52. AYMOD Fuarı başladı

52. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı'nda 2015 İlkbahar-Yaz koleksiyonları ilk kez sergileniyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - 52. Uluslararası Ayakkabı Moda Fuarı (AYMOD) başladı.  

CNR Expo tarafından fuara ilişkin yapılan açıklamaya göre, ayakkabı sektörünün küresel buluşması AYMOD, CNR EXPO Yeşilköy'de başladı. Klasikten moderne, babetten çizmeye kadar her kesime hitap eden ayakkabıların sergilendiği AYMOD, bin 400 markanın katılımıyla gerçekleştiriliyor. 

Fuarın açılışı İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, İstanbul Deri ve Deri Mamülleri İhracatçıları Birliği Başkanı (İDMİB) Mustafa Şenocak, Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, Türkiye Ayakkabı Sektörü Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı (TASEV) İslam Şeker, CNR Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Erem ve CNR Holding CEO'su Cem Şenel'in katılımıyla yapıldı. 

İstanbul Valisi Vasip Şahin, AYMOD Fuarı'nın açılış töreninde, fuarın 52. kez düzenleniyor olmasının sektör istikrarının ispatı olduğunu belirterek, "Bu istikrara bağlı olarak sektör 2023 yılında hedeflediği 2 milyar dolarlık ihracatı gerçekleştirecek" ifadelerini kullandı. 

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan da Türkiye'deki fuarcılık sektörünün gelişimine dikkati çekerek, şunları kaydetti: 

"Artık vizyon sahibi fuarlar görmek için yurt  dışına gitmemize gerek kalmadı. Türkiye'de düzenlenen fuarlarımız da artık vizyon sahibi oldu. Küresel arenadaki sıkıntılara rağmen ayakkabı sektörü büyümeye devam ediyor. Bütün zorluklara rağmen ayakkabı sanayicisi 52. kez fuar düzenlemeyi başardı. Bu sektör için iyi bir örnek. Bizim böyle güzel örneklere ihtiyacımız var. Sektörün dayanışma içerisinde bir araya gelerek güçlerini birleştirmesi, fuarın yoğun ilgi görmesini sağlıyor. Türkiye, ancak sanayi ve üretime bağlı olarak büyüyebilir. İstanbul'dan sanayi uzaklaştırma görüşü var. Ancak İstanbul'un kendine ait bir birikimli kaliteli iş gücü var. İstanbul'da kalacaksak katma değeri yüksek, Ar-Ge, inovasyon ve tasarıma dayalı bir sanayiye ihtiyacımız var." 

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak da sektörün dünya pazarlarında daha fazla tanıtılması için AYMOD gibi uluslararası fuarlara ihtiyaç olduğunu aktararak, yılın ilk 10 ayında sektörün bütün olumsuzluklara rağmen yüzde 3'lük bir artışla 628 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğini kaydetti. 

Şenocak, işçilik ücretlerine yönelik yayınlanan uluslararası yeni bir raporda, Türkiye'de saat başı ortalama ücretin 5,5 dolar iken, Çin'de 2,7 dolar, Hindistan ve Vietnam'da ise 1 dolar olduğuna işaret ederek, sektörün bu şartlar altında ihracatını artırmasının büyük bir başarı olduğunu belirtti. 

TASD Başkanı Hüseyin Çetin ise fuarı 60 bin metrekarelik bir alana taşıdıklarını aktararak, fuara Ekonomi Bakanlığı, İDMİB ve CNR iş birliğinde çok sayıda ülkeden 246 kişilik bir alım heyeti geldiğini bildirdi. Sektörün ana pazarlarının Rusya, Irak, İngiltere, İtalya ve Ukrayna olduğuna değinen Çetin, Türkiye'nin 22 milyar çift olan dünya ayakkabı üretiminde 7. sıraya yükseldiğini kaydetti. 

CNR Holding Fuarcılık Grubu Üst Yöneticisi (CEO) Cem Şenel de 450 firmanın katılımıyla düzenlenen ve 8 Kasım'a kadar sürecek AYMOD'da 50 bin ziyaretçi hedeflendiğini bildirdi. Şenel, "Yılda iki kez düzenlenen AYMOD, ayakkabı sektörünün Türkiye'deki en büyük vitrini. Bu yıl yüzde 200 büyüyen fuar, Türk ayakkabı endüstrisinin ihracatına da büyük katkılar sunuyor. Ayrıca fuarda 2015 İlkbahar-Yaz koleksiyonları ilk kez sergileniyor" ifadelerini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir