5 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor
Kabul edilen tasarıyla, Konya, Mersin, İstanbul ve Kayseri'de üniversite kurulması öngörülüyor
ANKARA - Karatay, Toros, İstanbul Medipol, Mevlana ve Nuh Naci Yazgan adlarıyla 5 yeni vakıf üniversitesi kuruluyor.
TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonunda, Konya'da Karatay ve Mevlana, Mersin'de Toros, İstanbul'da İstanbul Medipol, Kayseri'de Nuh Naci Yazgan adıyla 5 yeni vakıf üniversitesi kurulmasını öngören kanun tasarısı kabul edildi. İstanbul'da kurulması öngörülen "Medipol" Üniversitesinin ismine, "Türkçe olmadığı" gerekçesiyle itiraz edildi.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, tasarıyı sunuş konuşmasında, yüksek öğrenime olan talep ile arz arasında büyük fark olduğunu, bu farkın son 30 yıldan bu yana giderek arttığını belirtti. Çubukçu, bunun sonucu olarak yurt dışındaki üniversitelere talebin de arttığını, Türkiye'nin, yurt dışında eğitim gören yüksek öğrenim öğrenci sayısında, dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Çubukçu, yüksek öğrenim talebinin karşılanması ve 9. Kalkınma Planı'nda yüksek öğrenim için hedeflenen yüzde 48'lik okullaşma oranına ulaşılması için vakıf üniversitelerinin kurulmasının desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Nimet Çubukçu, bunun, devlet üniversiteleri üzerindeki kontenjan baskısının azaltılması açısından da önemli olduğunu dile getirdi.
Türkiye'de vakıf üniversitelerinde öğrenim gören öğrenci oranının yüzde 6 olduğunu belirten Çubukçu, 2002'de 53'ü devlet, 23'ü vakıf olmak üzere 76 olan üniversite sayısının, bugün 94'ü devlet, 38'i vakıf toplam 132'ye ulaştığını bildirdi. Çubukçu, 2003'ten bu yana 41'i devlet, 15'i vakıf üniversitesi olmak üzere, 56 üniversite kurulduğunu anımsattı.
Çubukçu, 2002'ye kadar kurulan vakıf üniversitelerinin, biri hariç 3 büyük ilde toplanırken, yeni kurulan vakıf üniversitelerinin ülke geneline yayıldığına dikkati çekti.