4 milyona yakın araç muayeneye gidebilir

TŞOF Başkanı Apaydın, Meclis'te çalışmaları süren vergi borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili yasaya 'Araç muayene bedellerinin silinmesi' de dahil olsun dedi. Apaydın, böylece borcu olan 4 milyona yakın aracın muayeneye gidebileceğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın, vergi borcu ve gecikmiş muayene borçları sebebiyle trafikte bulunan 18 milyon 148 bin aracın 3.8 milyonunun muayenesiz adeta bomba gibi dolaştığını belirterek, “Vergi borcuna torba yasada yapılandırma getirilirken muayenesiz araçların gecikme bedelleri silinip, muayene ücret borçları yapılandırılırsa 4 milyona yakın araç muayeneye gidebilir” dedi. 

Apaydın yaptığı yazılı açıklamada, şoför esnafının yedek parça fiyatları, akaryakıt, yüksek vergi oranları nedeniyle zor günler yaşadığını vurgulayarak, "Bunun içinde çoğu zaman vergi borcunu dahi ödeyemiyor. Vergi borcunu ödeyemediği için de aracının muayenesini yaptıramıyor. Şimdi TBMM gündeminde vergi borçlarının yapılandırılması çalışmaları yapılıyor. Yetkililerimiz araç muayene borçlarının gecikme bedellerinin silinerek yeniden yapılandırılması getirilirse hem ticaret yapan esnaf rahatlayacak hem de trafikte muayenesiz araç kalmayacaktır” ifadelerini kullandı. 

"Sigorta ve muayene ücretleri düşürülmeli"

Fenni muayenesi süresini geçiren araçlara aylık yüzde 5 oranında ceza kesildiğini anlatan Apaydın, “Bu tutar yıllık yüzde 60’ı buluyor. Yıllık enflasyonun yüzde 7,40’lara düştüğü, yıllık faizin yüzde 6’lara düştüğü bir dönemde bu ceza fazladır. Karayollarında 3,8 milyonu aşkın aracın muayenesiz trafikte dolaşması demek her ortalama her 5 araçtan birisinin kurallara uymadığı anlamına gelmektedir. Ancak, bu insanların çoğunluğu isteyerek değil, borçlarından ve ekonomik sıkıntı içerisinde olduklarından muayenesiz trafiğe çıkmaktadırlar. Bunun için yapılması gereken araç muayenelerinin zamanında yapılamaması nedeniyle biriken gecikme bedellerinin yeniden yapılandırılması önem kazanmaktadır” dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir