50 milyon $ desteğe 1 milyarlık taahhüt

Otomotivciler hurda teşvikinden sonra, navlunda da destek istedi. Sünneli “50 milyon dolarlık destekle, ihracat 1 milyar dolar artar” diye konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Ömer Faruk ÇİFTÇİ/Esra ÖZARFAT

BURSA - ÖTV indirimi 15 Haziran’da sona erecek. Otomotiv sektörü temsilcilerinden ise piyasayı canlandırmaya yönelik yeni tedbir önerileri geldi.

Daha önce de gündeme gelen en önemli öneri, hurda teşviki oldu. “Yaş” konusuna vurgu yapan TİM Başkanvekili ve UİB Başkanlar Kurulu Başkanı Ferit Sünneli, hurda indiriminin 16 yaş ve üzeri araçlarda uygulanmasını istediklerini belirtti. Hurdaya ayrılan araçların Türkiye’nin hiçbir yerinde trafiğe çıkmaması için kontrol mekanizmalarının çalıştırılmasını talep eden Sünneli, teşvikle birlikte “en kötü ihtimal”le 320 bin aracın devre dışı kalacağını, bunun da iç piyasayı canlandıracağını kaydetti.

Otomotivcilerin istediği ikinci tedbir ise navlun konusunda oldu. Otomotivde Almanya ve Fransa’dan olumlu sinyallerin alınmaya başlandığını belirten Sünneli, uzak yol navlunları için hükümetten yüzde 50 destek beklediklerini söyledi. Sünneli, 50 milyon dolarlık navlun desteği ile 1 milyar dolarlık ihracat yapabileceklerini ileri sürdü. Sünneli üçüncü tedbir olarak, ticari araçlardaki KDV’nin indirilmesini istedi. Sektörün diğer temsilcileri de ilave olarak ÖTV indiriminin uzatılmasını ya da kademeli olarak yükseltilmesini talep etti. Sanayi Bakanı Ergün ise getirilerine bakıldıktan sonra süre uzatımının gündeme gelebileceğini söyledi.

Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde