ve yapılandırma konusunda ana tedarikçi olarak bir sözleşme imzaladığı ifade edilen açıklamada, yapılan anlaşma ile Turkcell'in yüksek hızlı internet ve diğer gelişmiş servisler gibi yüksek hızlı mobil geniş bant hizmetlerini Türkiye çapında sunabileceği belirtildi.

Açıklamaya göre anlaşma, tüm çekirdek şebekeyi ve Ericsson'un mevcut 2G Radyo Sistemleri ve Radyo Şebekesi olan tüm bölgelerini kapsıyor. Ericsson, sistem entegrasyon, teknik destek, şebeke kurulumu ve uyarlanmasını da içeren her türlü servisten de sorumlu olacak.

"Avea ile yaşanan sıkıntı"

Terzioğlu, Avea'ya port tahsis edilmesine ilişkin olarak kendilerine gelen 260 adetlik talebin 100'ünü trafik kaydırmalarıyla karşılayabileceklerini belirterek, "Geri kalan 160 port için malzemelerin gelmesini bekleyeceğiz. Herhalde 45 günlük bir sürede biter" dedi.

Terzioğlu, Avrupa'nın en büyük 3. şebekesinden biri olan Turkcell'in 15 bin 400 baz istasyonu ile nüfusun yüzde 99'unu kapsama alanı içine aldığını kaydetti.

Bunun yanında, konuşma trafiğinin yoğun olacağı yerlere yönlendirdikleri 236 araçlık mobil istasyonları da bulunduğunu aktaran Terzioğlu, baz istasyonlarında alternatif enerji kullanımına önem verdiklerini, 2009 sonunda 200'e yakın lokasyonda bu uygulamaya geçeceklerini belirtti.

Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan Terzioğlu, Avea ile port tahsisi nedeniyle yaşanan sıkıntıya ilişkin bir soru üzerine, arabağlantı sözleşmesine göre port taleplerinin 3 ay önce yazılı olarak bildirilmesi gerektiğini ancak şimdiye kadar uygulamada bu bekleme süresinin kullanılmadığını söyledi.

"Konu para değil zaman"

Terzioğlu, port açmanın maliyetine ilişkin bir soruyu ise, "Portlar bittiği zaman yeni kart ilaveleri lazım. Kiralık hattı alıyorsunuz, üzerine kartını koyuyorsunuz ve yeni bir kapasite yaratıyorsunuz. Bu daha zaman alan bir iş. Bu 1-1,2 milyon dolar kadar ilave yatırım yapmanız gerek. Burada konu para değil, konu zaman" şeklinde yanıtladı.